ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στις Φιλιππίνες: Το ηφαίστειο Mayon «ξύπνησε» - Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται

Το ηφαίστειο Μayon στις Φιλιππίνες
Το ηφαίστειο Μayon στις Φιλιππίνες
Α.Ρ

Περίπου 13.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί στις βορειοανατολικές Φιλιππίνες καθώς το πιο διάσημο ηφαίστειο της χώρας, το Mayon, εξακολουθεί να εκπέμπει λάβα.

Χιλιάδες άνθρωποι στις Φιλιππίνες κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους καθώς το ηφαίστειο Mayon «ξύπνησε». Με φορτηγά, ακόμη και βουβάλια, οι άνθρωποι που ζουν στη «μόνιμη ζώνη κινδύνου» ή σε ακτίνα έξι χιλιομέτρων από το ηφαίστειο έσπευσαν σε καταφύγια. Γνωστό για το «τέλειο» κωνικό του σχήμα, το ηφαίστειο Mayon άρχισε να εκτοξεύει λάβα την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, οι εκκενώσεις άρχισαν μόνο το Σαββατοκύριακο, καθώς η ηφαιστειακή δραστηριότητα εντάθηκε, προκαλώντας συναγερμό.

Περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να απομακρυνθούν εάν οι αναταραχές του Mayon ενταθούν τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο Tερεσίτο Μπακόλ, ο επικεφαλής ηφαιστειολόγος της χώρας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τρίτη υψηλότερη προειδοποίηση σε ένα σύστημα πέντε επιπέδων που προβλέπει την απειλή μιας επικίνδυνης ή ισχυρής έκρηξης. Τεχνικά εκρήγνυται, αν και με αργό ρυθμό, με τη λάβα να αναβλύζει από τον κρατήρα, λένε οι επιστήμονες.

Το Mayon που βρίσκεται σε μια αγροτική χερσόνησο που ονομάζεται Bicol, είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της χώρας. Έχει γίνει «ανήσυχο» τις τελευταίες εβδομάδες με συχνότερους σεισμούς και βράχους να πέφτουν από τον κρατήρα του. «Υπάρχει ο κίνδυνος ενός ταχέως κινούμενου ρεύματος ηφαιστειακών αερίων και πετρωμάτων από τον κρατήρα» δήλωσε ο Μπακόλ στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Θα είναι δύσκολο να ξεπεράσουμε αυτά τα ρεύματα».

Το 1814 μία έκρηξη σκότωσε 1.200 ανθρώπους και έθαψε μια ολόκληρη πόλη. Αλλά η περίμετρος κηρύχθηκε εκτός ορίων, με αποτέλεσμα λιγότερα θύματα μετά από πρόσφατες εκρήξεις το 2013 και το 2018. Καθώς το Mayon φωτίστηκε με ένα φλογερό κόκκινο χρώμα, οι τουρίστες άρχισαν επίσης να κατασκηνώνουν σε κορυφές λόφων για να παρακολουθήσουν το ηφαιστειακό θέαμα.

Το Mayon, το οποίο το Guinness περιγράφει ως το «πιο κωνικό» ηφαίστειο στον κόσμο, είναι ένα από τα αγαπημένα των τουριστών. Οι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν ορίσει σημεία θέασης όπου όσοι αναζητούν...περιπέτεια μπορούν να θαυμάσουν τον λαμπερό κρατήρα του. «Χθες το βράδυ, το Mayon έκανε και πάλι μια παράσταση καθώς η λάβα έτρεχε από τον κρατήρα της», δήλωσε τη Δευτέρα ο Eugene Escobar, αξιωματούχος αντιμετώπισης καταστροφών στην περιοχή, σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Η ομορφιά του Mayon είναι μέρος της λαϊκής ποπ κουλτούρας των Φιλιππίνων. Το όνομά του προέρχεται από την τοπική λέξη για την «όμορφη κυρία», daragang mayon. Μια Φιλιππινέζα βασίλισσα ομορφιάς, η Κατριόνα Γκρέι, κέρδισε τον διαγωνισμό Μις Υφήλιος του 2018 φορώντας ένα φόρεμα που είναι εμπνευσμένο από τη λάβα που ρέει στις πλαγιές της Μαγιόν. Η μητέρα της κατάγεται από την επαρχία Albay, όπου βρίσκεται το ηφαίστειο.

Το Mayon είναι ένα από τα 24 ενεργά ηφαίστεια των Φιλιππίνων. Τις τελευταίες ημέρες, άλλοι δύο - τα Taal και Kanlaon - τέθηκαν επίσης υπό στενή παρακολούθηση για σημάδια αναταραχής. Ενώ οι πρόσφατες εκρήξεις δεν είχαν άμεσα ως αποτέλεσμα θανάτους, ισχυροί τυφώνες στο παρελθόν προκάλεσαν ηφαιστειακές λασποροές που αποδείχθηκαν μοιραίες. Το 2006, ο τυφώνας Durian μετακίνησε ηφαιστειακά συντρίμμια από τις πλαγιές του Mayon, θάβοντας χωριά και σκοτώνοντας περίπου 200 ανθρώπους. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε από τον Σούπερ Τυφώνα Γκόνι το 2020.