ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Χωρίς την παρουσία ηγετών από τη Δύση η ορκωμοσία Ερντογάν

Τουρκία: Χωρίς την παρουσία ηγετών από τη Δύση η ορκωμοσία Ερντογάν

Υπό το βλέμμα Ερντογάν ορκίστηκε η νέα Βουλή. Κρίσιμη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ για την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. 

Οι 600 νέοι βουλευτές της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ορκίστηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής με πολιτικό όρκο, υπό το βλέμμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρακολούθησε την ορκωμοσία από το θεωρείο.

Το μεσημέρι του Σαββάτου θα τελεστεί η ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου. Μεταξύ άλλων, στην ορκωμοσία θα παραβρεθεί και ο ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Δεν αναμένονται να παραστούν ηγέτες από τη Δύση, αλλά από τουρκόφωνες χώρες.

Μετά την ορκωμοσία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, αλλά και με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους. Κεντρικός στόχος της επίσκεψης του Γενς Στόλτενμπεργκ είναι να κάμψει τις αντιρρήσεις του Τούρκο πρόεδρο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έως τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στη Λιθουανία, στις 11-12 Ιουλίου.

Στην ορκωμοσία αναμένεται να παραστούν τουλάχιστον 20 ηγέτες ξένων χωρών και 45 υπουργοί Εξωτερικών. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην ορκωμοσία ο υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν θα παραστεί στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αύριο Σάββατο, παρά τις ιστορικά τεταμένες σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία.

Την ίδια ώρα τα φώτα έχουν πέσει στα πρόσωπα που θα επιλέξει ο Ερντογάν να αποτελέσουν τη νέα τουρκική κυβέρνηση, μετά τα δημοσιεύματα που φέρουν τρία κορυφαία στελέχη, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοϊλού να παραμένουν άνευ χαρτοφυλακίου.