ΚΟΣΜΟΣ

Mαντόνα: Η πρώτη «βόλτα» στη Νέα Υόρκη μετά τη σοβαρή περιπέτεια υγείας

H Mαντόνα ξανά στα πόδια της μετά την περιπέτεια της υγείας της
H Mαντόνα ξανά στα πόδια της μετά την περιπέτεια της υγείας της
ΑΡ

Η «βασίλισσα της ποπ» Μαντόνα, εντοπίστηκε για πρώτη φορά να κάνει βόλτα στη Νέα Υόρκη, 11 ημέρες αφότου υπέστη σηπτικό σοκ, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία

Η Mαντόνα εθεάθη στη Νέα Υόρκη την Κυριακή (9/7) μόλις 11 ημέρες αφότου φέρεται να βρέθηκε αναίσθητη και «αναζωογονήθηκε με το φάρμακο Narcan» προτού μεταφερθεί εσπευσμένα στη μονάδα εντατικής θεραπείας με βακτηριακή λοίμωξη.

Η 64χρονη σούπερ σταρ της ποπ εθεάθη να κάνει μια βόλτα με ένα φίλο στη γειτονιά της στο Upper East Side, σύμφωνα με άρθρο της PageSix. Φορούσε μεγάλα γυαλιά ηλίου, καπέλο με φαρδύ γείσο και αθλητικά παπούτσια Nike και πηγές είπαν ότι φαινόταν χαρούμενη ενώ κουβέντιαζε. Η σταρ του «Material Girl» είχε τα μαλλιά της αλογοουρά και τόνισε τη φυσική της ομορφιά με κόκκινο κραγιόν.

Η Mαντόνα έλαβε μια ένεση του φαρμάκου Narcan -που χρησιμοποιείται συνήθως για να εμποδίσει την επίδραση από την υπερβολική δόση ναρκωτικών- για την καταπολέμηση του οξέος σηπτικού σοκ προτού μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο στις 28 Ιουνίου, ανέφερε το Radar Online.

H βασίλισσα της ποπΑΡ

Η τραγουδίστρια έμεινε κατά βάση στο κρεβάτι, καθώς παραμένει «αδύναμη και πολύ κουρασμένη» μετά τη δοκιμασία.Η σήψη είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που προκαλείται όταν το σώμα απελευθερώνει χημικές ουσίες για να καταπολεμήσει μια μόλυνση. Αυτές οι χημικές ουσίες βλάπτουν τους ιστούς και τα όργανα του ίδιου του σώματος και μπορεί να οδηγήσουν σε σοκ, ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο. Η ανεπάρκεια οργάνων και ο θάνατος είναι πιο πιθανό εάν η σήψη δεν αναγνωριστεί έγκαιρα και δεν αντιμετωπιστεί αμέσως.

Η υγεία της τραγουδίστριας δοκιμάστηκε πριν από της περιοδεία της με τίτλο The Celebration Tour, ένα οδοιπορικό 84 στάσεων που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου στο Βανκούβερ στο Rogers Arena. Την περασμένη εβδομάδα, ο μάνατζερ της Μαντόνα, Guy Oseary, είπε ότι «αυτή τη στιγμή θα χρειαστεί να σταματήσουμε όλες τις δεσμεύσεις που έχουν να κάνουν με την περιοδεία».

Η Mαντόνα είχε πυρετό για ένα μήνα, είπαν οι οικείοι της, αλλά το κράτησε κρυφό με την ελπίδα να μην επηρεαστεί η περιοδεία της. Δε σχεδιάζει ωστόσο να θέσει σε κίνδυνο την ανάρρωσή της για να συνεχίσει το σόου, είπαν πηγές στο US Weekly Wednesday.

«Παρόλο που η Madonna ανυπομονεί να επιστρέψει στη δουλειά το συντομότερο δυνατό», είπαν πηγές, «παίρνει επίσης σοβαρά υπόψη την ανάρρωσή της και δεν πρόκειται να βιαστεί με τίποτα επειδή είναι επικεντρωμένη στην υγεία της πάνω από όλα». Η πηγή είπε ότι η τραγουδίστρια «έχει ένα απίστευτο σύστημα υποστήριξης γύρω της και εκτιμά όλη την αγάπη που έλαβε» από τότε που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στις 24 Ιουνίου. Πρόσθεσαν: «Είναι μια δουλειά σε εξέλιξη, αλλά αισθάνεται σίγουρη και καλύτερα κάθε μέρα».

Η καλλιτέχνης του La Isla Bonita επέστρεψε αργά στο σπίτι μετά από μια πολυήμερη παραμονή στο νοσοκομείο και «αισθανόταν καλύτερα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο οικείος της. Η παγκόσμια, σχεδόν sold-out περιοδεία της ήταν φόρος τιμής στην καριέρα της Mαντόνα που διαρκεί περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της σήψης;

Η σήψη, γνωστή ως «σιωπηλός δολοφόνος», εμφανίζεται όταν μια λοίμωξη όπως η δηλητηρίαση του αίματος πυροδοτεί μια βίαιη ανοσοαπόκριση κατά την οποία το σώμα επιτίθεται στα δικά του όργανα. Είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση, που προκαλείται από μόλυνση ή τραυματισμό. Περίπου 245.000 άνθρωποι αναπτύσσουν σήψη στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο και 52.000 πεθαίνουν, σύμφωνα με το UK Sepsis Trust.

Αντί να επιτεθεί στο μικρόβιο που εισβάλλει, το σώμα στρέφεται ενάντια στον εαυτό του, κλείνοντας ζωτικά όργανα. Εάν εντοπιστεί αρκετά νωρίς, αντιμετωπίζεται εύκολα με ενδοφλέβια αντιβιοτικά και υγρά, αλλά αυτά πρέπει να χορηγούνται αμέσως μόλις υπάρχει υποψία σήψης - χτυπά με τρομακτική ταχύτητα και, για κάθε ώρα καθυστέρησης, η πιθανότητα θανάτου ενός ασθενούς αυξάνεται κατά 8%.

Η σηψαιμία είναι η κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να αποφευχθεί και σκοτώνει 44.000 ανθρώπους κάθε χρόνο Τα πρώιμα συμπτώματά της συγχέονται εύκολα με πιο ήπιες καταστάσεις, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Η υψηλή θερμοκρασία (πυρετός), τα ρίγη, ο γρήγορος καρδιακός παλμός και η γρήγορη αναπνοή είναι επίσης δείκτες.

Η υγεία ενός ασθενούς μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα εάν η σήψη παραλειφθεί νωρίς, επομένως η γρήγορη διάγνωση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας – ωστόσο αυτό συμβαίνει σπάνια. Στα αρχικά στάδια, η σήψη μπορεί να θεωρηθεί εσφαλμένα ως λοίμωξη στο στήθος, γρίπη ή στομαχικές διαταραχές.

Είναι πιο συχνή και επικίνδυνη σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, έγκυες γυναίκες, παιδιά μικρότερα του ενός έτους, άτομα με χρόνιες παθήσεις ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Όποιος εμφανίσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να αναζητήσει επειγόντως ιατρική βοήθεια — και να ρωτήσει τους γιατρούς: «Μπορεί να είναι σήψη;»