ΚΟΣΜΟΣ

Ναυάγιο στην Πύλο: Η πακιστανική πόλη Χουϊράτα που βυθίστηκε στο πένθος - «Ο γιος μου υπέφερε...»

H πακιστανική πόλη που βυθίστηκε στο πένθος μετά το ναυάγιο στην Πύλο
H πακιστανική πόλη που βυθίστηκε στο πένθος μετά το ναυάγιο στην Πύλο
ΑΡ

Μία πόλη στο Πακιστάν θρηνεί δεκάδες κατοίκους της που χάθηκαν στο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου. Οι συγγενείς τους λένε οτι δεν είχαν άλλη επιλογή από το επικίνδυνο ταξίδι, λόγω φτώχειας και περιγράφουν τις τελευταίες φορές που επικοινώνησαν μαζί τους

Η φτώχεια οδήγησε πολλούς νεαρούς άνδρες από τη μικρή πόλη Χουϊράτα στο πακιστανικό Κασμίρ να επιβιβαστούν στην ψαρότρατα που βυθίστηκε, λένε οικογένειες θυμάτων. Την τελευταία φορά που ο Mοχάμεντ Γιουσάφ μίλησε με τον γιο του, Σατζίντ, στις 8 Ιουνίου, ο τελευταίος περίμενε με αγωνία στη Λιβύη τους διακινητές να τον «πακετάρουν» μαζί με εκατοντάδες άλλους σε μια βάρκα με προορισμό την άλλη πλευρά της Μεσογείου.

Έξι μέρες αργότερα, η ψαρότρατα βυθίστηκε στα ανοιχτά της Ελλάδας. Ο 28χρονος Σατζίντ καταστηματάρχης και πατέρας δύο παιδιών από τη μικρή πόλη Khuiratta στο Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν, είναι μεταξύ των εκατοντάδων αγνοουμένων, που θεωρούνται νεκροί.

«Δεν ήθελα ποτέ να φύγει», είπε ο Γιουσάφ μέσα σε δάκρυα. «Ο μεγαλύτερος αδελφός του τον συμβούλεψε επίσης να μην κάνει αυτό το θανατηφόρο θαλάσσιο ταξίδι. Είναι σαν να περπατάς στη φωτιά και μπορεί να σε τυλίξει. Του είπαμε πολλές φορές να σταματήσει. Του ζητήσαμε μάλιστα να επιστρέψει από τη Λιβύη».

Μια αρχική έρευνα της αστυνομίας στο Πακιστάν υπολόγισε ότι στο πλοίο επέβαιναν περίπου 800 άτομα. Οι μαρτυρίες ανέφεραν τον αριθμό μεταξύ 400 και 750. Οι ελληνικές αρχές λένε ότι 104 επιζώντες και 78 πτώματα έχουν μεταφερθεί στην ξηρά.

Ο Σατζίντ Γιουσάφ ήταν ένας από τους 25 ανθρώπους από την Khuiratta που επιβιβάστηκαν στο σκάφος στη Λιβύη. Μόνο δύο είναι γνωστό ότι έχουν επιζήσει. Σχεδίαζε να φτάσει στην Ιταλία, όπου ζει ο αδελφός του, έχοντας κάνει ένα παρόμοιο δύσκολο ταξίδι με πλοίο πριν από 12 χρόνια. Σε ένα βίντεο που από τότε έγινε viral, ο Σατζίντ υποσχέθηκε να φέρει ένα ποδήλατο πίσω στο σπίτι στον τετράχρονο γιο του.

Ο Guardian μίλησε με σχεδόν δώδεκα οικογένειες στη Χουϊράτα των οποίων οι γιοι και οι ανιψιοί βρίσκονταν στο σκάφος. Όλοι είπαν ότι οι συγγενείς τους είχαν πληρώσει 2,2 εκατομμύρια πακιστανικές ρουπίες σε έναν πράκτορα που υποσχέθηκε να τους πάει στην Ελλάδα. Πολλές οικογένειες πήραν παχυλά δάνεια για να καλύψουν τα έξοδα. Οι περισσότεροι από αυτούς που ανέλαβαν το ταξίδι ήλπιζαν να φτάσουν τελικά στην Ιταλία, όπου είχαν μετεγκατασταθεί στο παρελθόν περίπου 500 άτομα από την περιοχή.

Ο ξάδερφος του Σατζίντ, Toυκίρ Περβέζ, 29 ετών, ήταν επίσης στο πλοίο και αγνοείται, αφήνοντας πίσω του μια έγκυο σύζυγο. Ο πατέρας του, εργάτης σε ένα εργοστάσιο τούβλων, είχε δανειστεί χρήματα από περίπου 20 φίλους και συγγενείς για να βοηθήσει να πληρώσει τον πράκτορα.

Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι από το χωριό που επιβιβάστηκαν στο πλοίο, ο Περβέζ έφυγε για τη Λιβύη με πτήση από το Πακιστάν. Είχε εργαστεί στη Σαουδική Αραβία για δύο χρόνια για να βοηθήσει στην πληρωμή του ταξιδιού και έφυγε τον Μάιο για να ξεκινήσει το παράτυπο ταξίδι του στην Ευρώπη. Στις 5 το πρωί της 9ης Ιουνίου, έστειλε ένα τελευταίο μήνυμα στην οικογένειά του για να πει ότι βρισκόταν στο πλοίο.

«Όταν προσπάθησα να τον σταματήσω από αυτό το επικίνδυνο ταξίδι, μου είπε ότι το βιοτικό μας επίπεδο δεν θα βελτιωθεί ποτέ αν ζήσουμε στο Πακιστάν», είπε ο πατέρας του, Mοχάμεντ Περβέζ «Ήταν ανένδοτος να αλλάξει το μέλλον και το βιοτικό μας επίπεδο. Δεν ξέρω πώς να παρηγορήσω την έγκυο γυναίκα του που κλαίει εδώ και μέρες».

Ο Aμπντούλ Τζαμπάρ 39 ετών, αρτοποιός με δύο παιδιά, ήλπιζε επίσης να φτάσει στην Ιταλία. Πήρε μια πτήση για το Ντουμπάι στις 5 Ιουνίου και μετά μια άλλη για τη Λιβύη. Ο πατέρας του είπε ότι ο γιος του είχε τηλεφωνήσει στο σπίτι στενοχωρημένος λόγω των συνθηκών στις οποίες κρατούνταν. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που έμαθαν νέα του.

«Είπε στον αδελφό του ότι αν γνώριζε για τις συνθήκες στη Λιβύη, δεν θα έφευγε ποτέ», είπε ο Ανουάρ. «Τους έδωσαν λίγο ψωμί σε 24 ώρες και είπε ότι πέθαιναν από την πείνα. Ήθελε να γυρίσει πίσω αλλά ήταν αβοήθητος καθώς είχε ήδη δώσει τα χρήματα».

Η Ρουμπίνα Κουσάρ, χήρα, είπε ότι ο 26χρονος γιος της Aχμέντ έφυγε για τη Λιβύη πριν από έξι μήνες και υπέμεινε τρομερά πράγματα στα χέρια των διακινητών. Είπε ότι του στέρησαν φαγητό, τον χτύπησαν για να προσπαθήσουν να του αποσπάσουν περισσότερα χρήματα και του πήραν το διαβατήριο και άλλα έγγραφα για να τον εμποδίσουν να διαφύγει.

«Τον έβαλαν σε ένα σκοτεινό κελί για τέσσερις ημέρες ως τιμωρία αφού τσακώθηκε με τον πράκτορα επειδή αρνήθηκε 19 προτάσεις να πάει σε ένα μικρό σκάφος και είπε στον πράκτορα ότι του υποσχέθηκαν ότι το ταξίδι θα γινόταν με μεγάλη βάρκα», είπε ,Σε ένα τηλεφώνημα στη σύζυγό του πριν αναχωρήσει το σκάφος, ο Aχμέντ δήλωσε ευτυχισμένος που επιτέλους έκανε το ταξίδι με μεγάλη ψαρότρατα.

«Ο γιος μου υπέφερε πολύ πριν από το θάνατό του», είπε η Κουσάρ. «Στην αρχή στα χέρια των λαθρεμπόρων και μετά στη θάλασσα. Πρέπει να πέρασε από φρικτό πόνο. Χρειαζόμαστε δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε βαθύ λήθαργο. Γιατί οι ηγέτες μας δεν ξύπνησαν νωρίς; Δεν νοιάζονται για τους κοινούς ανθρώπους, τις κοινές ζωές;»

Οι άνθρωποι στη Χουϊράτα είπαν ότι η ζοφερή οικονομική κατάσταση του Πακιστάν και η έλλειψη ευκαιριών ευθύνονται για τους συγγενείς που έκαναν το ταξίδι. Ενώ πολλοί στο Πακιστάν είχαν κάνει προηγουμένως ένα δύσκολο χερσαίο ταξίδι μέσω του Ιράν και της Τουρκίας για να εισέλθουν στην Ευρώπη, οι δρακόντειες πολιτικές της Τουρκίας σήμαιναν ότι περισσότεροι επέλεγαν να πετάξουν στη Λιβύη και μετά να επιβιβαστούν σε μια βάρκα με προορισμό την Ελλάδα.

Σύμφωνα με ντόπιους, περίπου 100 άνθρωποι από την περιοχή εξακολουθούν να βρίσκονται στη Λιβύη με σχέδια να επιβιβαστούν σε βάρκες, αλλά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους, αφού οι λαθρέμποροι έκλεισαν τα τηλέφωνά τους.

«Είναι η φτώχεια που τον ώθησε να κάνει αυτό το ριψοκίνδυνο ταξίδι», είπε ο Μοχάμεντ Χάνεεφ, του οποίου ο ανιψιός Σαμίρ, οδηγός τρακτέρ με έξι παιδιά, ήταν μεταξύ εκείνων που φέρεται να πνίγηκαν στη βάρκα. «Αυτή η φτώχεια του πήρε τη ζωή. Η φτώχεια έχει κατακλύσει τις μάζες στο Πακιστάν τα τελευταία χρόνια. Είδε ανθρώπους από την πόλη του να τα πηγαίνουν καλά στην Ιταλία, να κερδίζουν χρήματα για να τα στείλουν στο σπίτι και αυτό τον έκανε να φύγει».

Μέχρι στιγμής, μόνο δύο άνθρωποι από το χωριό, ο Χασίμ και ο Αντνάν Μπασίρ είναι γνωστό ότι έχουν επιζήσει από τη βύθιση του σκάφους. Ο Αντνάν είχε απογοητευτεί από την έλλειψη ευκαιριών απασχόλησης και είχε προσπαθήσει να φτάσει στην Ευρώπη δύο φορές στο παρελθόν, περνώντας μέσω Ιράν και Τουρκίας, αλλά απέτυχε αφού τον έπιασαν οι συνοριοφύλακες. Προκειμένου να αντέξει οικονομικά αυτό το ταξίδι, πούλησε όλα τα βουβάλια του -το μόνο του μέσο διαβίωσης- και τα κοσμήματα της γυναίκας του πριν φύγει στις 3 Μαΐου.

Ο πατέρας του, Μπασίρ είπε ότι είχε μιλήσει με τον γιο του μέσω ενός συγγενή του από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την αφήγηση του, το πλοίο ανατράπηκε μετά την προσάρτηση ενός σχοινιού από την ακτοφυλακή - ισχυρισμός που απορρίφθηκε από Έλληνες αξιωματούχους. «Ο Αντνάν είπε ότι πήδηξε από το πλοίο τη στιγμή που έπεφτε. Είπε ότι γυναίκες και παιδιά ήταν κάτω στο κατάστρωμα και δεν μπορούσαν να βγουν έξω», είπε ο Αχμέντ. «Είμαι τυχερός που ο γιος μου επέζησε».

Πηγή: Guardian