ΚΟΣΜΟΣ

Μαρτυρία στο Newsbomb.gr: «Η Νέα Υόρκη είναι πια μια πόλη-φάντασμα - Δεν το έχουμε ξαναζήσει αυτό»

Μαρτυρία στο Newsbomb.gr: «Η Νέα Υόρκη είναι πια μια πόλη-φάντασμα - Δεν το έχουμε ξαναζήσει αυτό»
Newsbomb.gr

Ο πυκνός καπνός από τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές στον Καναδά τύλιξε προοδευτικά περιοχές της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, ενώ στη Νέα Υόρκη, η αλλαγή στην ποιότητα του αέρα ήταν αισθητή μέσα σε λίγες ώρες. Οι κάτοικοι ανησυχούν, ενώ ζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Δυστοπικές εικόνες αποκάλυψης βιώνουν οι εκατομμύρια κάτοικοι της Νέας Υόρκης, καθώς η πόλη «πνίγεται» από τον καπνό, εξαιτίας των μέγα-πυρκαγιών που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες τον Καναδά.

Η Ευαγγελίνα Πλάκας, κάτοικος της Νέας Υόρκης και σημαίνον πρόσωπο της ομογένειας εκεί, περιγράφει στο Newsbomb.gr τη νοσηρή κατάσταση.

«Η Νέα Υόρκη είναι πια στην κυριολεξία μια πόλη φάντασμα. Δεν κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους, καθώς οι καπνοί που έχουν κατακλύσει την πόλη είναι άκρως επικίνδυνοι για την υγεία, ενώ η εισπνοή τους, όπως μας λένε, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τον θάνατο. Οι αρχές μας καλούν να παραμείνουμε στα σπίτια μας, με κλειστά παράθυρα κι αυτό κάνουν οι περισσότεροι, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι έρημοι, σε ένα απόκοσμο τοπίο, με τον ουρανό να έχει αλλάξει χρώμα», περιγράφει.

«Ο δήμαρχος της πόλης», όπως μας λέει, «έχει μοιράσει δωρεάν εκατομμύρια μάσκες προκειμένου να προστατευθεί ο πληθυσμός. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν αναβληθεί, ενώ κλειστά παραμένουν τα εστιατόρια, και πολλές υπηρεσίες, εκτός από τις απαραίτητες». Οι πτήσεις, δε, ακυρώνονται.

Η Νέα Υόρκη είναι μια πόλη που έχει «κλείσει» κι άλλες φορές, εξαιτίας σφοδρών χιονοπτώσεων, ενώ επλήγη και ιδιαίτερα από την πανδημία του κορονοϊού, όπου επίσης επικράτησαν πρωτόγνωρες, δυστοπικές εικόνες. Ωστόσο, «αυτό το πράγμα δεν το έχουμε ξαναζήσει», επισημαίνει η Ευαγγελία Πλάκας, αναμένοντας πια τα... καλά νέα από τον Καναδά και το σβήσιμο των πυρκαγιών.

Οι Καναδοί αξιωματούχοι πάντως λένε ότι μπορούμε πλέον να μιλάμε για τη χειρότερη εποχή πυρκαγιών στη χώρα. Οι δασικές πυρκαγιές έχουν κάψει 9,4 εκατομμύρια στρέμματα της χώρας και έχουν αναγκάσει 120.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το απόγευμα της Τετάρτης (7/6), η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν τόσο κακή που σχεδόν ξεπέρασε ολόκληρη την κλίμακα ποιότητας του αέρα στο 484, με αποτέλεσμα τη χειρότερη ποιότητα του αέρα στην πόλη από τη δεκαετία του 1960. Σε μια κανονική μέρα στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης αέρα είναι περίπου 100.

Ο διάσημος ορίζοντας της Νέας Υόρκης έχει χάσει το χρώμα του, ο αέρας μυρίζει σαν καμμένο ξύλο. Ολόκληρη η ανατολική ακτή των ΗΠΑ είναι καλυμμένη με ένα πέπλο καπνού από τις πυρκαγιές του Καναδά. Σε ορισμένες περιοχές, ο δείκτης ποιότητας του αέρα, ο οποίος μετρά τους σημαντικούς ρύπους που παράγονται από τις πυρκαγιές, ήταν πολύ πάνω από 400, σύμφωνα με την Airnow, η οποία περιγράφει το 100 ως «ανθυγιεινό» και το 300 ως «επικίνδυνο».

Με τα μετεωρολογικά συστήματα να αναμένεται να παραμείνουν σε γενικές γραμμές στατικά, ο καπνός, που ρέει από το Κεμπέκ και τη Νέα Σκωτία, θα μπορούσε να παραμείνει στην πόλη το Σαββατοκύριακο. Ο μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, Μπράιαν Ράμσεϊ, δήλωσε ότι «πιθανότατα θα συνεχιστεί τουλάχιστον τις επόμενες ημέρες».

Και πρόσθεσε: «Εφόσον οι πυρκαγιές μαίνονται, είναι πραγματικά μεγάλες πιθανότατα θα συνεχιστούν για εβδομάδες. Αλλά στην πραγματικότητα θα έχει να κάνει μόνο με τη μετατόπιση του ανέμου». Η Βρετανίδα ηθοποιός Τζόντι Κόμερ αναγκάστηκε να σταματήσει μια παράσταση στο Μπρόντγουεϊ αφού άρχισε να βήχει στη σκηνή μόλις 10 λεπτά μετά την ερμηνεία της.

«Η νύχτα έγινε μέρα»

Στο Μανχάταν, τα καταστήματα πωλούν συσκευές καθαρισμού αέρα ενώ ο αριθμός των μασκών που χρησιμοποιούν οι πολίτες θυμίζει το απόγειο της πανδημίας COVID-19.

Χιλιάδες πτήσεις έχουν καθυστερήσει και οι αγώνες μπέιζμπολ αναβλήθηκαν σε όλη την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, καθώς ο καπνός από τις πυρκαγιές του Καναδά συνεχίζει να παρασύρεται νότια, καλύπτοντας ολόκληρες πόλεις σε μια κιτρινωπό-καφέ ομίχλη.

Δείτε το timelapse: