ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στην Ινδία: Ανάγκασαν γυναίκες να παρελάσουν γυμνές - «Μαύρο» από τις αρχές στο viral βίντεο

Αποτροπιασμό προκαλεί βιντεο με την επίθεση σε γυναίκες στην Ινδία
Αποτροπιασμό προκαλεί βιντεο με την επίθεση σε γυναίκες στην Ινδία
ΑΡ

Δύο γυναίκες στην Ινδία αναγκάστηκαν να παρελάσουν γυμνές από έναν όχλο ανδρών, με το περιστατικό να έχει προκαλέσει αποτροπιασμό σε παγκόσμιο είπεδο. Το περιστατικό «ντρόπιασε την Ινδία» είπε ο πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, ενώ κορυφώνεται η εθνοτική βία στην πολιτεία Μανιπούρ

Οργή έχει προκαλέσει στην Ινδία το βίντεο που δείχνει έναν όχλο ανδρών να αναγκάζει δύο γυναίκες να παρελάσουν γυμνές στη βορειοανατολική πολιτεία Μανιπούρ που έχει πληγεί από τη βία. Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για υπόθεση ομαδικού βιασμού και συνέλαβε έναν άνδρα, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες συλλήψεις. Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου διακόπηκε εκτάκτως, καθώς οι νομοθέτες ζήτησαν επιτακτικά συζήτηση για το θέμα.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είπε επίσης ότι το περιστατικό «ντρόπιασε την Ινδία» και ότι «κανένας ένοχος δεν θα γλιτώσει». «Διαβεβαιώνω το έθνος, ο νόμος θα ακολουθήσει την πορεία του με όλες του τις δυνάμεις. Αυτό που συνέβη με τις κόρες της Μανιπούρ δεν μπορεί ποτέ να συγχωρηθεί», είπε, σπάζοντας τελικά τη σιωπή του, δύο και πλέον μήνες μετά την έναρξη της βίας στην περιοχή.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την επίθεση. Ο ανώτατος δικαστής της Ινδίας DY Chandrachud είπε ότι το δικαστήριο ήταν «πραγματικά ενοχλημένο με το βίντεο» και ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα.

Η αστυνομία λέει ότι η επίθεση εναντίον των γυναικών έγινε στις 4 Μαΐου, αλλά έγινε πρωτοσέλιδο σε εθνικό επίπεδο σήμερα (20/7), αφού το βίντεο άρχισε να γίνεται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ζήτησε από όλες τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να διαγράψουν το βίντεο από τις πλατφόρμες τους.

Τουλάχιστον 130 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 60.000 έχουν εκτοπιστεί από τότε που ξεκίνησαν οι εθνοτικές συγκρούσεις μεταξύ των κοινοτήτων Meitei και Kuki τον Μάιο στη Μανιπούρ.Στο φρικιαστικό βίντεο των δύο γυναικών που κοινοποιήθηκε ευρέως στα social media τα δύο θύματα σέρνονται, ενώ τις χαϊδεύει ένας όχλος ανδρών που στη συνέχεια τις σπρώχνει σε ένα χωράφι.

Το Φόρουμ των Ηγετών των Ιθαγενών Φυλών (ITLF) ανέφερε ότι οι θηριωδίες διαπράχθηκαν σε ένα χωριό στην περιοχή Kangpokpi εναντίον γυναικών από τη φυλετική κοινότητα Kuki-Zo. Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι γυναίκες είχαν υποστεί ομαδικό βιασμό.

Πεδίο μάχης, το γυναικείο σώμα

Είναι γνωστό ότι τα σώματα των γυναικών γίνονται συχνά πεδίο μάχης κατά τη διάρκεια ταραχών και συγκρούσεων, και ο βιασμός και η σεξουαλική επίθεση χρησιμοποιούνται ως όργανα βίας για την τιμωρία τους. Η σεξουαλική επίθεση σε μία μητέρα και μία κόρη Kuki, που ξεγυμνώθηκαν και παρέλασαν ενώ κακοποιούνται από έναν όχλο ανδρών στη Μανιπούρ, είναι το τελευταίο παράδειγμα αυτού.

Το βίντεο που δείχνει τις γυναίκες να κλαίνε, να χτυπιούνται από τον πόνο και να εκλιπαρούν τους επιτιθέμενους να δείξουν λίγο έλεος είναι εξοργιστικό. Το γεγονός ότι η πρώτη σύλληψη έγινε μόνο μετά την αγανάκτηση στην υπόθεση που συνέβη πριν από 78 ημέρες και αναφέρθηκε στην αστυνομία πριν από δύο μήνες δεν εμπνέει μεγάλη εμπιστοσύνη στη διοίκηση , πολύ περισσότερο επειδή πολλοί από τους άνδρες είναι ξεκάθαρα αναγνωρίσιμοι στα πλάνα.

Αλλά η τεράστια οργή που ακολούθησε την εμφάνιση του βίντεο στην Ινδία έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στο φρικτό έγκλημα. Έχει επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτυχία του κράτους να παρηγορήσει τους επιζώντες - και τελικά ανάγκασε τον Μόντι να κάνει μια δήλωση για την εθνοτική βία.

Για να αποκαταστήσουν κάποιο είδος εμπιστοσύνης στην κατεστραμμένη από τη βία Μανιπούρ, ειδικά στη μειονοτική κοινότητα Kuki, οι αρχές πρέπει τώρα να δράσουν γρήγορα κατά των δραστών της φρικτής επίθεσης και να αποδώσουν δικαιοσύνη στις γυναίκες. Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει στη σύγχρονη Ινδία.

«Ο ομαδικός βιασμός των γυναικών συνέβη αφού το χωριό κάηκε και δύο άνδρες - ένας μεσήλικας και ένας έφηβος - ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου από τον όχλο», ανέφερε η ITLF. Η αστυνομία είπε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στις 4 Μαΐου και ότι είχε καταγραφεί υπόθεση απαγωγής και ομαδικού βιασμού και δολοφονίας στην περιοχή Thoubal.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολιτικούς σε όλο το φάσμα. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Σμρίτι Ιράνι, χαρακτήρισε το περιστατικό «καταδικαστέο και εντελώς απάνθρωπο». Αρκετοί ηγέτες της αντιπολίτευσης επέκριναν επίσης την κυβέρνηση του Κόμματος Bharatiya Janata ότι δεν έκανε αρκετά για να καταστείλει τη βία στην πολιτεία.

Η αρχηγός του κόμματος του Κογκρέσου, Priyanka Gandhi Vadhra, δήλωσε ότι «οι εικόνες σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών από τη Μανιπούρ είναι θλιβερές». Ο επικεφαλής υπουργός του Δελχί Arvind Kejriwal καταδίκασε επίσης το περιστατικό. «Αυτό το είδος αποτρόπαιας πράξης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή στην ινδική κοινωνία», είπε.