ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής G7: Γιατί δεν συναντήθηκαν ο Ουκρανός πρόεδρος με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του

Σύνοδος Κορυφής G7: Γιατί δεν συναντήθηκαν ο Ουκρανός πρόεδρος με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του
AP NewsRoom

 Το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε πως πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε «απορημένος» που δεν συναντήθηκε προσωπικά με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής της G7.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, έλαβε νέες δεσμεύσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού και διπλωματικής υποστήριξης.

Επιπλέον, ο Ουκρανός Πρόεδρος είχε ζητήσει μία κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Βραζιλιάνο ομολόγό του, που φαίνεται να είναι απρόθυμος μέχρι σήμέρα να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τελικά ακυρώθηκε λόγω της υπερφορτωμένης ατζέντας τους.

Μια χαμένη συνάντηση που, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι, μάλλον άφησε τον Βραζιλιάνο πρόεδρο «απογοητευμένο». Βέβαια, ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πριν φύγει από την Ιαπωνία, του απάντησε: «Δεν απογοητεύτηκα».

«Ήμουν προβληματισμένος, γιατί θα ήθελα να τον συναντήσω και να συζητήσουμε το θέμα», συνέχισε, «Αλλά ο κ. Ζελένσκι είναι εξαιρετικός άνθρωπος. Ξέρει τι κάνει».

Ο Λούλα είπε ότι μια συνάντηση με τον Ζελένσκι υποτίθεται ότι θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 21 Μαΐου 2023 το απόγευμα, την τελευταία, δηλαδή, ημέρα της συνόδου κορυφής της G7.

Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος έφτασε αργοπορημένα και μία νέα συνάντηση δεν γινόταν να προγραμματιστεί λόγω του φορτωμένου πρόγραμματός του.

Από την άλλη και ο πρόεδρος της Βραζιλίας ανέφερε πως δεν βλέπει κάποιο λόγο να συναντηθεί με τον Ζελένσκι στο εγγύς μέλλον, εκτιμώντας ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιθυμούν ειρήνη.

«Προς το παρόν και οι δύο είναι πεπεισμένοι ότι θα κερδίσουν τον πόλεμο», εξήγησε.

Να σημειωθεί πως η Βραζιλία δεν επέβαλε ποτέ οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, σε αντίθεση με πολλές δυτικές δυνάμεις, ούτε θέλησε να προμηθεύσει όπλα το Κίεβο.

Σχετικές ειδήσεις