ΚΟΣΜΟΣ

Υποβρύχιο Titan: Το τελευταίο σήμα που εξέπεμψε πριν το «καταπιεί» η θάλασσα - Πού βρισκόταν

H τελευταία φωτογραφία του υποβρυχίου
H τελευταία φωτογραφία του υποβρυχίου

Το τελευταίο σήμα που εξέπεμψε το υποβρύχιο Titan και η τελευταία του φωτογραφία πριν εξαφανιστεί με πέντε επιβάτες, φωτίζουν νέες λεπτομέρειες για τις τελευταίες γνωστές κινήσεις του σκάφους. Ένα απο τα πιθανότερα σεναρια ειναι ότι μπλέχτηκε στα συντρίμμια του Τιτανικού

Τα συνεργεία διάσωσης αναζητούν μανιωδώς τον Ατλαντικό Ωκεανό αφού το υποβρύχιο Titan εξαφανίστηκε ενώ κατευθυνόταν προς τα συντρίμμια του Τιτανικού, με το οξυγόνο για το πενταμελές πλήρωμα να επαρκεί μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, ο Γάλλος ειδικός στις καταδύσεις Πολ-Ανρί Ναρζολέ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας των υποβρυχίων ταξιδιών Στόκτον Ρας όπως επίσης ένας από τους πλουσιότερους άνδρες του Πακιστάν, ο Σαχζάντα Νταβούντ και ο έφηβος γιος του Σουλεμάν, βρίσκονταν επίσης στο σκάφος, σύμφωνα με την οικογένειά τους.

Το υποβρύχιο - που ονομάζεται Titan -υπό φυσιολογικές συνθήκες στέλνει μηνύματα για να επικοινωνήσει με την ομάδα του στο μεταφορικό σκάφος Polar Prince που παραμένει πάνω από το νερό. Το μοιραίο σκάφος έχασε την επαφή με το μητρικό σκάφος, μόλις μία ώρα και 45 λεπτά μετά την αποστολή.

Κάθε 15 λεπτά, ο «Τιτάνας» στέλνει επίσης «ping» στον «Πολικό Πρίγκιπα». Το λεγόμενο ping , όπως το αποκαλούν τα πληρώματα είναι έναν εξαιρετικά ισχυρός ήχος, τον οποίο μπορεί να καταλάβει όχι μόνο ο χειριστής αλλά και όλο το πλήρωμα.

Το τελικό από αυτά τα μηνύματα αυτά θεωρείται ότι εστάλη γύρω στις 3 μ.μ. ώρα Ηνωμένου Βασιλείου τη Δευτέρα, αναφέρουν οι Times. Πηγές λένε ότι το τελευταίο ping έδειξε τον «Τιτάνα» ακριβώς πάνω από τον Τιτανικό - 11.000 πόδια πιο κάτω από τη βαθύτερη επιτυχημένη επιχείρηση υποβρύχιας διάσωσης μέχρι σήμερα. Μετά από αυτό, δεν υπήρξε καμία επαφή με το σκάφος.

Υπάρχουν φόβοι λοιπόν ότι ο «Τιτάνας» θα μπορούσε να έχει παγιδευτεί στα συντρίμμια του Τιτανικού, πολύ βαθιά για να έχουν πρόσβαση οι διασώστες. Το υποβρύχιο του OceanGate έχει την ικανότητα για έναν πιλότο και τέσσερις άλλους - και κατέρρευσε με παροχή οξυγόνου που μπορεί να διαρκέσει συνολικά 96 ώρες.

Αυτό σημαίνει ότι τα συνεργεία έρευνας δίνουν μάχη με το χρόνο μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, τουλάχιστον. Ο υποναύαρχος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ Τζον Μάουγκερ είπε ότι πλοία και αεροπλάνα των ΗΠΑ και του Καναδά έχουν κατακλύσει την περιοχή, ενώ ορισμένα έριξαν σημαδούρες σόναρ που μπορούν να παρακολουθήσουν σε βάθος 13.000 ποδιών.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής (18/6) τραβήχτηκε η τελική φωτογραφία του υποβρυχίου OceanGate πάνω από το νερό. Στιγμιότυπα δείχνουν το σκάφος σε ομιχλώδη και υγρό καιρό να μεταφέρεται στη θάλασσα από δύο λέμβους σε μια φορτηγίδα προτού γλιστρήσει στο νερό.