ΚΟΣΜΟΣ

Φον ντερ Λάιεν για ναυάγιο Πύλου: «Αποτελεί ακόμη μία έκκληση για δράση»

Φον ντερ Λάιεν για ναυάγιο Πύλου: «Αποτελεί ακόμη μία έκκληση για δράση»
AP.

«Η συνεργασία με βασικούς εταίρους παραμένει καθοριστική», τόνισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εστιάζοντας στο Μεταναστευτικό ζήτημα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί «ευρωπαϊκή απάντηση σε μία κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση» στον τομέα της μετανάστευσης, επεσήμανε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μέσω επιστολής προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 29ης και 30ής Ιουνίου, κατά την οποία θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Στην επιστολή της, η κ. Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι αυτή τη φορά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν με «φόντο» τη σημαντική πρόοδο στα βασικά στοιχεία του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο. «Οι γενικές προσεγγίσεις που επετεύχθησαν σχετικά με τον κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης και τον κανονισμό για τις διαδικασίες ασύλου αποτελούν σημαντικό ορόσημο.

Ο συμβιβασμός που βρέθηκε μεταξύ των κρατών – μελών προσφέρει μία εφικτή και δίκαια λύση, η οποία θα προστατεύει τόσο τα δικαιώματα των μεταναστών, όσο και των αιτούντων άσυλο», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακόμη, προσέθεσε ότι αυτός ο συμβιβασμός επιτυγχάνει μία «ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης» και παρέχει μία «σταθερή βάση» για την έναρξη των συζητήσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Το ναυάγιο της περασμένης εβδομάδας είναι μία ακόμη έκκληση για δράση, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη να εντατικοποιήσουμε τη δουλειά μας, με τις χώρες εταίρους, να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας μεταναστών, να περιορίσουμε τις παράτυπες αναχωρήσεις σε υπερπλήρη και μη αξιόπλοα σκάφη και να εργασθούμε σε εναλλακτικές νομικές οδούς, δίδοντας τέλος στην περιττή ταλαιπωρία και την ατυχή απώλεια ζωών», ανέφερε επιπλέον η επιστολή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η συνεργασία με βασικούς εταίρους παραμένει καθοριστική», τόνισε και θα αναζητηθούν νέες ολοκληρωμένες εταιρικές σχέσεις με τρίτες χώρες, βασισμένες σε αμοιβαία επωφελή συνεργασία, όπως για παράδειγμα, η πρωτοβουλία με την Τυνησία. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, η κ. Φον ντερ Λάιεν δεσμεύθηκε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες, βασιζόμενη στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. «Αυτό απαιτεί έναν συνολικό διάλογο με την Τουρκία, βασισμένο σε συζητήσεις με τα κράτη – μέλη», έγραψε.

Τέλος, επεσήμανε ότι η αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων παραμένει προτεραιότητα. «Οι προκλήσεις και η εξελισσόμενη πολυπλοκότητα στα σύνορά μας, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών απειλών, απαιτούν λειτουργική ευελιξία και προσαρμοστικότητα, λαμβάνοντας υπόψη και το τρέχον γεωπολιτικό τοπίο.

Από αυτή την άποψη, πρέπει να συνεχίσουμε την υποστήριξη προς τα κράτη – μέλη που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στα εξωτερικά σύνορα. Έχει παρασχεθεί άμεση υποστήριξη σε εκείνα για την ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης μέσω της FRONTEX, της παροχής εξοπλισμού και της ικανότητας ηλεκτρονικής επιτήρησης», σημείωσε.

Σχετικές ειδήσεις