ΚΟΣΜΟΣ

Χειμάρρα: Το ύπουλο σχέδιο Έντι Ράμα για να «αρπάξει» τις περιουσίες των Ελλήνων

Χειμάρρα: Το ύπουλο σχέδιο Έντι Ράμα για να «αρπάξει» τις περιουσίες των Ελλήνων

Πώς ο Αλβανός πρωθυπουργός προσπαθεί να απομακρύνει την ελληνική μεινότητα από τη Χειμάρρα μετατρέποντάς την στη λεγόμενη «Αλβανική Ριβιέρα»

Η σύλληψη και προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη δεν αποτελεί τη μοναδική απόπειρα του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα να παρέμβει στην πόλη της Χειμάρρας.

Η «εμμονή» του Ράμα με την ελληνική μειονότητα της περιοχής, έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, ήδη από το 2016, όταν θέλησε να υλοποιήσει ένα σχέδιο ανάπλασης της Χειμάρρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Realnews» της Κυριακής, η οποία παρουσιάζει και σχετικούς χάρτες, το σχέδιο αυτό αφορά το παραλιακό μέτωπο στην πόλη και προέβλεπε δήμευση των περιουσιών των Ελλήνων!

Χάρη στην έντονη αντίδραση της ελληνικής μειονότητας, η υλοποίηση του σχεδίου δεν έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Όμως η αλβανική κυβέρνηση μοιάζει... απτόητη και επιθυμεί να θέσει σε εφαρμογή όσα σχεδιάζει, παρά τις αντιδράσεις από ΕΕ και Ελλάδα, όσο και από τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει η «Realnews», το εγχείρημα αυτό περιλαμβάνει την κατεδάφιση πολλών κτηριών εκ των οποίων τα περισσότερα ανήκουν σε Έλληνες, ενώ στη θέση τους θα γίνει ανέγερση πολυόροφων πολυτελών κτηρίων. Συνεπώς, κινδυνεύει να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της περιοχής.

Μάλιστα στο στόχαστρο της ομογένειας έχει μπει ο Άρταν Γκάτσι, σύζυγος της υπουργού εξωτερικών της Αλβανίας, ο οποίος και καταγγέλλεται πως έχει βάλει στο «μάτι» οικόπεδα φιλέτα από το χωριό Δρυμάδες που ανήκει στον δήμο Χειμάρρας.

Στην ίδια περιοχή, λίγο έλλειψε να κατεδαφιστεί από την αλβανική πολεοδομία ξενοδοχείο και κτήριο που ανήκει σε Έλληνες, αλλά το ελληνικό ΥΠΕΞ αντέδρασε άμεσα και «φρέναρε» την ενέργεια.

Τον «πόλεμο» που δέχονται τα μέλη της ελληνικής μειονότητας της περιοχής περιέγραψε μιλώντας στην εφημερίδα «Real News», ο πρόεδρος των Χειμαρριωτών, Θόδωρος Γκούμας. «Έχει γίνει πλέον μόδα κάθε καταξιωμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος, τραγουδιστής, πολιτικός να έχει μια βίλα στη Χειμάρρα ή τους Δρυμάδες και να χρίζει σε χρόνο dt, τη στιγμή που οι περισσότεροι ντόπιοι λαμβάνουν αρνητική απάντηση στο αίτημα ανέγερσης, με τις διαδικασίες να είναι δαιδαλώδεις».

Συνέχισε δε λέγοντας ότι πλέον η περιοχή έχει αρχίσει να αποκαλείται «Αλβανική Ριβιέρα». «Τα κτήματα αγοράζονται κάτω από το τραπέζι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Κι όλα αυτά ενώ επικρατεί αγωνία για το μέλλον του Φρέντι Μπελέρη αλλά και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση. Αύριο, Δευτέρα 22 Μαΐου θα ανακοινωθεί αν θα αποφυλακιστεί ή θα συνεχιστεί η προφυλάκιση του νεοεκλεγέντος δημάρχου Χειμάρρας και του στενού συνεργάτη του.

«Θέλουν να μας διώξουν γιατί είμαστε Έλληνες» - Απίστευτες καταγγελίες ομογενών

Μιλώντας στο MEGA, οι ομογενείς περιγράφουν τις άσχημες καταστάσεις που βιώνουν τα τελευταία 24ωρα. Ο Ηλίας Στραμάρκος, ιδιοκτήτης ακινήτου, στη Χειμάρρα είπε χαρακτηριστικά: «Αυτοί σε παίρνουν, σε τραβάνε, σε πηγαίνουν στο τμήμα, σε κρατούν 12 ώρες, κάνουν τη δουλειά τους, μετά σε πηγαίνουν στα δικαστήρια, δεν τους νοιάζει αν θα πάρεις λεφτά αποζημίωση. Θέλουν να σε κάνουν να φύγεις από το χωριό».

Και συμπλήρωσε: «Η σούμα που πληρώσαμε στην τράπεζα είναι 35.000 ευρώ για την άδεια. Είναι όλα νόμιμα. Εμείς δεν μπορούμε να χτίσουμε παράνομα, δεν έχουμε δύναμη, δεν έχουμε στήριξη».

Από το 2020 αναγκάστηκαν να σταματήσουν να χτίζουν καθώς σε όλες τις επισκέψεις τους οι Αλβανοί αστυνομικοί τρυπούσαν τις κολώνες του υπογείου, με στόχο η κατασκευή να καταρρεύσει.

«Όλα αυτά γίνανε επειδή ο συνέταιρός μου και όλοι εμείς, είμαστε υποστηρικτές του Μπελέρη».