ΚΟΣΜΟΣ

Γέφυρα της Κριμαίας: Εικόνες και βίντεο από την καταστροφή - Αλληλοκατηγορίες Μόσχας-Κιέβου

Έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας
Έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας

Ένα γνώριμο «παιχνίδι» αλληλοκατηγοριών έχει ξεκινήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μετά τις αναφερόμενες εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας. Οι πρώτες εικόνες από την καταστροφή κάνουν το γύρο του κόσμου

Ο επικεφαλής του κοινοβουλίου της Κριμαίας είπε ότι το «τρομοκρατικό καθεστώς» της Ουκρανίας επιτέθηκε στη γέφυρα, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας, αποκάλεσε το περιστατικό πράξη πρόκλησης από τη Μόσχα.

«Η δημιουργία τέτοιων προκλήσεων, τις οποίες οι κατοχικές αρχές της Κριμαίας αναφέρουν αμέσως πολύ δυνατά, είναι ένας τυπικός τρόπος επίλυσης προβλημάτων από τις αρχές της Κριμαίας και της επιτιθέμενης χώρας», δήλωσε η Νατάλια Χουμενιούκ στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Rada.

Η γέφυρα μήκους 12 μιλίων συνδέει τη χερσόνησο με τη Ρωσία και αποτελεί βασική γραμμή ανεφοδιασμού για τα στρατεύματά της στην Ουκρανία. Η κυκλοφορία προς τη γέφυρα διακόπηκε νωρίς τη Δευτέρα καθώς Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στη βασική γέφυρα

Η γέφυρα που συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με τη Ρωσία έχει κλείσει λόγω «έκτακτης ανάγκης» που σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε ένα παιδί, αφού κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι άκουσαν εκρήξεις τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Η βαριά φυλασσόμενη οδική και σιδηροδρομική σύνδεση είναι ένα από τα πιο σημαντικά και υψηλού κύρους έργα υποδομής του Κρεμλίνου και η μόνη χερσαία σύνδεση που πηγαίνει απευθείας από τη Ρωσία στην κατεχόμενη Κριμαία.

Τα αυτοκίνητα που κατευθύνονταν προς τη γέφυρα σταμάτησαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας αφού ο επικεφαλής της ελεγχόμενης από τη Ρωσία διοίκησης στην Κριμαία, Σεργκέι Ακσιόνοφ, είπε ότι υπήρχε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στον 145ο πυλώνα της γέφυρας.

Το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας είπε ότι ο δρόμος είχε υποστεί ζημιές, αλλά όχι οι κολώνες, και δεν είπε τι προκάλεσε τους θανάτους. Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ότι ένα τμήμα της γέφυρας είχε αποκοπεί και είχε κλίση προς τη Μαύρη Θάλασσα. Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου νωρίς τη Δευτέρα, είπε ο Aξιόνοφ.

Εάν πρόκειται για επίθεση και όχι για ατύχημα, αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που η γέφυρα σαμποτάρεται και το τελευταίο σημαντικό πλήγμα στο ρωσικό στρατιωτικό κύρος. Έρχεται μετά από μια απόπειρα πραξικοπήματος από την ομάδα μισθοφόρων Wagner τον περασμένο μήνα και εν μέσω αναφορών ότι ανώτεροι διοικητές πεδίου απομακρύνονται από τις θέσεις τους στην Ουκρανία.

Ένα δρομολόγιο πορθμείων που συνδέει την Κριμαία με το Κουμπάν, στη ρωσική περιοχή Κρασνοντάρ, έχει επίσης σταματήσει, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. Η γέφυρα σύμβολο της ρωσικής κατοχής της Κριμαίας, χτίστηκε με εντολή του Πούτιν και εγκαινιάστηκε από τον ίδιο το 2018. Είναι ένας βασικός σύνδεσμος για τη μεταφορά στρατευμάτων, εξοπλισμού και προμηθειών στη δύναμη εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τον Οκτώβριο του 2022, την επομένη των 70ών γενεθλίων του Πούτιν, μια τεράστια έκρηξη κατέστρεψε ένα τμήμα του δρόμου που κατευθυνόταν προς την Ουκρανία και τύλιξε τη σιδηροδρομική σύνδεση στις φλόγες. Το Κίεβο δεν ανέλαβε αρχικά αυτή την επίθεση, αλλά νωρίτερα αυτό το μήνα, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μάλιαρ συμπλήρωσε 500 ημέρες από την εισβολή της Ρωσίας, αναγνωρίζοντας σε μια ανάρτηση στο Telegram ότι η Ουκρανία βρισκόταν πίσω από τη βομβιστική επίθεση με φορτηγό «για να σπάσει τα ρωσικά logistics».

Αφού επισκευάστηκε, ο Πούτιν οδήγησε μια Mercedes πέρα από τη γέφυρα στην Κριμαία, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικό θεωρεί το έργο. Η γέφυρα μήκους 19 χιλιομέτρων είναι η μόνη άμεση χερσαία σύνδεση μεταξύ Ρωσίας και Κριμαίας.