ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Στήριξη Μπάιντεν στη μεταφορά F-16 στην Τουρκία αλλά «σε συνεννόηση με το Κογκρέσο»

Λευκός Οίκος: Στήριξη Μπάιντεν στη μεταφορά F-16 στην Τουρκία αλλά «σε συνεννόηση με το Κογκρέσο»

Κινητικότητα στο θέμα της πώλησης  F-16 στην Τουρκία μία ημέρα μετά το πράσινο φως Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει στην μεταφορά μαχητικών F-16 στην Τουρκία, σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, ανακοίνωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, στον απόηχο της τριμερούς συμφωνίας του Βίλνιους για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ θα χαράξει πορεία μεταρρυθμίσεων για την Ουκρανία, ώστε να μπορέσει τελικά να ενταχθεί στη συμμαχία, αλλά είναι νωρίς για «χρονοδιάγραμμα», δήλωσε παράλληλα ο Τζέικ Σάλιβαν.

Θα χαραχθεί ένας «μεταρρυθμιστικός δρόμος για την Ουκρανία», αλλά «δεν μπορώ να βάλω χρονοδιάγραμμα», είπε ο Σάλιβαν σε δημοσιογράφους στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ανακοινώνοντας επίσης ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τετάρτη.

Τον Οκτώβριο του 2021 η Άγκυρα ζήτησε από τις ΗΠΑ νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16, καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για τα υφιστάμενα F-16 που διαθέτει. Η συμφωνία των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιλαμβάνει την πώληση 40 αεροσκαφών F-16 καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 πολεμικά αεροσκάφη που βρίσκονται ήδη στο απόθεμα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν δηλώνει ότι θα προχωρήσει στην πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, σημαντικοί νομοθέτες στο Καπιτώλιο, όπως ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, έχουν δεσμευτεί να μην αφήσουν να περάσει.

Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμως δηλώνουν ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η πώληση των αεροσκαφών F-16 δεν συνδέονται.

Πηγή: ΕΡΤ