ΚΟΣΜΟΣ

Μνημόνιο κατανόησης με πέντε πυλώνες υπεγράφη μεταξύ της ΕΕ και της Τυνησίας

Μνημόνιο κατανόησης με πέντε πυλώνες υπεγράφη μεταξύ της ΕΕ και της Τυνησίας
AP photo

Μνημόνιο κατανόησης με πέντε πυλώνες υπεγράφη σήμερα μεταξύ της ΕΕ και της Τυνησίας.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούττε μαζί με τον Πρόεδρο της Τυνησίας, Καΐς Σαγέντ συμφώνησαν να εφαρμόσουν το ολοκληρωμένο πακέτο εταιρικής σχέσης που ανακοινώθηκε από κοινού στις 11 Ιουνίου 2023.

Το μνημόνιο κατανόησης καλύπτει πέντε πυλώνες: μακροοικονομική σταθερότητα, εμπόριο και επενδύσεις, μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, επαφές μεταξύ των λαών και μετανάστευση. Θα υλοποιηθεί μέσω των διαφόρων μορφών συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τυνησίας, ακολουθώντας τους σχετικούς κανονισμούς και τις ισχύουσες διαδικασίες.

Ο ενισχυμένος πολιτικός διάλογος στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τυνησίας πριν από το τέλος του έτους θα προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για την αναζωογόνηση των πολιτικών και θεσμικών δεσμών, με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση κοινών διεθνών προκλήσεων και τη διατήρηση της τάξης που βασίζεται σε κανόνες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τη συμφωνία η οποία, όπως είπε, «επενδύει στην κοινή ευημερία» των δύο χωρών.

Η Τυνησία έχει μετατραπεί τους τελευταίους μήνες σε σημείο αφετηρίας για χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε επίσης:

Μπανγκλαντές: Τουλάχιστον 4 νεκροί από βύθιση πλοιαρίου στον ποταμό Μπουριγκάνγκα

«Τζακ ο Αντεροβγάλτης»: Λύθηκε το μυστήριο της ταυτότητας του κατά συρροή δολοφόνου;

Η Νότια Ευρώπη προετοιμάζεται για νέο «κύμα» καύσωνα με θερμοκρασίες – ρεκόρ