ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αλλαγή πλεύσης στην οικονομική πολιτική

Τουρκία: Αλλαγή πλεύσης στην οικονομική πολιτική

Ο νέος τσάρος της οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ διαβεβαιώνει ότι η Τουρκία θα επιστρέψει σε ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές

Τη δέσμευση να επιστρέψει σε «ορθολογικές» πολιτικές έπειτα από χρόνια κατά τα οποία η αντισυμβατική στρατηγική του Προέδρου Ερντογάν έθεσε τη χώρα σε έναν κλοιό ασφυκτικών πιέσεων στέλνοντας τη λίρα σε χαμηλά ρεκόρ, εξέφρασε ο νέος υπουργός Οικονομιών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ.

«Η διαφάνεια, η συνέπεια, η προβλεψιμότητα και η συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες θα είναι οι βασικές αρχές μας για την επίτευξη του στόχου της αύξησης της κοινωνικής ευημερίας», είπε συγκεκριμένα ο Μεχμέτ Σιμσέκ την Κυριακή κατά την αλλαγή σκυτάλης.

«Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει σε μια λογική βάση», είπε, προσθέτοντας: «Θα δώσουμε προτεραιότητα στη μακροοικονομική σταθερότητα».

Σε δημοσίευμά τους οι Financial Times υπενθυμίζουν πως ο Σιμσέκ διετέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών πριν αποχωρήσει από την κυβέρνηση το 2018. Ο Ερντογάν τον επανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο το Σάββατο, στέλνοντας το μήνυμα πως η Τουρκία θα απομακρυνθεί από τις ανορθόδοξες πολιτικές που έχουν επιδεινώσει το κόστος ζωής και οδήγησε τους ξένους επενδυτές να εγκαταλείψουν την Τουρκία.

«Η επιλογή του Σιμσέκ αυξάνει την πιθανότητα η νομισματική πολιτική να στραφεί προς μια πιο ορθόδοξη κατεύθυνση», ανέφερε το Σάββατο η Goldman Sachs σε σημείωμά της προς πελάτες της.

Κύρια πρόκληση του νέου υπουργουύ Οικονομικών θα είναι να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος τρέχει περισσότερο από 40%, ενώ τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος έχουν εξαντληθεί σε μια προσπάθεια να στηριχθεί η τουρκική λίρα και να χρηματοδοτηθεί το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Παρά τις προσπάθειες να αναχαιτιστεί η πτώση της λίρας, το νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 67% έναντι του δολαρίου τα τελευταία τρία χρόνια, επισημαίνεται.

Σε δημοσίευμά του, ο Economist κάνει λόγο για διαφαινόμενη αλλαγή πλεύσης στην οικονομική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης από τη στιγμή που ανέλαβε το πηδάλιο ο Σιμσέκ. Ωστόσο, το αν και πότε θα σταθεροποιηθεί η τουρκική λίρα όμως εξαρτάται από την ικανότητα του νέου τσάρου της οικονομίας να πείσει τον Ερντογάν για την ανάγκη να αυξηθούν τα επιτόκια, εκτιμά το βρετανικό περιοδικό, έχοντας ως δεδομένη τη δέσμευση του Τούρκου προέδρου να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά.