ΚΟΣΜΟΣ

Φράγμα στην Ουκρανία: Εικόνες απόλυτης καταστροφής απο δορυφόρο - Το πριν και το μετά

Δορυφορικές εικόνες από την καταστροφή στην Ουκρανία
Δορυφορικές εικόνες από την καταστροφή στην Ουκρανία
ΑΡ

Δορυφορικές εικόνες από την Ουκρανία αποκάλυψαν την έκταση της πλημμύρας στα νότια της χώρας, αφού το φράγμα Νόβα Kαχόβκα και ο υδροηλεκτρικός σταθμός της περιοχής καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Νέες δορυφορικές εικόνες από την Ουκρανία αποκαλύπτουν την έκταση της καταστροφής στο φράγμα Νόβα Καχόβκα στο νότο της χώρας. Οι εικόνες που έδωσε στο φως η εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας και πληροφοριών Maxar καλύπτουν περισσότερα από 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και δίνουν μία πρώτη σαφή ιδέα για το μέγεθος της καταστροφής.

Το νευραλγικής σημασίας φράγμα, το οποίο βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου στην περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας, την οποία κατέχει προς το παρόν η Ρωσία, κατέρρευσε την Τρίτη, πλημμυρίζοντας ένα τμήμα της πρώτης γραμμής του πολέμου. Έως και 100 οικισμοί απειλούνται από πλημμύρες και χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής για την ανατίναξη του φράγματος σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει μια αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση. Οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν ζητήσει έρευνες ενώ προσφέρουν υποστήριξη στην Ουκρανία. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι θα χρειαστούν περισσότερες πληροφορίες, αλλά φάνηκε να κατηγορεί τη Ρωσία για την καταστροφή.

Οι πλημμυρισμένες λιμενικές εγκαταστάσεις και η βιομηχανική περιοχή στη ΧερσώναMaxar Technologies

«Γιατί η Ουκρανία να το κάνει αυτό στο δικό της έδαφος και τον λαό της, να πλημμυρίσει τη γη της, να αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους – δεν έχει νόημα», είπε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γουντ.

Η Ρωσία από την πλευρά της κατηγόρησε το Κίεβο ότι σαμποτάρει το φράγμα για να στερήσει από την Κριμαία που ελέγχεται από τη Ρωσία το πόσιμο νερό. Οι δορυφορικές εικόνες από τη Maxar δείχνουν τα καταστροφικά αποτελέσματα των πλημμυρών σε πόλεις και χωριά κατά μήκος του ποταμού Dnipro. Περίπου 17.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί από τους οικισμούς που βρίσκονται στο μονοπάτι της πλημμύρας.

Οι εικόνες δείχνουν σπίτια και κτήρια βυθισμένα στο νερό, με πολλά να δείχνουν μόνο τις στέγες τους και το νερό να καταλαμβάνει πάρκα, γη και υποδομές. Στην πόλη Nόβα Kαχόβκα, οι δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ότι μια αποβάθρα πλοίων παρασύρθηκε από τις πλημμύρες μετά την κατάρρευση των φραγμάτων.

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής θα γίνει πλήρως αντιληπτό μόνο τις επόμενες ημέρες». Τοπικά σπίτια και αγροκτήματα έχουν πλημμυρίσει, Μόλις το μέγεθος της κρίσης έγινε σαφές, ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας είπε οτι «μια παγκόσμια οικολογική καταστροφή διαδραματίζεται τώρα… και χιλιάδες ζώα και οικοσυστήματα θα καταστραφούν τις επόμενες ώρες».

Η εταιρεία Maxar είπε ότι οι εικόνες της κάλυψαν περισσότερα από 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα μεταξύ της Nόβα Καχόβκα και του κόλπου Dniprovska νοτιοδυτικά της πόλης Χερσώνας στη Μαύρη Θάλασσα, δίνοντας κάποια ιδέα για την κλίμακα της κρίσης.