ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ανησυχητική η κατάσταση της υγείας του αντιφρονούντα Καρά-Μουρζά

O Kαρά Μουρζά
O Kαρά Μουρζά
Α.Ρ

Ρωσία: Η κατάσταση της υγείας του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Καρά-Μουρζά είναι ανησυχητική, σύμφωνα με την σύζυγό του

Η σύζυγος του Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά μοιράζεται την βαθιά της ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του Ρώσου αντιπολιτευόμενου που είναι θύμα μιας «κυνικής πράξης εκδίκησης» του Κρεμλίνου. «Προφανώς ανησυχώ», δηλώνει σε συνέντευξή της στο AFP η Γεβγκένια Καρά-Μουρζά, «η υγεία του επιδεινώνεται».

Ο σύζυγός της είχε σοβαρά προβλήματα υγείας προτού ακόμη μπει στη φυλακή, καθώς υποφέρει από πολυνευροπάθεια, μια πάθηση, την οποία η ίδια αποδίδει στις δύο απόπειρες δηλητηρίασής του το 2015 και το 2017.

Η Γεβγκένια Καρά-Μουρζά είναι πεπεισμένη ότι η καταδίκη του συζύγου της σε κάθειρξη 25 ετών στα μέσα Απριλίου θα επιδεινώσει κι άλλο την κατάστασή του. Ο 41χρονος Καρά-Μουρζά άσκησε έφεση στην βαρειά καταδίκη του για προδοσία, αλλά η σύζυγός του πιστεύει ότι είναι «βέβαιο» ότι αυτή θα απορριφθεί.

Και μολονότι η κατάσταση της υγείας του συζύγου της θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες να τον εξαιρεί από μια φυλάκιση, «τις ρωσικές αρχές δεν τις πειράζει αυτό», λέει.

«Είχαν σκοπό να σκοτώσουν»

Στη συνέντευξη αυτή που παραχώρησε στο AFP στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής της Γενεύης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία, η Γεβγκένια Καρά-Μουρζά καταγγέλλει «μια καθαρή και κυνική εκδίκηση της ρωσικής κυβέρνησης».

«Το καθεστώς βλέπει σαφώς τον σύζυγό μου σαν προσωπικό εχθρό», σημειώνει, αναφερόμενη στις δύο απόπειρες δηλητηρίασής του που είχαν σκοπό «να σκοτώσουν, όχι να απειλήσουν».

Παρά τους κινδύνους, ο σύζυγός της δεν δίστασε να επιστρέψει στη Ρωσία και αυτή υποστήριξε την απόφασή του, συνεχίζει. «Βεβαίως αυτό με κάνει να φοβάμαι για τη ζωή του», λέει και τα μάτια της βουρκώνουν καθώς συνεχίζει: «Ο Βλαντίμιρ και 'γω χτίζαμε προσεκτικά τον μικρό μας κόσμο εδώ και χρόνια, τα παιδιά μας, την οικογένειά μας». «Αλλά ξέρω τον λόγο για τον οποίο αγωνίζεται», προσθέτει, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι «παρ’ όλους τους κινδύνους, όλες τις επιθέσεις», αυτός παραμένει «πιστός στον εαυτό του».

«Τον αποδέχθηκα όπως είναι πριν από πάνω από 20 χρόνια, θα ήταν αρκετά υποκριτικό από την πλευρά μου να του ζητήσω να αλλάξει τώρα. Δεν θα ήταν ο Βλαντίμιρ», συνεχίζει. «Η μόνη μου επιλογή είναι να μείνω στο πλευρό του, να αγωνιστώ μαζί του και να αγωνιστώ γι’ αυτόν».

Ρωγμές στο καθεστώς

Η Γεβγκένια αναγνωρίζει ότι η κατάσταση είναι «τρομερά οδυνηρή» για τα τρία τους παιδιά, αλλά ο Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά «καταφέρνει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να συνεχίζει να είναι ένας καλός πατέρας γι’ αυτά, ακόμη και πίσω από τα σίδερα».

«Τους δίνει ένα εξαιρετικά πολύτιμο μάθημα: ότι οφείλουν να αντιμετωπίζουν αυτούς που τους διώκουν με θάρρος, ότι δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπουν αμαχητί, ότι πρέπει να αποδέχονται τους κινδύνους, να τους αναγνωρίζουν και να συνεχίζουν να αγωνίζονται», λέει.

Στην ερώτηση αν πιστεύει πως κι άλλοι θα τολμήσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, η Γεβγκένια υπενθυμίζει ότι «20.000 άνθρωποι κρατούνται αυθαίρετα» από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Το γεγονός ότι τόσος κόσμος είχε το θάρρος να διαμαρτυρηθεί την εποχή που «το καθεστώς χρησιμοποιεί όλο το οπλοστάσιο κατασταλτικών τεχνικών σοβιετικού τύπου κατά των διαδηλωτών που τάσσονται κατά του πολέμου» δείχνει ότι «υπάρχουν πιθανόν εκατομμύρια άνθρωποι που είναι κατά του καθεστώτος, αλλά φοβούνται να μιλήσουν».

Κατά την περίοδο της σοβιετικής ένωσης, «οι μαζικές διαδηλώσεις έγιναν δυνατές όταν το καθεστώς άρχισε να παρουσιάζει ρωγμές», υπογραμμίζει, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αυτό θα συμβεί (…) όταν το καθεστώς του Πούτιν θα αρχίσει να παρουσιάζει ρωγμές».

Όσο για το πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό, η Γεβγκένια Καρά-Μουρζά λέει ότι μια ξεκάθαρη νίκη της Ουκρανίας ύστερα από «πάνω από δύο δεκαετίες ατιμωρησίας του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν (…) θα στείλει επιτέλους στο Κρεμλίνο το μήνυμα ότι δεν θα συνεχίσει να ξεφεύγει διαπράττοντας τέτοιου είδους εγκλήματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ