ΚΟΣΜΟΣ

Μαυροβούνιο: Στη φυλακή για απάτη ο Νοτιοκορεάτης «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων Do Kwan

O Do Kwan
O Do Kwan

Σε τέσσερις μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ο Νοτιοκορεάτης Do Kwon, κατηγορούμενος για απάτη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στον χώρο των κρυπτονομισμάτων και συνιδρυτής της Terraform Labs

Ο Νοτιοκορεάτης «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων, συνιδρυτής της Terraform Labs, Do Kwon, ο άνθρωπς πίσω από την κατάρρευση των ψηφιακών νομισμάτων terraUSD και Luna 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση στο Μαυροβούνιο.

Κρίθηκε ένοχος για πλαστογραφία επίσημων εγγράφων.Συνελήφθη τον Μάρτιο καθώς προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε πτήση για το Ντουμπάι στο αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσα, πρωτεύουσα της χώρας. Ο Kwon αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες στις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα για την κατάρρευση των δύο ψηφιακών νομισμάτων πέρυσι.

Ο πρώην οικονομικός υπάλληλος της εταιρείας Terraform Labs του Kwon, Han Chang-joon, καταδικάστηκε επίσης σε τέσσερις μήνες φυλάκιση αφού κρίθηκε ένοχος για τις ίδιες κατηγορίες. Και οι δύο δήλωσαν αθώοι στην πρώτη τους δικαστική ακρόαση τον Μάιο.

Οι ποινές θα περιλαμβάνουν τον χρόνο που έχουν ήδη περάσει σε καθεστώς κράτησης μετά τη σύλληψή τους τον Μάρτιο, ανέφερε το δικαστήριο σε δήλωση. Θα μπορούν επίσης να ασκήσουν έφεση κατά της ετυμηγορίας εντός οκτώ ημερών από τη λήψη γραπτής ειδοποίησης από το δικαστήριο.

Τον Φεβρουάριο, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ κατηγόρησαν τον Kwon και την εταιρεία του Terraform Labs για «ενορχήστρωση μιας απάτης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρεόγραφα κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων».

«Υποστηρίζουμε ότι η Terraform και ο Do Kwon απέτυχαν να παράσχουν στο κοινό πλήρη, δίκαιη και ειλικρινή αποκάλυψη, όπως απαιτείται για ένα πλήθος τίτλων περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης, κυρίως για τη Luna και την TerraUSD», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) Gary Gensler.

Πέρυσι, ένα δικαστήριο της Νότιας Κορέας εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Kwon και πέντε άλλα άτομα που συνδέονται με την υπόθεση. Οι εισαγγελείς είπαν ότι η Terraform Labs, η οποία είναι εγγεγραμμένη στη Σιγκαπούρη, είχε παραβιάσει τους κανόνες της κεφαλαιαγοράς.

Το Μαυροβούνιο δεν έχει συμφωνίες έκδοσης με τις ΗΠΑ ή τη Νότια Κορέα. Η κατάρρευση του stablecoin terraUSD και του σχετικού διακριτικού Luna συγκλόνισαν τις αγορές κρυπτονομισμάτων τον Μάιο του 2022.