ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καρατόμησε τον Ουκρανό πρέσβη στη Βρετανία επειδή τον επέκρινε

zelenski
Αρχείου AP

Ο Πριστάικο διορίστηκε Πρέσβης της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 20 Ιουλίου 2020, ενώ προηγουμένως ήταν υπουργός Εξωτερικών

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας απέλυσε τον πρεσβευτή της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Βαντίμ Πριστάικο, αφού χαρακτήρισε την απάντηση του Ζελένσκι στον υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας ως «λίγο σαρκαστική».

«Να απολυθεί ο Βαντίμ Πριστάικο από τη θέση του Έκτακτου και Πληρεξουσίου Πρέσβη της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας και από τη θέση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ουκρανίας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό», αναφέρεται σε προεδρικό διάταγμα που αναρτήθηκε στον προεδρικό ιστότοπο την Παρασκευή.

Ο Βρετανός αξιωματούχος είπε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 12 Ιουνίου ότι οι δυτικές χώρες ήθελαν το Κίεβο να είναι πιο ευγνώμων για τη στρατιωτική βοήθεια που παρείχαν οι σύμμαχοί του αντί να επικρίνουν ότι η Ουκρανία δεν επιτρέπεται να μπει στη συμμαχία με ταχεία διαδικασία. Σε απάντηση, ο Ζελένσκι είπε ότι δεν ήξερε τι άλλο θα μπορούσε να γίνει για να δείξει ευγνωμοσύνη και πρότεινε στον Βρετανό Υπουργό Άμυνας να του πει πώς να το κάνει αυτό.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News, ο Προστάικο είπε ότι δεν πιστεύει ότι «αυτός ο σαρκασμός ήταν υγιής» και ότι η Ουκρανία και η Μεγάλη Βρετανία «δεν χρειάζεται να δείξουν στους Ρώσους ότι έχουμε κάτι μεταξύ μας». Είπε ότι ο Βρετανός αξιωματούχος θα πρέπει να τον καλέσει εάν προκύψουν προβλήματα.

Ο Πριστάικο διορίστηκε Πρέσβης της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 20 Ιουλίου 2020. Πριν από το διορισμό του, ήταν υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας από τις 29 Αυγούστου 2019 έως τις 4 Μαρτίου 2020.

πηγή:tass