ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Γερμανικά ΜΜΕ «βλέπουν» έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία τον Ιούλιο

russia
Αρχείου AP

Οι πληροφορίες μεταδόθηκαν από γερμανικά ΜΜΕ και αναμεταδίδονται από τα ρωσικά, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν η Ρωσία θα συμμετάσχει στις συνομιλίες

Επίσημες διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία ενδέχεται να πραγματοποιηθούν τον προσεχή μήνα, Ιούλιο, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Tass, επικαλούμενο πληροφορίες του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ARD.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το γερμανικό δίκτυο, το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε «υπό άκρα μυστικότητα» μία διεθνής συνάντηση για την Ουκρανία με τη συμμετοχή διπλωματών από δυτικές χώρες, καθώς και εκπροσώπων από τη Βραζιλία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική. Το τηλεοπτικό κανάλι σημείωσε ότι ο στόχος της Δύσης ήταν να συγκεντρώσει την υποστήριξη των χωρών της λεγόμενης BRICS, οι οποίες εξακολουθούν να παραμένουν ουδέτερες στην κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Οι συνομιλίες έγιναν με πρωτοβουλία του Κιέβου.

Στις 23 Ιουνίου, ο εκπρόσωπος της ΕΕ επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφους ότι η Ουκρανία είχε ξεκινήσει μια συνάντηση εκπροσώπων δυτικών χωρών με συναδέλφους από τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου στις 24 Ιουνίου στην Κοπεγχάγη.

Νωρίτερα, το Bloomberg , επικαλούμενο πηγές, ανέφερε ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «απεσταλμένοι από τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και την Ινδία», καθώς και «ένας από τους σημαντικότερους Ουκρανούς αξιωματούχους» αναμένεται να συμμετάσχουν στις συνομιλίες.

Παρόλα αυτά, το κανάλι δεν διευκρινίζει εάν η Ρωσία σχεδιάζεται να συμμετάσχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.