ΚΟΣΜΟΣ

Μεντβέντεφ: Οργανωμένο πραξικόπημα πίσω από την ανταρσία της Wagner

Μεντβέντεφ: Οργανωμένο πραξικόπημα πίσω από την ανταρσία της Wagner

Για οργανωμένο πραξικόπημα κάνει λόγο ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Ο ανοικτός πόλεμος που ξέσπασε από χθες το βράδυ ανάμεσα στην ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner και τη ρωσική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανέφερε ότι η εξέλιξη των γεγονότων δείχνει ότι οι ενέργειες εκείνων που οργάνωσαν τη στρατιωτική εξέγερση ταιριάζουν πλήρως στο σχέδιο ενός οργανωμένου πραξικοπήματος.

Νωρίτερα ο Μεντβέντεφ κάλεσε τους Ρώσους να συσπειρωθούν γύρω από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εν μέσω της ένοπλης ανταρσίας από την μισθοφορική οργάνωση Wagner.

Να υποστηριχθεί ο Πούτιν ζήτησαν επίσης οι πρόεδροι των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου.

“Οι βουλευτές της Δούμα (…) υποστηρίζουν την συσπείρωση των δυνάμεων και υποστηρίζουν τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων”, σημειώνει σε ανάρτησή του στο Telegram ο πρόεδρος της κάτω βουλής Βιάτσεσλαβ Βολόντιν.

“Η ισχύς” της Ρωσίας βρίσκεται στην “ενότητα (…) και στην ιστορική μας έλλειψη ανοχής στις προδοσίες και τις προκλήσεις”, υπογράμμισε παράλληλα η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μαχητές της Wagner εισήλθαν στη ρωσική περιφέρεια Λιπέτσκ, περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, ανέφεραν οι τοπικές αρχές, επιβεβαιώνοντας την προώθηση των μισθοφόρων της οργάνωσης προς τη ρωσική πρωτεύουσα.

Μαχητές της Wagner «κινούνται εντός των εδαφών της περιφέρειας Λιπέτσκ», δήλωσε ο περιφερειάρχης Ιγκόρ Αρταμόνοφ. «Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου και οι αρχές (...) λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πληθυσμού. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», συμπλήρωσε.