ΚΟΣΜΟΣ

Τα σχέδια του MVRDV για τη Βιβλιοθήκη της Wuhan

Τα σχέδια του MVRDV για τη Βιβλιοθήκη της Wuhan

Τα σχέδια για μια 140.000 τετραγωνικών μέτρων βιβλιοθήκη στη Wuhan της Κίνας έχει δώσει στη δημοσιότητα το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο MVRDV.

Σχεδιασμένη σε συνεργασία με το κινεζικό πανεπιστημιακό ινστιτούτο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού UAD, η Βιβλιοθήκη της Wuhan θα βρίσκεται δίπλα στην Ανισόπεδη Διάβαση Baofend και όταν ολοκληρωθεί θα είναι μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στην Κίνα.

Το εξαγωνικό σχήμα θα υψώνεται από ένα βάθρο καμπυλωτά προς μια κορυφή στη μικρότερη πλευρά του, η οποία βλέπει προς νότο. Οι εξωτερικοί τοίχοι της αρχιτεκτονικής δομής θα είναι μεγάλα παράθυρα καθόλη την εξωτερική επιφάνεια των τριών πλευρών των πολυπλευρικών «ανυψώσεών» της· οι άλλες τρεις «ανυψώσεις» θα χαρακτηρίζονται από «πρόσοψη-ράφι βιβλιοθήκης» και θα χρησιμοποιούν περσίδες οργανωμένες σε μοτίβo που παραπέμπει σε ράφια βιβλιοθήκης. Κάθε μία από τις τρεις προσόψεις με υαλοπίνακες θα προσφέρει σε όσους είναι στο εσωτερικό της βιβλιοθήκης θέα προς διαφορετικά σημεία της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του περιγράμματος στον ορίζοντα των κτηρίων της Central Business District, ενός πάρκου που είναι πλησίον και της πλατείας μπροστά από το ισόγειο.

Δείτε την gallery:

Μια σειρά από κλιμακωτές βεράντες, οι οποίες θα φιλοξενούν τα βιβλία και τους χώρους δραστηριοτήτων της βιβλιοθήκης θα είναι στις εσωτερικές πλευρές της δομής, ενώ δίαυλοι στο ισόγειο που θα τέμνονται ανάμεσα στις βεράντες θα λειτουργούν ως προσβάσιμος δημόσιος χώρος. Το γραφείο εξήγησε ότι οι βεράντες και οι δημόσιοι χώροι στο ισόγειο σχεδιάστηκαν ως αναφορά στους ποταμούς που περιβάλλουν το αστικό τοπίο της Wuhan. Οι χώροι ανάγνωσης, εργασίας μελών της κοινότητας και οι αχανείς βιβλιοθήκες έχουν οργανωθεί σε διάφορα κλιμακωτά επίπεδα και συντελούν στη διαμόρφωση τοπογραφίας που μοιάζει με φαράγγι.

«Αυτό είναι "φύση εναντίον της πόλης", και κατά κάποιον τρόπο το κτήριο εστιάζει σε αυτό. Νομίζω ότι αυτό το κάνει να είναι ένα συναρπαστικό μέρος για συνεύρεση»