ΚΟΣΜΟΣ

Φονικός καύσωνας στην Ινδία: Σχεδόν 100 νεκροί από τη ζέστη - Προειδοποιήσεις για τους ηλικιωμένους

Φονικός καύσωνας στην Ινδία
Φονικός καύσωνας στην Ινδία
ΑΡ

Συναγερμός στην Ινδία, όπου το θερμόμετρο αγγίζει τους 45 βαθμούς Κελσίου, με τους πολίτες άνω των 60 ετών να κινδυνεύουν ιδιαίτερα, καθώς ο καύσωνας πλήττει τα κρατίδια Ουτάρ Πραντές και Μπιχάρ 

Τουλάχιστον 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δύο από τις πολυπληθέστερα κρατίδια της Ινδίας τις τελευταίες ημέρες, με πολλές περιοχές της χώρας να βιώνουν αφόρητο καύσωνα. Οι θάνατοι καταγράφηκαν στη βόρεια πολιτεία Ούταρ Πραντές και στο ανατολικό Μπιχάρ, όπου οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους ηλικίας άνω των 60 ετών και άλλους που πάσχουν από διάφορες ασθένειες να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όλοι οι θάνατοι στο Ουτάρ Πραντές, συνολικά 54, αναφέρθηκαν στην περιοχή Ballia, περίπου 300 χιλιόμετρα, νοτιοανατολικά του Lucknow, της πρωτεύουσας της πολιτείας. Οι αρχές ανακάλυψαν ότι οι περισσότεροι από αυτούς που πέθαναν ήταν άνω των 60 ετών και είχαν προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας, οι οποίες μπορεί να επιδεινώθηκαν από την έντονη ζέστη.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες περίπου 300 ασθενείς εισήχθησαν στο περιφερειακό νοσοκομείο για διάφορες ασθένειες που επιδεινώθηκαν από τη ζέστη. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, οι αρχές ακύρωσαν τις αιτήσεις για άδεια ιατρικού προσωπικού στη Ballia και παρείχαν επιπλέον νοσοκομειακές κλίνες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για να εξυπηρετηθεί η εισροή ασθενών.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς που εισήχθησαν ήταν 60 ετών και άνω, με συμπτώματα υψηλού πυρετού, εμετού, διάρροιας, δυσκολίας στην αναπνοή και καρδιακών προβλημάτων. Η Βallia μαζί με το κέντρο και το ανατολικό Ούταρ Πραντές, παλεύουν επί του παρόντος με την αφόρητη ζέστη. Την Κυριακή, η περιοχή σημείωσε μέγιστη θερμοκρασία 43 βαθμών Κελσίου, ξεπερνώντας τη συνήθη θερμοκρασία κατά 5 βαθμούς Κελσίου.

Ο Atul Kumar Singh, ένας επιστήμονας από το Μετεωρολογικό Τμήμα της Ινδίας (IMD), δήλωσε ότι οι θερμοκρασίες σε όλη την πολιτεία ήταν προς το παρόν πάνω από τις κανονικές, προσθέτοντας: «Δεν αναμένεται βελτίωση τις επόμενες 24 ώρες». Η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση λέγοντας ότι οι συνθήκες καύσωνα θα διαρκέσουν έως τις 19 Ιουνίου σε περιοχές του Ουτάρ Πραντές.

Οι κύριοι καλοκαιρινοί μήνες -Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος - είναι γενικά οι πιο ζεστοί στο μεγαλύτερο μέρος της Ινδίας, προτού οι βροχές των μουσώνων φέρουν χαμηλότερες θερμοκρασίες. Όμως οι θερμοκρασίες έχουν γίνει πιο έντονες την τελευταία δεκαετία. Κατά τη διάρκεια των καύσωνα, η χώρα αντιμετωπίζει συνήθως σοβαρές ελλείψεις νερού, με δεκάδες εκατομμύρια από τα 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους της να στερούνται τρεχούμενου νερού.

Μια μελέτη από το World Weather Attribution, μια ακαδημαϊκή ομάδα που εξετάζει την πηγή της ακραίας ζέστης, διαπίστωσε ότι ένα καταιγιστικό κύμα καύσωνα τον Απρίλιο που έπληξε μέρη της Νότιας Ασίας ήταν τουλάχιστον 30 φορές πιο πιθανή λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τον Απρίλιο, η ζέστη προκάλεσε το θάνατο 13 ανθρώπων σε μια κυβερνητική εκδήλωση στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, τη Βομβάη, και ανάγκασε ορισμένες πολιτείες να κλείσουν όλα τα σχολεία για μια εβδομάδα.