ΚΟΣΜΟΣ

Σίδνεϊ: Εκτέλεσαν βαρόνο των ναρκωτικών μέρα μεσημέρι

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών σε ησυχο προάστιο του Σίδνεϊ
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών σε ησυχο προάστιο του Σίδνεϊ

Ένας διαβόητος εγκληματίας δέχθηκε θανάσιμα πυρά, ενώ ήταν καθισμένος στο αυτοκίνητό του σε μια από τις πιο πολυσύχναστες εμπορικές συνοικίες του Σίδνεϊ, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ένας διαβόητος εγκληματίας του Σίδνεϊ με «έναν μεγάλο στόχο στην πλάτη του» πυροβολήθηκε ενώ καθόταν στο αυτοκίνητό του κοντά στην πολυσύχναστη εμπορική περιοχή Bondi Junction του Σίδνεϊ.

Η αστυνομία λέει ότι ο 48χρονος άνδρας που είχε βαρύ ποινικό μητρώο δέχτηκε ενέδρα και εκτελέστηκε στον υπόγειο χώρο στάθμευσης μιας πολυκατοικίας περίπου στις 08:15 (τοπική ώρα) την Τρίτη (27/6) στην Spring Street, κοντά στο δημοφιλές εμπορικό κέντρο Westfield.

Η δολοφονία σε μία ήσυχη εμπορική περιοχή της Αυστραλίας, μία «θρασύδειλη ενέδρα στο φως της ημέρας» πιστεύεται ότι ήταν χτύπημα συμμοριών. Το θύμα δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα, αλλά σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης ονομάζεται όνομα Alen Moradian και είναι διαβόητος βαρόνος των ναρκωτικών του υποκόσμου του Σίδνεϊ με διασυνδέσεις με τη συμμορία των Bikie Comanchero.

Με το παρατσούκλι «Fathead», ο Alen Moradian συνελήφθη το 2007 για εισαγωγή κοκαΐνης. «Ήταν μια καλά σχεδιασμένη και εκτελεσμένη δολοφονία υψηλού επιπέδου εγκληματικής ταυτότητας», είπαν οι αστυνομικοί στους δημοσιογράφους. «Είναι σημαντικός παίκτης. Προφανώς είχε έναν στόχο στην πλάτη του». Η αστυνομία πιστεύει ότι εμπλέκονται τουλάχιστον δύο δράστες.

Μια γκρίζα Porsche βρέθηκε καμένη κοντά και πιστεύεται ότι συνδέεται με τον πυροβολισμό, είπε η αστυνομία. Οι αρχές δημιούργησαν κλοιό κοντά σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στην εμπορική περιοχή Bondi Junction, λίγα λεπτά οδικώς από τη διάσημη παραλία της αυστραλιανής πόλης, μετά τη δολοφονία το πρωί της Τρίτης. Το Bondi Junction βρίσκεται περίπου 2χλμ. (1,2 μίλια) από το δημοφιλές τουριστικό προάστιο της παραλίας Bondi.

Η Olivia Scanlan, μια 27χρονη ηθοποιός και χορεύτρια, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι ήταν «σοκαρισμένη» από τους πυροβολισμούς στην κανονικά ήσυχη γειτονιά. «Έχω φίλους που έρχονται εδώ για να με επισκεφτούν και σκέφτονται, «Ουάου, η Αυστραλία είναι ένα όνειρο», είπε. «Πιστεύουν ότι είναι τόσο ασφαλής και αυτό είναι τόσο διαφορετικό Μπορείς να περπατάς τη νύχτα και να νιώθεις ότι δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα».

Παρά τον πληθυσμό μόλις 26 εκατομμυρίων ανθρώπων, η Αυστραλία είναι μια από τις πιο προσοδοφόρες αγορές ναρκωτικών στον κόσμο, με τιμές πολύ υψηλότερες από αυτές που υπάρχουν στους δρόμους της Ευρώπης ή της Βόρειας Αμερικής.

Το 2019-2020, την τελευταία περίοδο για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, περίπου 39 τόνοι ναρκωτικών κατασχέθηκαν από την αστυνομία. Τοπικές συμμορίες μοτοσυκλετών έχουν ολοένα και περισσότερες επαφές με μεξικανικά και άλλα καρτέλ πουν διακινούν ναρκωτικά στη χώρα, σύμφωνα με τις αυστραλιανές αρχές.