Αίγυπτος: Στο φως το πρόσωπο του Τουταγχαμών για πρώτη φορά μετά από 3.300 χρόνια

Εεπιστήμονες κατάφεραν να ανακατασκευάσουν το ομοίωμα του νεαρού Φαραώ Τουταγχαμών που έζησε πριν απο 3300 χρόνια
To πρόσωπο του Τουταγχαμών
To πρόσωπο του Τουταγχαμών
3'

Ο Τουταγχαμών μάς «κοιτάζει» σήμερα, χιλιάδες χρόνια μετά την εποχή που έζησε, καθώς οι επιστήμονες κατάφεραν να ανασυνθέσουν ξανά το πρόσωπό του, αποκαλύπτοντας έναν φαραώ που μοιάζει περισσότερο με «νεαρό μαθητή» παρά με βασιλιά.

Τα χαρακτηριστικά του ζωντάνεψαν από μια διεθνή ομάδα ακαδημαϊκών από τη Βραζιλία, την Αυστραλία και την Ιταλία που χρησιμοποίησαν ένα ψηφιακό μοντέλο του μουμιοποιημένου κρανίου του. Η ανακατασκευή αποκαλύπτει τη νεανική και «λεπτή» όψη ενός βασιλιά που ήταν ακόμα έφηβος όταν πέθανε πριν από περισσότερο από τρεις χιλιάδες χρόνια.

«Για μένα μοιάζει με νεαρό άνδρα με λεπτό πρόσωπο. Κοιτάζοντάς τον, βλέπουμε περισσότερο έναν νεαρό φοιτητή παρά έναν πολιτικό γεμάτο ευθύνες, γεγονός που κάνει την ιστορική προσωπικότητα ακόμη πιο ενδιαφέρουσα» είπε ο Βραζιλιάνος ειδικός στα γραφικά Cicero Moraes, ο οποίος συνέγραψε τη νέα μελέτη.

Η χρυσή μάσκα του ΤουταγχαμώνΑΡ

Ο διάσημος βασιλιάς ανακαλύφθηκε μαζί με δεκάδες απίστευτους θησαυρούς από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ τον Νοέμβριο του 1922 στην Κοιλάδα των Βασιλέων της Αιγύπτου.

Επειδή η διεθνής ομάδα δεν είχε άμεση πρόσβαση στο κρανίο του, η ολοκλήρωση του νέου μοντέλου ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Ευτυχώς, προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη καταγράψει τις μετρήσεις του κρανίου και είχαν δημοσιεύσει εικόνες Ο κ. Moraes είπε: «Ήταν ένα έργο ντετέκτιβ, όπου ίχνη πληροφοριών συνενώθηκαν για να μας δώσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου.

Με τα δεδομένα αναλογίας και μερικές σημαντικές κεφαλομετρικές μετρήσεις, ήταν δυνατό να ληφθεί το ψηφιακό κρανίο ενός εικονικού δότη και να το ρυθμίσουμε έτσι ώστε να γίνει το κρανίο του Τουταγχαμών». Από εκεί και πέρα κατάφεραν να δημιουργήσουν «το μέγεθος των χειλιών, τη θέση των βολβών των ματιών, το ύψος των αυτιών και το μπροστινό μέγεθος της μύτης. Όλες αυτές οι προβλέψεις βασίζονται σε στατιστικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε αξονικές τομογραφίες ζωντανών ατόμων από πολλές διαφορετικές καταβολές», είπε.

Στη συνέχεια εφαρμόστηκαν δείκτες στο κρανίο που έδειχναν το πάχος των μαλακών ιστών σε διάφορα σημεία, χρησιμοποιώντας δεδομένα από σύγχρονους Αιγύπτιους ως οδηγό. Με αυτές και άλλες τεχνικές, το πρόσωπο σταδιακά «ξαναχτίστηκε».Στη συνέχεια προστέθηκαν υποκειμενικά στοιχεία όπως το χρώμα των ματιών. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες προσπαθούν να ανασυνθέσουν ψηφιακά τη μορφή του νεαρού Φαραώ, μια ακόμη προσπάθεια είχε γίνει το 2005.

Ο Michael Habicht, αιγυπτιολόγος και αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Flinders στην Αυστραλία, ο οποίος συνέγραψε τη νέα μελέτη, σημείωσε την εκπληκτική ομοιότητα μεταξύ των δύο ανακατασκευών. «Η ανακατασκευή μας είναι εκπληκτικά κοντά σε αυτή που έκανε μια γαλλική ομάδα πριν από μερικά χρόνια. Αντιστοιχεί επίσης με τις αρχαίες απεικονίσεις του Τουταγχαμών, ειδικά με το κεφάλι πάνω στο λουλούδι του λωτού από τον τάφο του»

Ο Τουταγχαμών, ο οποίος λατρευόταν ως θεός κατά τη διάρκεια της ζωής του, πέθανε το 1323 π.Χ. και τον διαδέχθηκε ο σύμβουλός του, Ay. Γεννήθηκε το 1341 π.Χ., και πέθανε σε ηλικία 18 ετών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή