ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: Σε κατάσταση συναγερμού από την αιθαλομίχλη - Απόκοσμο σκηνικό στις Ανατολικές Πολιτείες

Νέα Υόρκη: Σε κατάσταση συναγερμού από την αιθαλομίχλη - Απόκοσμο σκηνικό στις Ανατολικές Πολιτείες
AP

Σε πολλές Πολιτείες επιστρέφουν οι μάσκες, καθώς η ατμόσφαιρα πλέον είναι τοξική, ενώ τόσο η Νέα Υόρκη όσο και η Ουάσινγκτον και η Φιλαδέλφεια βρίσκονται πλέον σε κατάσταση συναγερμού. 

Εικόνες που δεν έχουμε ξαναδεί κάνουν τον γύρο του κόσμου από τις Ηνωμένες Πολιτείες που επικρατεί ένα απόκοσμο σκηνικό από τις ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στον Καναδά.

Σε πολλές Πολιτείες επιστρέφουν οι μάσκες, καθώς η ατμόσφαιρα πλέον είναι τοξική, ενώ τόσο η Νέα Υόρκη όσο και η Ουάσινγκτον και η Φιλαδέλφεια βρίσκονται πλέον σε κατάσταση συναγερμού.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, το νέφος αιθαλομίχλης έχει «πνίξει» στην κυριολεξία τις ανατολικές ακτές, επηρεάζοντας συνολικά 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Σχολεία και καταστήματα έκλεισαν, ενώ χάος επικρατεί στα αεροδρόμια, με ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων.

Αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Ουάσινγκτον

Στην Ουάσινγκτον επικρατεί αποπνικτική ατμόσφαιρα, με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ να αναφέρει πως μυρίζει παντού καμένο, ενώ κινδυνεύει και η υγεία των πολιτών, καθώς χωρίς μάσκα δεν μπορεί κανένας να σταθεί έξω.

Η πρόγνωση του καιρού έκανε λόγο για λιακάδα κι όμως ένα πυκνό σύννεφο καπνού έχει σκεπάσει τις περισσότερες ανατολικές πολιτείες και δημιουργεί ακόμα και σκοτεινιά.

Μάλιστα τα περισσότερα εμβληματικά μνημεία δεν φαίνονται, ενώ νωρίς το πρωί οι συνθήκες οδήγησης ήταν αρκετά δύσκολες.

Τα σχολεία λειτουργούν αλλά στο τρίγωνο Ουάσιγκτον – Μέριλαντ – Βιρτζινια υπάρχει εντολή οι μαθητές να μην βγουν καθόλου από τις τάξεις τους, ενώ έχουν ακυρωθεί όλες οι αθλητικές δραστηριότητες, πτήσεις έχουν ακυρωθεί, ο ζωολογικός κήπος έκλεισε και η οδηγία προς τους κατοίκους είναι ρητή. Παραμείνετε σπίτια σας ή φορέστε απαραιτήτως μάσκα.

Οι συνθήκες που επικρατούν μπορούν να προκαλέσουν αδιαθεσία ακόμη και σε νέους και υγιείς ανθρώπους. Δυστυχώς όσο περνούν οι ώρες η κατάσταση θα γίνεται πολύ πιο δύσκολη και έτσι θα παραμείνει και σήμερα Παρασκευή 9 Ιουνίου.

Συναγερμός στη Νέα Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη, πλέον ο αέρας έχει την χειρότερη ποιότητα στον κόσμο, αφού ξεπέρασε ακόμα και το Νέο Δελχί.

«Μου φέρνει μνήμες μέσω της όρασης και μέσω της όσφρησης από τις επισκέψεις μου στην Ινδία στα νιάτα μου. Δίνει την αίσθηση του Δελχί μια ζεστή μέρα του Ιουνίου» δήλωσε ο επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης Ασουίν Βασάν.

Εξαφανισμένοι ουρανοξύστες, εξαφανισμένο ακόμα και το Άγαλμα της Ελευθερίας και όλα μοιάζουν σαν καλοστημένο σκηνικό ταινίας του Χόλιγουντ, μόνο που δεν είναι.

Τα σχολεία έχουν κλείσει, τα αεροδρόμια ανοιγοκλείνουν και πτήσεις ακυρώνονται. Συνοικίες όπως το Μπρονξ και το Μπρούκλιν έχουν σκεπαστεί από πυκνή ομίχλη σε χρώμα σκούρο πορτοκαλί, εξωπραγματικές οι εικόνες και από τη γέφυρα Τζορτζ Ουάσιγκτον.

Σε αυτό το απόκοσμο σκηνικό ξύπνησαν το πρωί της Πέμπτης σχεδόν 100 εκατομμύρια Αμερικάνοι, τη στιγμή που οι πυρκαγιές στον Καναδά μαίνονται από τον Μάιο.

Να σημειώσουμε πως αυτή τη στιγμή είναι ενεργά 140 μέτωπα στο Κεμπέκ, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ τουλάχιστον 38 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και βλάστησης έχουν γίνει στάχτη.