Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Μαρία Σπυράκη: Άρση της ασυλίας της αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο

Μαρία Σπυράκη: Άρση της ασυλίας της αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Μαρία Σπυράκη: Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σε επιστολή του από 15 Δεκεμβρίου 2022 είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτού λόγω έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για ενδεχόμενη απάτη σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη αποφάσισε με πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη σημερινή της συνεδρίαση.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σε επιστολή του από 15 Δεκεμβρίου 2022 είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτού λόγω έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για ενδεχόμενη απάτη σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Η ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα, ανέφερε:

«Σήμερα, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το δίκαιο της Ένωσης, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της κας Εύας Καϊλή, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και της κυρίας Μαρίας Σπυράκη, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλεγμένη με τη Νέα Δημοκρατία.

Βάσει ερευνητικής έκθεσης που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.

Σύμφωνα με το εφαρμοστέο εθνικό δίκαιο, η κ. Καϊλή και η κ. Σπυράκη δικαιούνται το τεκμήριο της αθωότητας».

Η Μαρία Σπυράκη προχώρησε σε εξόφληση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, όμως αυτό δεν αποκλείει ποινική της ευθύνη.

Να σημειώσουμε πως από την επιτροπή JURI αποφασίστηκε η άρση της ασυλίας σε ειδική ψηφοφορία με μικρή πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, από τα 16 μέλη που ήταν παρόντα 9 μέλη ψήφισαν υπέρ, προερχόμενοι από S&D, RE και Πράσινους, 6 ψήφισαν κατά, από ECR και ΕΛΚ, ενώ 2 μέλη από το ID απείχαν.