ΚΟΣΜΟΣ

Κίσινγκερ: Έπεσε θύμα φαρσέρ που υποδύθηκαν τον Ζελένσκι - «Νόμιζα οτι ανατίναξες τον Νordstream»

Ο Χένρι Κίσινγκερ
Ο Χένρι Κίσινγκερ
ΑΡ

Ο Χένρι Κίσινγκερ έπεσε θύμα Ρώσων φαρσέρ που υποδύθηκαν τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Κίσινγκερ έπεσε θύμα Ρώσων φαρσέρ που υποδύθηκαν τον Ζελένσκι. Ο βετεράνος Αμερικανός πολιτικός και διπλωμάτης πιστεύει ότι η Ουκρανία είναι ο ένοχος της δολιοφθοράς στον αγωγό Nord Stream, σύμφωνα με ένα βίντεο που γυρίστηκε από τους Vovan και Lexus Screenshot.

Ο Κίσινγκερ δήλωσε ότι δεν θα επέκρινε τον Ζελένσκι για την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream, σύμφωνα με ένα βίντεο που δημοσίευσε το ζευγάρι των Ρώσων φαρσέρ. Θεωρούσε ότι μιλούσε με τον ίδιο τον Ουκρανό ηγέτη.

Το δίδυμο, με τα καλλιτεχνικά ονόματα Vovan και Lexus, υποδύθηκαν τον Ουκρανό ηγέτη κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με τον Κίσινγκερ, ισχυρίστηκαν τη Δευτέρα (10/7). Ένα ολόκληρο ωριαίο επεισόδιο της εκπομπής τους, το οποίο βασίστηκε στη φάρσα, κυκλοφόρησε στα social media την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με ένα από τα βίντεο που προβλήθηκαν, κάποια στιγμή ρώτησαν τον Κίσινγκερ αν πίστευε ότι η Μόσχα ανατίναξε τις δικές της υποθαλάσσιες ενεργειακές συνδέσεις με τη Γερμανία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στην αρχή ο αιωνόβιος πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ φαινόταν διστακτικός να απαντήσει, αλλά ο...ψεύτικος Ζελένσκι επέμενε.

«Ειλικρινά, νόμιζα ότι ήσουν εσύ», είπε τελικά ο Κίσινγκερ, σύμφωνα με τη μεταγλωττισμένη μετάφραση. Ο «Ζελένσκι» σε απάντηση διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ότι η Ουκρανία δεν ήταν πίσω από το σαμποτάζ, για το οποίο ο Κίσινγκερ είπε ότι «δεν κατηγόρησε» το Κίεβο και κατέστησε σαφές ότι η παρατήρησή του δεν προοριζόταν για κριτική.

Η δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream κατέστησε αδύνατη την απευθείας προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη. Τα ευρωπαϊκά κράτη που την ερευνούσαν απέτυχαν να ταυτοποιήσουν τον ένοχο, αναφορές σε δυτικά μέσα ενημέρωσης ωστόσο, που βασίστηκαν σε διαρροές πληροφοριών, ισχυρίστηκαν ότι ήταν πιθανό να κατηγορηθεί είτε μια «φιλοουκρανική ομάδα» ή μια φατρία του ουκρανικού στρατού που δεν λογοδοτούσε στον Ζελένσκι.

Ο βετεράνος ερευνητής δημοσιογράφος Seymour Hersh ανέφερε ότι η επιχείρηση διατάχθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και διεξήχθη από κοινού από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία, κάτι που και οι δύο χώρες αρνούνται. Η Μόσχα ανέφερε ότι εμπιστεύεται τις πηγές του Hersh σε αυτή την περίπτωση.

Ο Vovan και ο Lexus, των οποίων τα πραγματικά ονόματα είναι Vladimir Kuznetsov και Aleksey Stolyarov, κάνουν φάρσες με δημόσια πρόσωπα προσποιούμενοι ότι είναι άλλα πρόσωπα με επιρροή και παρακινούν τους συνομιλητές να κάνουν δηλώσεις που, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα ήθελαν να ακούσει το κοινό.

Ο Κίσινγκερ έγινε επίσης πέρυσι στόχος των επικρίσεων του Ζελένσκι, αφού μοιράστηκε τις απόψεις του για τη σύγκρουση της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Πρότεινε ότι το καθεστώς της Κριμαίας και άλλων πρώην ουκρανικών εδαφών, τα οποία το Κίεβο διεκδικεί υπό την κυριαρχία του, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Και ο Κίσινγκερ και ο Ζελένσκι είναι Εβραίοι. Ο Αμερικανός σημείωσε τότε ότι ο Ουκρανός ηγέτης ήταν αξιοσημείωτος επειδή εξελέγη αρχηγός κράτους σε μια χώρα «που κανονικά δεν θα εξέλεγε κάποιον από την καταγωγή του», αλλά η οποία, είπε, δεν είχε «σαφήνεια και πεποίθηση» όταν επρόκειτο για μετά- επίλυση συγκρούσεων. (RT)