ΚΟΣΜΟΣ

Ορκίζεται το νέο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας – Ποια πρωτοκλασάτα στελέχη μένουν εκτός

Ορκίζεται το νέο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας – Ποια πρωτοκλασάτα στελέχη μένουν εκτός

Μεγάλες αλλαγές -που παρουσιάζουν και ελληνικό ενδιαφέρον- περιλαμβάνει η σύνθεση της νέας κυβέρνησης στην Τουρκία, που ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την ορκωμοσία του στην προεδρία της γείτονος.

Το κρίσιμο για την πορεία της χώρας υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε ο οικονομολόγος Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί τον υψηλό πληθωρισμό και την υποτιμημένη τουρκική λίρα. Ο διορισμός του εκτιμάται ότι θα σημάνει το τέλος της ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής που ακολουθούσε ο Ερντογάν επί χρόνια, καθώς τάσσεται υπέρ της αύξησης των επιτοκίων.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε ο μέχρι χθες επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν, ενώ στο υπουργείο Άμυνας διορίστηκε ο Γιασάρ Γκιουλέρ, που ήταν αρχηγός του στρατού.

Να σημειωθεί ότι εκτός κυβέρνησης έμειναν οι μέχρι πρότινος υπουργοί Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοϊλού, που είχαν κρατήσει σκληρή στάση στα ελληνοτουρκικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατόπιν προσκλήσεως.

Στο περιθώριο του δείπνου προς εκπροσώπους των ξένων κυβερνήσεων, ο Βασίλης Κασκαρέλης συνεχάρη τον Τούρκο Πρόεδρο και είχε σύντομες συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan) και τον νέο διευθυντή της ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν (Ibrahim Kalin).