ΚΟΣΜΟΣ

Μπερλουσκόνι: Το τελευταίο αντίο στον «Καβαλιέρε» και η επόμενη ημέρα στην αυτοκρατορία του

H Iταλία αποχαιρετάει τον Μπερλουσκόνι
H Iταλία αποχαιρετάει τον Μπερλουσκόνι
Α.Ρ

Ημέρα πένθους σήμερα στην Ιταλία για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τη χώρα να αποχαιρετάει τον πρώην πρωθυπουργό της με ένα «θέαμα» που αρμόζει στη...σαπουνόπερα της ζωής του. Αμέσως μετά τη μεγαλοπρεπή κηδεία του στο Μιλάνο θα τεθούν τα κρίσιμα ερωτήματα για τους διαδόχους στο κόμμα και τον επιχειρηματικό κολοσσό του

Η Ιταλία θρηνεί και αναρωτιέται ποιος θα διαδεχθεί τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κηρύσσοντας ημέρα εθνικού πένθους για τον τέσσερις φορές πρωθυπουργό της που πέθανε στο Μιλάνο αυτή την εβδομάδα σε ηλικία 86 ετών. Ο πρώην τραγουδιστής σε κρουαζιερόπλοια που κυβέρνησε την Ιταλία χωρίς προηγούμενη πολιτική εμπειρία έχτισε μια αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης και είχε μια σειρά από συζύγους και ερωμένες.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου θα τελέσει σήμερα (14/6) την κρατική κηδεία του Μπερλουσκόνι στον μεγάλο καθεδρικό ναό της πόλης την Τετάρτη. Όλες οι ιταλικές και ευρωπαϊκές σημαίες στα δημόσια κτίρια κυματίζουν μεσίστιες. Αυτού του είδους ο φόρος τιμής δεν έχει προηγούμενο για πρώην πρωθυπουργό. Η κρατική κηδεία είναι ένα προνόμιο που συνήθως προορίζεται για πάπες, ήρωες πολέμου και εν ενεργεία υπουργούς.

berlusconi3.jpg
Hμέρα πένθους στην Ιταλία για τον «Καβαλιέρε»ΑΡ

Το Μιλάνο είναι μια πόλη βαθιά συνδεδεμένη με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι - εδώ γεννήθηκε και ξεκίνησε την καριέρα του, πουλώντας ηλεκτρικές σκούπες. Γιγαντοοθόνες έχουν στηθεί στην κεντρική πλατεία, η οποία αναμένεται να γεμίσει με χιλιάδες κόσμο που θα έρθει να πει το τελευταίο αντίο. Στα παρασκήνια, διαδραματίζεται επίσης μια αληθινή ιστορία διαδοχής.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Μπερλουσκόνι δημιούργησε μια τεράστια αυτοκρατορία που εκτεινόταν από τα μέσα ενημέρωσης, τα ακίνητα, τα οικονομικά και τον κινηματογράφο μέχρι τον αθλητισμό, καθώς και ένα ισχυρό πολιτικό κόμμα που είναι μέρος της σημερινής κυβέρνησης της Ιταλίας.

Ήταν ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Ιταλίας. Σύμφωνα με το Forbes, τα επιχειρηματικά του περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ. Ποτέ όμως δεν ανέφερε δημοσίως ποιος θα έπρεπε να ηγηθεί της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας μετά τον θάνατό του και υπάρχουν επίσης μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του κόμματος Forza Italia που δημιούργησε.

Η αμύθητη περιουσία του Μπερλουσκόνι

Ο Μπερλουσκόνι έχει δύο παιδιά από τον πρώτο του γάμο και τρία από τον δεύτερο. Όλοι τους έχουν μερίδια στη Fininvest, την εταιρεία χαρτοφυλακίου του. Το μέλλον των επιχειρηματικών του συμφερόντων πιθανότατα θα εξαρτηθεί από το πώς θα επιλέξει να διανείμει το μερίδιο 61% που κατείχε στη Fininvest.

Θα υπάρχουν ίσα μερίδια για όλους ή περισσότερα για τα δύο μεγαλύτερα παιδιά, τη Μαρίνα και τον Πιερ Σίλβιο, που κατείχαν διοικητικούς ρόλους στην αυτοκρατορία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990; Άλλα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία είναι αναμφίβολα οι πολυάριθμες πολυτελείς βίλες του Μπερλουσκόνι. Μπορεί να είναι δύσκολο να μεταδοθούν στους απογόνους του με τον ίδιο τρόπο.

Η βίλα του San Martino στο Άρκορε, βορειοανατολικά του Μιλάνου, καλύπτει 3.500 τ.μ. και χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Έχει επίσης σπίτια στη λίμνη Maggiore, στη Ρώμη, στις Κάννες, στην Καραϊβική και αλλού. Το στολίδι στο στέμμα των ακινήτων του Μπερλουσκόνι είναι η Villa Certosa, μια έπαυλη στη Σαρδηνία που αγόρασε τη δεκαετία του 1970.

H Mαρίνα ΜπερλουσκόνιΑΡ

Εκεί φιλοξένησε παγκόσμιους ηγέτες, από τον Βλαντιμίρ Πούτιν μέχρι τον Τζορτζ Μπους. Διαθέτει 126 δωμάτια και μοιάζει με θεματικό πάρκο - συμπεριλαμβανομένου ενός ψεύτικου ηφαιστείου που εκτοξεύει λάβα. Η αξία του υπολογίζεται στα 259 εκατομμύρια ευρώ.

Άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος της οικογένειας έχουν περιγράψει τον Μπερλουσκόνι ως «τη συγκολλητική ουσία» που κράτησε τα παιδιά του ενωμένα. Δεν έχει υπάρξει καμία διαφωνία μέχρι στιγμής για το ποιος θα διοικήσει την αυτοκρατορία του, ρόλο που πιθανότατα θα αναλάβει το μεγαλύτερο παιδί του η Μαρίνα, 56 ετών, που είχε και την πιο στενή σχέση με τον πατέρα της.Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν αυτή η οικογενειακή ενότητα μπορεί να διατηρηθεί τώρα που ο Μπερλουσκόνι έφυγε, και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στο μέλλον της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας.

Το μέλλον του Forza Italia

Ο θάνατός του θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικός για το μέλλον του πολιτικού του κόμματος. Μπορεί το Forza Italia να επιβιώσει χωρίς τον χαρισματικό δημιουργό του - ή θα μπορούσε να καταρρεύσει μέσα σε λίγους μήνες;

Ήταν ο απόλυτος λαϊκιστής ηγέτης και, όπως ήταν αναμενόμενο, το κόμμα που δημιούργησε διαμορφώθηκε εξ ολοκλήρου γύρω από την προσωπικότητά του. Το δεξί του χέρι, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι το μέλλον του κινδυνεύει: «Είναι αδιανόητο να εξαφανιστεί το κόμμα».

Αλλά το μερίδιο των ψήφων της Forza Italia είχε ήδη πέσει στο 8% στις γενικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Πολλοί Ιταλοί που υποστήριξαν το κόμμα το έπραξαν επειδή ήταν πιστοί του Μπερλουσκόνι και θα είναι δύσκολο να ορίσουν έναν διάδοχο, τον οποίο θα προτιμήσουν.

Στην πραγματικότητα, τα μέλη του κόμματος θα κοιτάξουν πιθανώς την οικογένεια Μπερλουσκόνι για να λάβoυν μια απόφαση. Οι δύο μεγαλύτεροι, η Μαρίνα και ο Πιερ Σίλβιο, θα συνεχίσουν να επενδύουν στην πολιτική δημιουργία του πατέρα τους ή θα κλείσουν την οικονομική στρόφιγγα και θα μειώσουν τις απώλειές τους;

Χωρίς την οικονομική τους υποστήριξη, η Forza Italia δεν έχει καμία πιθανότητα να επιβιώσει. Ο Μπερλουσκόνι χρηματοδότησε σε μεγάλο βαθμό το κόμμα του - φέρεται να του διοχέτευσε σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ.

Υπάρχουν κάποιες εικασίες ότι η Μαρίνα θα μπορούσε να τον διαδεχθεί στην αρχηγία, αλλά προς το παρόν αυτό παραμένει φήμη. Εκτιμάται περισσότερο οτι θα κινεί τα νήμαα από τα παρασκήνια.

Η «χήρα του Καβαλιέρε» Μάρτα Φασίνα

Μια άλλη άγνωστη παράμετρος είναι η κατά 53 χρόνια νεότερή του σύντροφος του Μπερλουσκόνι, Μάρτα Φασίνα. Είναι βουλευτής στο κόμμα του και έχει πει πολλές φορές ότι «το πάθος της είναι η πολιτική και μεγάλωσε με τον μύθο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι».

Η μεγαλύτερη κόρη του Μπερλουσκόνι φέρεται να μπλόκαρε το σχέδιό του να την παντρευτεί πέρυσι. Έτσι, υπάρχει ένα σύννεφο για τον μελλοντικό ρόλο της στο πάρτι του εκλιπόντος συντρόφου της. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: εάν η Φόρτσα Ιτάλια υποστεί ρωγμές, θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για τα άλλα μέλη της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι. Η πολιτική αστάθεια θα διαφανεί μετά την ημέρα εθνικού πένθους.

H Mάρτα ΦασίναΑΡ

Σε μια χώρα γνωστή για τακτικές πολιτικές κρίσεις, μια κυβερνητική κατάρρευση που προκλήθηκε από τη διάλυση ενός εκ των εταίρων του συνασπισμού δεν φαίνεται τόσο απίθανο σενάριο. Μέχρι τώρα τα παιδιά του Μπερλουσκόνι απέφευγαν τα φώτα της δημοσιότητας. Αλλά ο θάνατός του πατέρα τους μπορεί να τα αναγκάσει να βγουν από το παρασκήνιο για να πάρουν τα ηνία της αυτοκρατορίας του.

Ο Μπερλουσκόνι είχε πρόβλημα υγείας για χρόνια, οπότε είναι πιθανό ο ίδιος και τα παιδιά του να τα είχαν σκεφτεί όλα αυτά καλά. Μπορεί να επιλέξουν μια εύκολη μετάβαση που προανήγγειλε η μεγαλύτερη αδερφή τους Μαρίνα, αντί να μπουν σε μια μάχη διαδοχής που θα μπορούσε να πάει στραβά.

Πηγή: BBC