ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Τα αποθέματα τροφίων εξαντλούνται - Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Ιταλία: Τα αποθέματα τροφίων εξαντλούνται - Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών
AP NewsRoom

Ο 75χρονος Τζιοβάνι Παβάνι, για παράδειγμα, πληροφορούμαστε ότι αρνήθηκε να βγει από το σπίτι του στην Ιταλία

Έντονες, μέρα με την μέρα, οι εκκλήσεις προς την κυβέρνηση της Ιταλίας να αναβιώσει ένα σχέδιο «φάντασμα» για τον περιορισμό των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.

Την ίδια στιγμή και οι αρχές της Ραβέννα αποφάσισαν και διέταξαν την εκκένωση δύο μικρών πόλεων, ενώ απηύθυναν έκκληση προς τους κατοίκους να μειώσουν κατά πολύ τις μετακινήσεις τους στην περιοχή, η οποία βρίσκεται ακόμα σε συναγερμό.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι σχεδόν οι μισοί από τους 15.000 ανθρώπους οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους πέρασαν τη νύχτα τους σε γυμναστήρια ή ξενοδοχεία στα οποία δημιουργήθηκαν τοπικά κέντρα καταφυγής.

«Έχασα τα πάντα εκτός από αυτές τις πιτζάμες», δήλωσε ο Φρεντ Οσαζούβα, 58 ετών, από την Φαέντζα «Όμως, εγώ και η οικογένειά μου, είμαστε ζωντανοί. Ευχαριστώ τον Θεό».

Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος της γειτονικής πόλης Κάσολα Βαλσένιο, Τζόρτζιο Σαγκρίνι, δήλωσε στο SkyTG24: «Οι κατολισθήσεις μας έχουν αποκόψει από τον υπόλοιπο κόσμο. Υπάρχουν οικογένειες εγκλωβισμένες στα σπίτια τους».

Την εξάντληση των αποθεμάτων τροφίμων ανέφερε η πόλη Λούγκο. «Ξέρουμε ότι είστε κουρασμένοι, φοβισμένοι και ανήσυχοι. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει τελειώσει. Στο μέτρο του δυνατού, παραμείνετε ψύχραιμοι και κάντε υπομονή», ανέφερε το συμβούλιο στους κατοίκους του σε μια ανάρτηση στο Facebook.

«Καταστροφική κατάσταση»

Στη Ραβέννα την στιγμή που τα σωστικά συνεργεία αναζητούσαν ανθρώπους οι οποίοι συνέχιζαν να είναι αποκομμένοι από τα νερά, προέκυψαν και νέες πληροφορίες για τις τελευταίες στιγμές ορισμένων από αυτούς οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους.

Ο 75χρονος Τζιοβάνι Παβάνι, για παράδειγμα, πληροφορούμαστε ότι αρνήθηκε να βγει από το σπίτι του την Τρίτη, αναφέροντας σε μία γειτόνισσά του, Μαρίνα Τζοκομέτι πως είχε τοποθετήσει σακιά άμμου κατά μήκος των παραθύρων και ότι θα ήταν μια χαρά, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera. Μιλούσε στο τηλέφωνο μαζί της όταν άρχισαν να εισρέουν τα νερά «Κρυώνω, κρυώνω τόσο πολύ. Τα έπιπλα επιπλέουν μέσα στο σπίτι», δήλωσε η Τζιοκομέτι ότι της είπε.

Έπειτα, μία μητέρα, η Φαμπιάνα, 36 ετών, δήλωσε στην Corriere ότι «δεν θα ξεχάσει ποτέ» την ανιδιοτέλεια του άνδρα. Ο άνδρας αυτός, σερβικής καταγωγής, είναι μάγειρας και φαίνεται πως κολύμπησε προς το μέρος της και πήρε το αγόρι, κουβαλώντας τον στον ώμο του. «Είπα στον γιο μου ότι ήταν ένα παιχνίδι και ότι έπρεπε να σκαρφαλώσει όσο πιο ψηλά μπορούσε σε όποιον τον σήκωνε», είπε.

Ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ.

Να σημειωθεί ακόμα ότι το κυριακάτικο Grand Prix της Φόρμουλα 1 στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια, και συγκεκριμένα στην Ίμολα ακυρώθηκε λόγω των «βιβλικών» αυτών καταστροφών.

Την Παρασκευή, δε, 20 Μαΐου 2023 η Φόρμουλα 1 έκαναν γνωστό ότι θα διαθέσει ένα εκατομμύριο ευρώ για τις επιχειρήσεις αρωγής.

Πολλά τα ερωτήματα

Όπως είναι φυσικό η καταστροφή αυτή προκάλεσε σε εθνικό επίπεδο πολλά ερωτήματα - με κυριότερο και απλούστερο το γιατί δεν πραγματοποιούνται περισσότερα έργα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είχε δημιουργήσει το 2014 την Italia Sicura (Ασφαλής Ιταλία), μία ομάδα επιφορτισμένη με την πρόληψη πλημμυρών και κατολισθήσεων. Η ομάδα αυτή, ωστόσο, καταργήθηκε το 2018 από τον Τζουζέπε Κόντε, τον επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού που ενώνει το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων και τη δεξιά Λέγκα.

Η περιβαλλοντική ένωση «Λεγκαμπιέντε» αναφέρει πως 6,8 εκατομμύρια Ιταλοί ζουν σε περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες.

Σχετικές ειδήσεις