ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ο Μακρόν θα συναντηθεί με 220 δημάρχους πόλεων που υπέστησαν καταστροφές

Γαλλία: Ο Μακρόν θα συναντηθεί με 220 δημάρχους πόλεων που υπέστησαν καταστροφές
AP Photo

Γαλλία: Έπειτα από πέντε νύχτες ταραχών που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, η Γαλλία φαινόταν να επιστρέφει σε πιο ήρεμες καταστάσεις, καθώς τη νύχτα της Κυριακής (ξημερώματα Δευτέρας) η κατάσταση ήταν πιο ήρεμη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συγκάλεσε στο Ελιζέ υπουργική σύσκεψη, κάλεσε τους υπουργούς να πράξουν ό,τι ήταν δυνατό για την επιστροφή της ηρεμίας και της τάξης στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό των αστυνομικών και των δικαστικών αρχών.

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε πως σήμερα θα συναντηθεί στο προεδρικό Μέγαρο με τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, ενώ η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν θα συναντηθεί στο πρωθυπουργικό μέγαρο με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για όσα συνέβησαν στη Γαλλία από την περασμένη Τρίτη, όταν δεκαεπτάχρονος νεαρός έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού, πυροδοτώντας τις ταραχές.

Ακόμη, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε ότι αύριο Τρίτη θα υποδεχτεί στο προεδρικό μέγαρο περίπου 220 δημάρχους πόλεων και κοινοτήτων όπου σημειώθηκαν καταστροφές το τελευταίο πενθήμερο.

Μεγάλες οι καταστροφές - Εκατοντάδες τραυματίες

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών κατά τη διάρκεια των ταραχών που άρχισαν την περασμένη Τρίτη πυρπολήθηκαν σχεδόν 1.000 κρατικά και δημοτικά κτήρια, 5.000 αυτοκίνητα και 10.000 κάδοι απορριμμάτων.

Καταγράφτηκαν επίσης 250 επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων, ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν πάνω από 700 αστυνομικοί.

Στους δρόμους 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε αργά την Κυριακή ότι θα διατηρηθεί κη δύναμη των 45.000 αστυνομικών και χωροφυλάκων στους δρόμους των μεγάλων πόλεων για την τήρηση της τάξης.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας αναπτύχθηκαν για τρίτη συνεχή νύχτα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους ταραχοποιούς που αναστατώνουν τη χώρα μετά τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ την Τρίτη, στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι.

Ο Ζεράλντ Νταρμανέν έδωσε "οδηγίες για αυστηρότητα" και ζήτησε "όπως και πριν να γίνουν συλλήψεις, το συντομότερο δυνατόν", διευκρίνισαν συνεργάτες του.

Δωρεές υπέρ του αστυνομικού που σκότωσε τον Ναέλ

Μια έκκληση για δωρεές υπέρ του Γάλλου αστυνομικού που πυροβόλησε και σκότωσε τον 17χρονο Ναέλ ξεπέρασε αργά το απόγευμα της Κυριακής τις 670.000 ευρώ.

Ο θάνατος του εφήβου την Τρίτη στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι, από πυρά αστυνομικού έχει προκαλέσει εκτεταμένες ταραχές σε όλη τη Γαλλία.

Ο στόχος της συγκέντρωσης δωρεών είναι να υποστηριχθεί η οικογένεια του αστυνομικού, «ο οποίος έκανε τη δουλειά του και πληρώνει βαρύ τίμημα», αναφέρει η εκστρατεία σε ανακοίνωση.

Η εκστρατεία οργανώθηκε από τον Ζαν Μεσιά, υποστηρικτή του Γάλλου πολιτικού Ερίκ Ζεμούρ.

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 17χρονο Ναέλ προφυλακίστηκε και διεξάγεται σε βάρος του έρευνα για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Όταν ρωτήθηκε για την εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων υπέρ του αστυνομικού, η γιαγιά του Ναέλ, η Ναντιά, δήλωσε σοκαρισμένη. «Ραγίζει η καρδιά μου», είπε.

Σχετικές ειδήσεις