ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ στον Αμαζόνιο: Σύγχυση για την τύχη 4 παιδιών, εβδομάδες μετά απο αεροπορική τραγωδία

Θρίλερ στον Αμαζόνιο: Σύγχυση για την τύχη 4 παιδιών, εβδομάδες μετά απο αεροπορική τραγωδία

Τρία παιδιά και ένα μωρό 11 μηνών βρέθηκαν ζωντανά στη ζούγκλα του Αμαζονίου 17 ημέρες μετά το αεροπορικό δυστύχημα που σκότωσε τη μητέρα τους. Ο πρόεδρος της Κολομβίας πανηγύρισε για τη διάσωσή τους, όμως τα τοπικά μέσα και οι στρατιωτικές πηγές δεν επιβεβαίωσαν την είδηση

Σύγχυση επικρατεί στην Κολομβία για το αν 4 παιδιά βρέθηκαν ζωντανά στη ζούγκλα εβδομάδες μετά από το αεροπορικό δυστύχημα που σκότωσε τη μητέρα τους. Ο πρόεδρος της χώρας μίλησε για «χαρά για τη χώρα», καθώς τέσσερα παιδιά εντοπίστηκαν δύο εβδομάδες μετά τη συντριβή, στρατιωτικές πηγές όμως δεν επιβεβαιώνουν την είδηση

Τα παιδιά αγνοούνται για περισσότερες από δύο εβδομάδες μετά τη συντριβή του αεροπλάνου με το οποίο ταξίδευαν στην πυκνή ζούγκλα της επαρχίας Caqueta της Κολομβίας, δήλωσε ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο.

Το αεροσκάφος –ένα Cessna 206– μετέφερε επτά άτομα μεταξύ της Araracuara, στην επαρχία Amazonas, και του San Jose del Guaviare, μιας πόλης στην επαρχία Guaviare, όταν εξέδωσε συναγερμό για πρώτη φορά λόγω βλάβης του κινητήρα τα ξημερώματα της 1ης Μαΐου.

«Μετά από επίπονες έρευνες από τον στρατό μας, βρήκαμε ζωντανά τα τέσσερα παιδιά που χάθηκαν μετά από αεροπορικό δυστύχημα στο Guaviare. Χαρά για τη χώρα», είπε ο Πέτρο την Τετάρτη σε μήνυμά του μέσω Twitter. Ωστόσο, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πηγές άμυνας δεν είχαν επιβεβαίωση ότι τα παιδιά είχαν βρεθεί.

Τρεις ενήλικες, συμπεριλαμβανομένου του πιλότου, πέθαναν ως αποτέλεσμα της συντριβής και τα σώματά τους βρέθηκαν μέσα στο αεροπλάνο, αλλά τα παιδιά, ηλικίας 13, εννέα και τεσσάρων ετών, καθώς και ένα μωρό 11 μηνών, επέζησαν της πρόσκρουσης. Οι πρώτες πληροφορίες από την αρχή πολιτικής αεροπορίας, που συντόνισε τις προσπάθειες διάσωσης, αναφέρουν ότι τα παιδιά διέφυγαν από το αεροπλάνο και ξεκίνησαν στο τροπικό δάσος για να βρουν βοήθεια.

Οι διασώστες, με τη βοήθεια σκύλων αναζήτησης, βρήκαν πεταμένα φρούτα που έτρωγαν τα παιδιά για να επιβιώσουν, καθώς και αυτοσχέδια καταφύγια φτιαγμένα με βλάστηση της ζούγκλας. Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχουν αεροπλάνα και ελικόπτερα τόσο από τον στρατό της Κολομβίας όσο και από την αεροπορία

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η ομάδα πιθανότατα βρέθηκε σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία από ένα βαρκάρη, αλλά δεν ήταν ακόμη προσβάσιμη από αξιωματούχους, οι οποίοι είπαν ότι ο πρόεδρος είχε «παραπληροφορηθεί», χωρίς να διευκρινίσουν. Το tweet του προέδρου που χαιρέτιζε τη διάσωση παρέμεινε ενεργό σήμερα το πρωί.

Περισσότεροι από 100 στρατιώτες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά χτένισαν στη ζούγκλα μεταξύ των διαμερισμάτων της Caquetá, όπου προσγειώθηκε το αεροπλάνο, και του Guaviare - στο νότο της χώρας. Οι ένοπλες δυνάμεις είπαν ότι οι προσπάθειες έρευνας εντάθηκαν όταν οι διασώστες βρήκαν ένα «αυτοσχέδιο καταφύγιο φτιαγμένο με ξύλα και κλαδιά», που τους έκανε να πιστέψουν ότι υπήρχαν επιζώντες.

Στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν οι ένοπλες δυνάμεις, φαίνονται ένα ψαλίδι και ένα κοκκαλάκι μαλλιών ανάμεσα σε κλαδιά στο πάτωμα της ζούγκλας. Βρέθηκαν επίσης ένα μπιμπερό και ένα μισοφαγωμένο φρούτο.

Στρατιώτες βρήκαν τα πτώματα του πιλότου και δύο ενηλίκων που πετούσαν από μια τοποθεσία στη ζούγκλα προς το Σαν Χοσέ ντελ Γκουαβιάρε -μια από τις κύριες πόλεις στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου της Κολομβίας- τη Δευτέρα και την Τρίτη. Η μητέρα των τεσσάρων παιδιών, μία από τους τρεις νεκρούς ονομάζεται Magdalena Mucutuy Valencia.

Γιγαντιαία δέντρα που μπορούν να φτάσουν τα 40 μέτρα ύψος, άγρια ​​ζώα και έντονες βροχοπτώσεις έκαναν δύσκολη την αναζήτηση στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Ελπίδα». Τρία ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν. Ένα από αυτά μετέδιδε ένα ηχογραφημένο μήνυμα από τη γιαγιά των παιδιών στη γλώσσα Huitoto που τους έλεγε να σταματήσουν να κινούνται μέσα στη ζούγκλα.

Το ύψος και το πάχος των δέντρων έκαναν πιο δύσκολο τον εντοπισμό των παιδιών από αέρος, με μερικά να φθάνουν σε ύψος πάνω από 50 μέτρα. Τα άγρια ​​ζώα και η δυνατή βροχή δυσκόλεψαν επίσης την έρευνα, καθώς οι συνθήκες στη ζούγκλα θεωρούνται επικίνδυνες.

Oι αρχές δεν έχουν αναφέρει τι προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους. Ο πιλότος ανέφερε προβλήματα με τον κινητήρα λίγα λεπτά πριν το αεροπλάνο εξαφανιστεί από τα ραντάρ, ανέφερε η κολομβιανή υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών. Είναι μια περιοχή με λίγους δρόμους που είναι επίσης δυσπρόσιτη από το ποτάμι, επομένως η μεταφορά με αεροπλάνο είναι συνηθισμένη.

Οι άνθρωποι αναρωτιούνται πώς τέσσερα μικρά παιδιά θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιβιώσουν για 17 ημέρες σε τέτοιες συνθήκες. Υπήρξεσύγχυση τη νύχτα, καθώς ούτε οι Στρατιωτικές Δυνάμεις ούτε η Πολιτική Αεροπορία επιβεβαίωσαν το εύρημα, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο ανακοίνωσε τη διάσωση στο Twitter.