ΚΟΣΜΟΣ

Γέφυρα της Κριμαίας: Έκλεισε μετά από αναφορές για εκρήξεις - Τουλάχιστον δύο νεκροί

Συναγερμός στη γέφυρα της Κριμαίας
Συναγερμός στη γέφυρα της Κριμαίας
ΑΡ

Συναγερμός στη γέφυρα της Κριμαίας. Η κυκλοφορία σταμάτησε στη γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία εν μέσω αναφορών για εκρήξεις, με τουλάχιστον δύο νεκρούς και έναν τραυματία

Η κυκλοφορία στη βασική γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική χώρα της Ρωσίας έχει διακοπεί εν μέσω αναφορών για εκρήξεις. Οι κάτοικοι της Κριμαίας κλήθηκαν να αποφεύγουν τη χρήση της, μετά από περιστατικό «έκτακτης ανάγκης» όπως το χαρακτήρισαν οι αξιωματούχοι.

Ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, κυβερνήτης της δυτικής ρωσικής περιοχής του Μπέλγκοροντ, δήλωσε στο Telegram ότι δύο άνθρωποι οι γονείς ενός νεαρού κοριτσιού, έχασαν τη ζωή τους στο περιστατικό. Το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας δήλωσε ότι η έκρηξη δεν προκάλεσε ζημιά στα στηρίγματα της γέφυρας και ότι μόνο το οδόστρωμα επηρεάστηκε.

Το ρωσικό BBC ανέφερε ότι η διάβαση του πορθμείου που εκτείνεται παράλληλα με τη γέφυρα έχει κλείσει, ενώ το ρωσικό κρατικό πρακτορείο μέσων ενημέρωσης TASS επικαλείται τον τοπικό σιδηροδρομικό φορέα να λέει ότι η κυκλοφορία των τρένων ενδέχεται να επηρεαστεί.

Ο εγκατεστημένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, δήλωσε ότι σημειώθηκε «έκτακτη» κατάσταση στον 145ο πυλώνα της γέφυρας που συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με τη ρωσική περιοχή Κρασνοντάρ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται, λαμβάνονται μέτρα για την αποκατάσταση της κατάστασης.

«Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, ζητώ από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της χερσονήσου να απέχουν από το ταξίδι μέσω της γέφυρας της Κριμαίας και, για λόγους ασφαλείας, να επιλέξουν μια εναλλακτική χερσαία διαδρομή μέσω νέων περιοχών».

Το πρακτορείο ειδήσεων RBC-Ukraine μετέδωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις στη γέφυρα. Η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία από την Ουκρανία το 2014, αλλά είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως μέρος της Ουκρανίας. Το ρωσικό κανάλι Gray Zone, ένα κανάλι Telegram που συνδέεται με την ομάδα μισθοφόρων Wagner, ανέφερε ότι σημειώθηκαν δύο χτυπήματα στη γέφυρα στις 3.04 και στις 3.20 τοπική ώρα. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές.

Η οδική και σιδηροδρομική γέφυρα μήκους 12 μιλίων υπέστη ζημιές από έκρηξη τον περασμένο Οκτώβριο, σε μια επίθεση που το Κρεμλίνο είπε ότι ενορχηστρώθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας. Η γέφυρα του Κερτς μια σημαντική οδός ανεφοδιασμού άνοιξε το 2018 και επιτρέπει τα ταξίδια μεταξύ Ρωσίας και Κριμαίας.

Aνεστάλη η κίνηση των τρένων μέσω της γέφυρας της Κριμαίας

Το τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας από το οποίο διέρχονται αυτοκίνητα και συνδέει τη χερσόνησο με τη Ρωσία έχει υποστεί ζημιά, μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο το υπουργείο Μεταφορών. Η ζημιά εντοπίζεται σε σημείο που βρίσκεται πλησιέστερα στη χερσόνησο, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Παράλληλα, το TASS ανέφερε πως η κίνηση των σιδηροδρομικών συρμών μέσω της υποδομής «ανεστάλη προσωρινά» λόγω κατάστασης «έκτακτης ανάγκης», επικαλούμενο σιδηροδρομικό οργανισμό της περιοχής.

Ο κ. Αξιόνοφ ανέφερε αργότερα πως τα δρομολόγια των τρένων αναμένεται να ξαναρχίσουν περί τις 09:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας]. Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας πρόκειται να δημοσιοποιήσουν περισσότερες πληροφορίες για τα αίτια της κατάστασης «έκτακτης ανάγκης».

Κατά πληροφορίες ουκρανικών μέσων ενημέρωσης, για παράδειγμα σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Kyiv Independent και νωρίτερα τηλεγράφημα του πρακτορείο ειδήσεων RBC-Ukraine, έγιναν τουλάχιστον δύο «εκρήξεις» οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι στη γέφυρα.

H σημασία της γέφυρας της Κριμαίας

Η γέφυρα κατασκευάστηκε από τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στην αρχή του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου το 2014. Κόστισε 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει μήκος 19 χιλιόμετρα, καθιστώντας την τη μακρύτερη γέφυρα που έχει κατασκευάσει ποτέ η Ρωσία και τη μεγαλύτερη γέφυρα στην Ευρώπη. Εκτός από μετακινήσεις, η Ρωσία κατασκεύασε τη γέφυρα για να ενισχύσει τις αξιώσεις της στην Κριμαία.

Η οδική γέφυρα εγκαινιάστηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 15 Μαΐου 2018 και δόθηκε στην κυκλοφορία για αυτοκίνητα στις 16 Μαΐου και για φορτηγά την 1η Οκτωβρίου. Η σιδηροδρομική γέφυρα εγκαινιάστηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2019 και η πρώτη προγραμματισμένη επιβατική αμαξοστοιχία διέσχισε τη γέφυρα στις 25 Δεκεμβρίου 2019. Η γέφυρα άνοιξε για εμπορευματικά τρένα στις 30 Ιουνίου 2020. Στις 15 Αυγούστου 2020 καταγράφηκε ρεκόρ κίνησης, συνολικού αριθμού 36.393 αυτοκινήτων.

Η γέφυρα ονομάστηκε «Γέφυρα της Κριμαίας» μετά από διαδικτυακή ψηφοφορία τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ η «Γέφυρα του Κερτς» και η «Γέφυρα Επανένωσης» ήταν η δεύτερη και η τρίτη πιο δημοφιλής επιλογή, αντίστοιχα. Στις 8 Οκτωβρίου 2022, στις 6:02 π.μ. τοπική ώρα, σημειώθηκε η μεγάλη έκρηξη στον δρόμο που οδηγεί από τη Ρωσία στην Κριμαία, προκαλώντας την κατάρρευση τμημάτων της γέφυρας.

Ακόμη και τώρα, η ακριβής αιτία της έκρηξης τον περασμένο Οκτώβριο παραμένει ασαφής. Πλάνα από εκείνη την εποχή έδειξαν μια τεράστια βολίδα να εκρήγνυται καθώς πολλά αυτοκίνητα και φορτηγά διέσχιζαν τη γέφυρα.

Μήνες πριν από το περιστατικό, Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν επανειλημμένα τονίσει ότι η γέφυρα θα γινόταν στόχος, αλλά τις επόμενες ημέρες, το Κίεβο αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη. Ο Oλέξι Ντανίλοφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, δημοσίευσε ένα βίντεο με τη γέφυρα να καίγεται μαζί με ένα βίντεο με την Mέριλιν Μονρό να τραγουδά το «Happy Birthday, Κύριε Πρόεδρε». Η έκρηξη σημειώθηκε την επόμενη μέρα μετά τα 70ά γενέθλια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το τελευταίο περιστατικό έρχεται εν μέσω μιας πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης από τις ουκρανικές δυνάμεις που στοχεύει να ανακαταλάβει εδάφη στη νότια και ανατολική Ουκρανία. Σήμερα είναι επίσης η ημέρα κατά την οποία λήγει η συμφωνία που επέτρεψε στα σιτηρά να εγκαταλείψουν τα ουκρανικά λιμάνια από τότε που μεσολάβησε ο ΟΗΕ πέρυσι.

Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων σιτηρών στον κόσμο και η συμφωνία επιτεύχθηκε εν μέσω φόβων ότι ο πόλεμος θα οδηγήσει σε παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων, αλλά η Ρωσία μέχρι στιγμής αρνείται να συμφωνήσει σε παράταση.

Σχετικές ειδήσεις