ΚΟΣΜΟΣ

«Απασφάλισε» ο Χάρι στην δίκη της Mirror - Επιτέθηκε στην κυβέρνηση και μίλησε για τη Νταϊάνα

«Απασφάλισε» ο Χάρι στην δίκη της Mirror - Επιτέθηκε στην κυβέρνηση και μίλησε για τη Νταϊάνα
(Photo by Wiktor Szymanowicz/Anadolu Agency via Getty Images)

Στο δικαστήριο ο πρίγκιπας Χάρι κατά της εφημερίδας Mirror για υπόθεση υποκλοπών - Μίλησε για όλους και για όλα 

Ο πρίγκιπας Χάρι εξαπέλυσε σήμερα σφοδρή επίθεση στην βρετανική κυβέρνηση - λέγοντας ότι έχει «πιάσει πάτο» - και απάντησε στις φήμες ότι ο εραστής της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Τζέιμς Χιούιτ ήταν ο πατέρας του.

Ο δούκας του Σάσσεξ καταφέρθηκε κατά το Νο 10 στης Ντάουνινγκ Στριτ στο πλαίσιο της ιστορικής του κατάθεσης στη δίκη κατά της Mirror Group Newspaper στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου σήμερα το πρωί, και αναφέρθηκε επίσης στον Πολ Μπάρελ - τον μπάτλερ της αείμνηστης μητέρας του ως «δυοπρόσωπο».

Παρακάμπτοντας την βρετανική παράδοση που λέει ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας αποφεύγουν να ανακατεύονται στην πολιτική, ο Χάρι εξοργίστηκε για την «κατάσταση του Τύπου και την βρετανική κυβέρνησής – λέγοντας πως πιστεύει ότι και οι δύο θεσμοί βρίσκονται στον πάτο.

Ο πέμπτος στη σειρά για την διαδοχή του βρετανικού θρόνου έγινε το πρώτο ανώτερο μέλος της βασιλικής οικογένειας του Ηνωμένου βασιλείου που έδωσε κατάθεση σε δικαστήριο εδώ και 132 χρόνια, καθώς μήνυσε τον εκδότη της Mirror για τηλεφωνική παρακολούθηση.

Ειδικότερα ο Χάρι ισχυρίστηκε στην κατάθεσή του:

• Ο πρώην μπάτλερ της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Πολ Μπάρελ, ήταν «διπρόσωπος»

• Οι ιστορίες σχετικά με τον Τζέιμς Χιούιτ που ήταν ο «βιολογικός πατέρας» του τον έκαναν να φοβάται «μπορεί να με διώξουν από τη βασιλική οικογένεια»

• Ανησυχούσε ότι θα τον έδιωχναν από το Eton επειδή έπαιρνε ναρκωτικά

• Η υποτιθέμενη παράνοια της Νταϊάνα αντικατόπτριζε τους δικούς του φόβους για τους φίλους που τον πρόδωσαν

• Δημοσιογράφοι χάκαραν την κοπέλα του, Τσέλσι Ντέιβι, την περίοδο που αυτός είχε ντυθεί Ναζί για το Χάλογουιν

• Είχε «φρικτές προσωπικές επιθέσεις και εκφοβισμός» σε αυτόν και τη Μέγκαν με ενορχηστρωτή τον συντάκτη Piers Morgan.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από το 1996 ως το 2010, εν γνώσει των διευθυντικών τους στελεχών, η επιχείρηση παρακολουθούσε τα τηλεφωνήματα τους, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Δούκας του Σάσεξ, ως ο βασικός ενάγων κατά του εκδοτικού ομίλου, υποστηρίζει πως πάνω από 140 δημοσιεύματα την επίμαχη περίοδο περιείχαν λεπτομέρειες από την προσωπική του ζωή που δεν μπορεί παρά να βασίστηκαν σε υποκλοπές.

Σήμερα το δικαστήριο εστιάζει σε 33 από αυτά τα δημοσιεύματα, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν έναν τσακωμό με τον αδερφό του πρίγκιπα Γουίλιαμ, λεπτομέρειες από την σχέση του με την πρώην σύντροφο του Τσέλσι Ντέιβι, αλλά και έναν τραυματισμό που υπέστη ο πρίγκιπας Χάρι παίζοντας ράγκμπι.

Όπως επεσήμανε ο πρίγκιπας Χάρι, τα εν λόγω δημοσιεύματα, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αποκτήθηκαν οι πληροφορίες κατέστρεψαν προσωπικές του σχέσεις και του προκάλεσαν «γενική παράνοια».

Ενάγοντες είναι ακόμα δύο ηθοποιοί, ο Μάικλ Τέρνερ και η Νίκι Σάντερσον, καθώς και η Φιόνα Γουάιτμαν, πρώην σύζυγος του ηθοποιού Πολ Γουάιτμαν.

Ο όμιλος MGN αρνείται τις κατηγορίες ενώ παράλληλα η νομική του υπηρεσία έχει ζητήσει να εκπέσουν οι κατηγορίες καθώς έχουν παρέλθει πολλά χρόνια από τη διάπραξη των καταγγελλομένων αδικημάτων.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν ο εν λόγω όμιλος έχει παραδεχθεί παρακολουθήσεις τηλεφώνων, για τις οποίες μάλιστα έχει καταβάλει αποζημίωση 100 εκατομμύρια στερλίνες στα θύματα του.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει πολλές εβδομάδες ενώ εκκρεμούν δύο ακόμη παρόμοιες υποθέσεις κατά των εφημερίδων Daily Mail και Sun, σε βάρος των οποίων ο πρίγκιπας Χάρι έχει καταθέσει επίσης αγωγές για παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών.