ΚΟΣΜΟΣ

Υποβρύχιο Titan: Η δραματική προειδοποίηση και η απάντηση που έδινε ο ιδρυτής της OceanGate

Υποβρύχιο Titan: Η δραματική προειδοποίηση και η απάντηση που έδινε ο ιδρυτής της OceanGate
Ocean Gate / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Επανειλημμένες φορές οι προφητικές προειδοποιήσεις για την ασφάλεια του υποβρυχίου Titan της OceanGate Expeditions είχαν απορριφθεί από τον Στόκτον Ρας

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι o CEO της OceanGate, Στόκτον Ρας, που είναι και ένας από τους 5 νεκρούς επιβάτες του υποβρυχίου Titan, αποκαλούσε «αβάσιμες κραυγές» τα ερωτήματα για την ασφάλεια του Titan.

Επανειλημμένες φορές οι προφητικές προειδοποιήσεις για την ασφάλεια του υποβρυχίου Titan της OceanGate Expeditions είχαν απορριφθεί από τον Στόκτον Ρας - κάτι που αποδεικνύει και η αλληλογραφία του με εμπειρογνώμονα στην εξερεύνηση βαθέων υδάτων.

Τα e-mails που γνωστοποιήθηκαν από το BBC είναι δηλωτικά για τα όσα ανέφερε ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας Ρομπ ΜακΚάλουμ στον Ρας, ότι δηλαδή ο CEO της OceanGate έθετε πραγματικά σε κίνδυνο τους επιβάτες του, και τον προέτρεπε, εν συνεχεία, να σταματήσει να χρησιμοποιεί το υποβρύχιο μέχρι να πιστοποιηθεί από έναν ανεξάρτητο φορέα.

Ο Ρας είχε απαντήσει πως «είναι κουρασμένος από τους παράγοντες της βιομηχανίας που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ένα επιχείρημα ασφάλειας για να σταματήσουν την καινοτομία».

Η τεταμένη ανταλλαγή μηνυμάτων έληξε αφότου οι δικηγόροι της OceanGate απείλησαν να κινηθούν νομικά, δήλωσε ο κ. ΜακΚάλουμ.

«Πιστεύω ότι βάζετε δυνητικά τον εαυτό σας και τους πελάτες σας σε μια επικίνδυνη δυναμική», έγραψε ο εμπειρογνώμονας στο διευθύνοντα σύμβουλο της OceanGate το Μάρτιο του 2018.

«Στον αγώνα σας προς τον Τιτανικό αντικατοπτρίζετε αυτή το διάσημη δήλωση: ‘’Είναι αβύθιστος’’» πρόσθεσε.

Ο Στόκτον Ρας νιώθει απογοητευμένος από την κριτική για τα μέτρα ασφαλείας του Titan, γράφοντας σε ένα email: «Έχουμε ακούσει πολύ συχνά τις αβάσιμες κραυγές ‘’θα σκοτώσεις κάποιον’’. Το θεωρώ σοβαρή προσωπική προσβολή».

Ο ΜακΚάλουμ ανέφερε στο BBC πως είχε προτρέψει πολλές φορές την εταιρεία να αναζητήσει πιστοποίηση για το Titan πριν το χρησιμοποιήσει για εμπορικές περιηγήσεις. Το σκάφος δεν ήταν ποτέ πιστοποιημένο ή ταξινομημένο.

«Μέχρι να πιστοποιηθεί, να δοκιμαστεί και να αποδειχθεί (η ικανότητά του στην πράξη), δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για εμπορικές εργασίες βαθιάς κατάδυσης», έγραψε σε ένα email.

«Σας παρακαλώ να επιδείξετε κάθε προσοχή στις δοκιμές σας και να είστε πολύ, πολύ συντηρητικοί», πρόσθεσε. «Όσο κι αν εκτιμώ την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, δυνητικά θέτετε σε κίνδυνο έναν ολόκληρο κλάδο».

Στην απάντησή του λίγες μέρες αργότερα, ο Ρας υποστήριξε ότι η «μηχανολογική, καινοτόμος προσέγγιση της OceanGate... έρχεται αντιμέτωπη με την ‘’υποβρύχια ορθοδοξία’’, αλλά αυτή είναι η φύση της καινοτομίας».

«Εμπιστευόμουν απόλυτα τον Ρας παρά τις διαφωνίες»

Να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή ο συνιδρυτής της OceanGate Expeditions επέμεινε πως ο Στόκτον Ρας ήταν σχολαστικός σε θέματα ασφαλείας και διαχείρισης κινδύνων.

Ο Γκιγιέρμο Σενλάιν ήταν συνυδριτής της OceanGate, ωστόσο αποχώρησε το 2013 διατηρώντας ένα μικρό ποσοστό των μετοχών.

«Ο Στόκτον ήταν ένας από τους πιο διορατικούς διαχειριστές κινδύνων που έχω συναντήσει. Απέφευγε το ρίσκο. Είχε βαθύτατη επίγνωση των κινδύνων μιας αποστολής στα βάθη του ωκεανού και ήταν προσηλωμένος στην ασφάλεια», δηλώνει ο Σενλάιν στο πρακτορείο Reuters.

Ο Γκιγιέρμο Σενλάιν δηλώνει εμφατικά πως εμπιστευόταν απόλυτα τον Ρας, παρότι «υπήρχαν διαφωνίες» κάποιες φορές. «Πιστεύω ότι κάθε καινοτομία του είχε δύο στόχους: Αφενός να διευρύνει τη δυνατότητα εξερεύνησης στα βάθη των ωκεανών και αφετέρου να το πετύχει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια», είπε στο Reuters.

Σχετικές ειδήσεις