ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν: «Πραγματική» η απειλή του Πούτιν για χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

O Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν
O Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν
ΑΡ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η απειλή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα είναι «πραγματική», λίγες μέρες μετά την καταγγελία της ανάπτυξης τέτοιων όπλων από τη Ρωσία στη Λευκορωσία.

Η απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα είναι «πραγματική», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει τις 500 ημέρες.

«Όταν ήμουν εδώ έξω πριν από περίπου δύο χρόνια λέγοντας ότι ανησυχώ μήπως στεγνώσει ο ποταμός Κολοράντο, όλοι με κοιτούσαν σαν να ήμουν τρελός», είπε ο Μπάιντεν στην Καλιφόρνια. «Με κοιτούσαν όπως όταν είπα ότι ανησυχώ για το ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα. Είναι αληθινό»

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, πιστός σύμμαχος της Ρωσίας στη συνεχιζόμενη εισβολή στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε την παράδοση των τακτικών πυρηνικών όπλων της Μόσχας στη χώρα του την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα από τα πυρηνικά ήταν τρεις φορές πιο ισχυρά από τις ατομικές βόμβες που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945.

Αυτή είναι η πρώτη τέτοια ανάπτυξη από τη Ρωσία κεφαλών, μικρότερου βεληνεκούς και λιγότερο ισχυρών πυρηνικών όπλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πόλεμο, εκτός των συνόρων της από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Καθώς ο πόλεμος βρίσκεται στην 481η ημέρα του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι οι Ουκρανοί υπερασπιστές σημειώνουν πρόοδο και δεν υπάρχουν χαμένες θέσεις, «μόνο απελευθερωμένες».

Ο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει την ανακοίνωση του Πούτιν ότι η Ρωσία αναπτύσσει τα πρώτα τακτικά πυρηνικά της όπλα στη Λευκορωσία «απόλυτα ανεύθυνη» την περασμένη εβδομάδα. Αυτό έρχεται καθώς ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είπε ότι η χώρα του έχει αρχίσει να παραλαμβάνει ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα, μερικά από τα οποία είπε ότι ήταν τρεις φορές πιο ισχυρά από τις ατομικές βόμβες που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945.