ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: «Ο πόλεμος με τις ΗΠΑ θα ήταν αφόρητη καταστροφή», λέει ο υπουργός Άμυνας

O Λι Σανγκφού
O Λι Σανγκφού
ΑΡ

Ο υπουργός Άμυνας της Κίνας Λι Σανγκφού, είπε ότι ο πόλεμος με τις ΗΠΑ θα ήταν μια «αφόρητη καταστροφή» για τον κόσμο στην πρώτη του μεγάλη ομιλία από τότε που ανέλαβε καθήκοντα

Ο υπουργός Άμυνας της Κίνας Λι Σανγκφού, είπε ότι ο πόλεμος με τις ΗΠΑ θα ήταν μια «αφόρητη καταστροφή» για τον κόσμο στην πρώτη του μεγάλη ομιλία από τότε που ανέλαβε τον ρόλο. Σε μια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια, ο στρατηγός Λι Σανγκφού είπε ότι «ορισμένες χώρες» εντείνουν μια κούρσα εξοπλισμών στην Ασία.

Ωστόσο, είπε ότι ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος τόσο για την Κίνα όσο και για τις ΗΠΑ και ότι οι δύο υπερδυνάμεις θα πρέπει να αναζητήσουν κοινό έδαφος. Νωρίτερα, οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για «ανασφαλείς» ελιγμούς από κινεζικό αντιτορπιλικό κοντά σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο στα στενά της Ταϊβάν.

Το Σάββατο, το αμερικανικό ναυτικό είπε ότι ένα κινεζικό αντιτορπιλικό έπλεε «με μη ασφαλή τρόπο» κοντά σε ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο καθώς διέσχιζε τα στενά της Ταϊβάν με καναδικά σκάφη. Η Κίνα επέκρινε και τις δύο χώρες για «σκόπιμη πρόκληση κινδύνου». Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς δήλωσαν ότι πλέουν εκεί όπου επιτρέπει το διεθνές δίκαιο.

Ο στρατηγός Λι, ο οποίος έγινε υπουργός Άμυνας τον Μάρτιο, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου» και είπε ότι αυτό «αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους για την ασφάλεια».

Στην ομιλία του είπε ότι η Κίνα δεν θα επιτρέψει οι ναυτικές περιπολίες από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αποτελέσουν «πρόσχημα για την άσκηση ηγεμονίας της ναυσιπλοΐας». Ερωτηθείς για το περιστατικό στα στενά της Ταϊβάν, είπε μόνο ότι χώρες εκτός της περιοχής ανεβάζουν εντάσεις.

Μιλούσε στον διάλογο Shangri-La στη Σιγκαπούρη, τη μοναδική ετήσια συνάντηση ασφαλείας της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού. Το Πεκίνο απέρριψε αίτημα των ΗΠΑ για απευθείας στρατιωτικές συνομιλίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον στρατηγό Λι από τις ΗΠΑ το 2018 για αγορές όπλων από τη Ρωσία.

Στη σύνοδο κορυφής της Σιγκαπούρης, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν επέπληξε την Κίνα επειδή αρνήθηκε να διεξαγάγει στρατιωτικές συζητήσεις. Ο στρατηγός Όστιν και ο στρατηγός Λι έδωσαν τα χέρια και μίλησαν για λίγο στο εναρκτήριο δείπνο της εκδήλωσης την Παρασκευή, αλλά δεν υπήρξε ουσιαστική συνομιλία, αναφέρουν αναφορές.

Ο «μετριοπαθής» τόνος του Κινέζου υπουργού Άμυνας σηματοδοτεί ότι οι συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του είναι πιθανές, αλλά η Ουάσιγκτον πρέπει να άρει τις κυρώσεις εναντίον του, δήλωσε ο Ζου Μπο, ένας απόστρατος αξιωματικός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Ο στρατηγός Λι δέχθηκε κυρώσεις το 2018 για την απόκτηση στρατιωτικού υλικού από τη Ρωσία. Η πενταετής θητεία του ως υπουργός Άμυνας ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, αλλά οι κυρώσεις τον εμποδίζουν να ταξιδέψει στις ΗΠΑ και επίσης τον δυσκολεύουν να προσκαλέσει τον στρατηγό Όστιν στην Κίνα, πρόσθεσε ο κ. Ζου.

«Εάν υπάρχει η κύρωση, πώς μπορούμε να μιλήσουμε; Οι κυρώσεις είναι πολύ σημαντικές», είπε ο Ζου, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Διεθνούς Ασφάλειας και Στρατηγικής του Πανεπιστημίου Tsinghua στο Πεκίνο.

Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών συμμετείχαν σε συνάντηση των αρχηγών κατασκόπων στη σύνοδο κορυφής της Σιγκαπούρης, σύμφωνα με το Reuters. Παρά τη διπλωματική διαμάχη, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ έφτασε στο Πεκίνο για μια εβδομάδα ευρείας κλίμακας συνομιλιών.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια για πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της διεκδίκησης της Κίνας επί της Ταϊβάν και εδαφικών διαφορών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.