ΚΟΣΜΟΣ

Μάλι: 11 τραυματίες από ατύχημα με ελικόπτερο του ΟΗΕ

Μάλι: 11 τραυματίες από ατύχημα με ελικόπτερο του ΟΗΕ

Ένδεκα επιβαίνοντες σε ελικόπτερο της αποστολής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι (MINUSMA) τραυματίστηκαν την Πέμπτη όταν πήρε κλίση κι έπεσε στο αριστερό πλευρό μετά την προσγείωσή του στην Γκαό, ανακοίνωσε η δύναμη των κυανόκρανων.

Ο αρχικός απολογισμός που είχε δημοσιοποιηθεί από εκπρόσωπο της MINUSMA έκανε λόγο για δύο τραυματίες.

Το ατύχημα σημειώθηκε όταν το ελικόπτερο «ανατράπηκε» εξαιτίας «ισχυρών ανέμων στο ταρμάκ του αεροδρομίου της Γκαό», ανέφερε η αποστολή μέσω Twitter. Διευκρίνισε πως από τους επιβαίνοντες «δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση» ενώ άλλοι υπόλοιποι εννέα υπέστησαν «ελαφριά» τραύματα.

Το ελικόπτερο με 10 επιβάτες και 4μελές πλήρωμα ανατράπηκε στις 15:30 τοπική ώρα (18:30 ώρα Ελλάδας), αφού προσγειώθηκε κι άρχισε να τροχοδρομεί στην πίστα που γειτονεύει με βάση των κυανόκρανων του ΟΗΕ. Είχε αναχωρήσει από την Κιντάλ.

Οι τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, κατά τον εκπρόσωπο της MINUSMA.

Οι μεγάλες αποστάσεις και η άσχημη κατάσταση ή η ανυπαρξία οδικού δικτύου, σε συνδυασμό με την ανασφάλεια, αναγκάζουν το προσωπικό του ΟΗΕ να χρησιμοποιεί συχνά αεροπορικά μέσα. Όμως οι μετακινήσεις του αντιμετωπίζουν δυσχέρειες εξαιτίας των περιορισμών που έχει επιβάλει η στρατιωτική χούντα της χώρας του Σαχέλ.

Η MINUSMA έχει αναπτύξει κάπου 12.000 στρατιωτικούς και 1.600 αστυνομικούς στο Μάλι, χώρα αντιμέτωπη από το 2012 από την εξάπλωση της φονικής δράσης τζιχαντιστών και πολυδιάστατη, βαθιά κρίση.