ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Παραιτήθηκε η Αμερικανίδα οικονομολόγος Φιόνα Σκοτ Μόρτον που προσέλαβε η Κομισιόν

ΕΕ: Παραιτήθηκε η Αμερικανίδα οικονομολόγος Φιόνα Σκοτ Μόρτον που προσέλαβε η Κομισιόν

Την αποχώρησή της από τη θέση της επικεφαλής οικονομολόγου της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε η Δρ Φιόνα Σκοτ Μόρτον εν μέσω θύελλας αντιδράσεων. Ιδιαίτερα επικριτικός είχε εμφανιστεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

Eν μέσω έντονων αντιδράσεων, η Αμερικανίδα Φιόνα Σκοτ Μόρτον απέσυρε την υποψηφιότητά της για τη θέση της επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φαινόταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος την Τρίτη(18/7) για τα σχέδια της Κομισιόν να προσλάβει μία Αμερικανίδα για το νευραλγικό πόστο, τονίζοντας οτι η ΕΕ χρειάζεται περισσότερη στρατηγική ανεξαρτησία.

«Δεν υπάρχει πραγματικά κανένας σπουδαίος Ευρωπαίος ερευνητής με ακαδημαϊκά προσόντα που θα μπορούσε να κάνει αυτή τη δουλειά;» αναρωτήθηκε με νόημα ο Μακρόν σε μια σύνοδο των ηγετών της ΕΕ με τους ομολόγους τους της Λατινικής Αμερικής. Σε ένα μπλοκ περίπου 450 εκατομμυρίων ανθρώπων, «δεν υπάρχει κανένας στα 27 κράτη μέλη που να έχει έναν ερευνητή αρκετά καλό για να συμβουλεύει την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή; Αυτό είναι ένα πραγματικό ερώτημα», είπε ο Μακρόν.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διόρισε την καθηγήτρια οικονομικών του Yale, Φιόνα Σκοτ Μόρτον, ως επικεφαλής οικονομολόγο ανταγωνισμού στο τμήμα της, επιφορτισμένο με τη διασφάλιση ότι «όλες οι εταιρείες ανταγωνίζονται ισότιμα και δίκαια για τα πλεονεκτήματά τους στην ενιαία αγορά, προς όφελος των καταναλωτών, των επιχειρήσεων. και την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της».

Ο Μακρόν επέμεινε ότι δεν έχει τίποτα προσωπικό εναντίον της ίδιας της Σκοτ Μόρτον, οικονομολόγο με πολλαπλά διπλώματα από ελίτ σχολεία. Η Δρ. Μόρτον ήταν η πρώτη μη Ευρωπαία πολίτης που ανέλαβε αυτή τη θέση, και ενώ τα τυπικά της προσόντα είναι αδιαμφισβήτητα, (απόφοιτος του πανεπιστημίου Yale, κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το ΜΙΤ και καθηγήτρια οικονομικών στο Yale), η ενασχόλησή της στο παρελθόν ως σύμβουλος ορισμένων Αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών της Σίλικον Βάλεϊ, τη δράση των οποίων θα έπρπε να ελέγχει εντός ευρωπαϊκού εδάφους, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

«Έλαβα μια επιστολή από την καθηγήτρια Φιόνα Σκοτ Μόρτον, στην οποία αναφέρει ότι αποφάσισε να αποσυρθεί και να μην αναλάβει τη θέση της επικεφαλής οικονομολόγου ανταγωνισμού. Έχοντας μιλήσει επίσης με την καθηγήτρια Σκοτ Μόρτον, αποδέχομαι την απόφασή της, με λύπη και πλήρη σεβασμό για την ακεραιότητά της. Της εύχομαι επίσης ό,τι καλύτερο για το μέλλον, και ελπίζω ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το εξαιρετικό σύνολο δεξιοτήτων και την τεχνογνωσία της για να πιέζει για ισχυρή επιβολή και ρύθμιση του ανταγωνισμού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», ανέφερε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής και υπεύθυνη για την αντιμονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ.