ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Σπάνια επίσκεψη Ρώσου υπουργού σε κράτος-μέλος της ΕΕ

Ουγγαρία: Σπάνια επίσκεψη Ρώσου υπουργού σε κράτος-μέλος της ΕΕ

Η Ουγγαρία, υπό τον εθνικιστή πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, είναι η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Μόσχα. 

Η Ουγγαρία υποδέχθηκε σήμερα τον υπουργό Υγείας της Ρωσίας, μια σπάνια επίσκεψη μέλους του ρωσικού υπουργικού συμβουλίου σε χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με τη Βουδαπέστη να επισημαίνει ότι θέλει να διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα.

Η Ουγγαρία, υπό τον εθνικιστή πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, είναι η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Η χώρα εξακολουθεί να αγοράζει το περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο που χρειάζεται από τη Ρωσία, αν και ισχυρίζεται ότι θέλει να διαφοροποιήσει τις πηγές της.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο παραχώρησε σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη με τον Ρώσο υπουργό Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο. Η Ουγγαρία επιθυμεί να διατηρήσει «ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας» με τη Ρωσία και να συνεχίσει «μια λογική και ρεαλιστική συνεργασία», επεσήμανε ο Σιγιάρτο.

Ο Ούγγρος υπουργός καταδίκασε με γενικούς όρους τον πόλεμο και ζήτησε να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά επέκρινε την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ενώ δεν κατηγόρησε ανοικτά τη Ρωσία για την εισβολή.

«Καταδικάζουμε τον πόλεμο με τον πιο αποφασιστικό τρόπο, αλλά παράλληλα πιστεύουμε ότι η αποστολή όπλων τον παρατείνει», σημείωσε ο Σιγιάρτο, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του δεν θα στείλει όπλα στο Κίεβο.

Εξάλλου ο Ούγγρος υπουργός δήλωσε ότι αναμένει η ρωσική υπηρεσία ατομικής ενέργειας Rosatom να κατασκευάσει δύο νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό Πακς ως το 2030 και το 2031, όπως προβλέπει συμβόλαιο που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 2014, στην εφαρμογή του οποίου υπάρχουν καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με τον Σιγιάρτο, η Ουγγαρία δεν θα στηρίξει την καταβολή της επόμενης δόσης του ευρωπαϊκού προγράμματος βοήθειας προς την Ουκρανία, μέχρι το Κίεβο να αφαιρέσει την ουγγρική τράπεζα OTP Bank από τον κατάλογό του «με τους διεθνείς υποστηρικτές του πολέμου».

Από την πλευρά του ο Μουράσκο δήλωσε ότι η Μόσχα θα στηρίξει τη λειτουργία των ουγγρικών επιχειρήσεων που έχουν παρουσία στη Ρωσία, ενώ σε ό,τι αφορά τον πυρηνικό σταθμό Πακς σχολίασε ότι είναι ένα κοινό έργο των δύο χωρών και κατά συνέπεια και οι δύο πλευρές «ενδιαφέρονται για την υλοποίησή του βάσει της συμφωνίας».