ΚΟΣΜΟΣ

Τζέιμς Πάρκερ: Νεκρός σε τροχαίο δυστύχημα ο δημιουργός της Yamaha GTS1000

Τζέιμς Πάρκερ: Νεκρός σε τροχαίο δυστύχημα ο δημιουργός της Yamaha GTS1000

Ο Τζέιμς Πάρκερ, βιομηχανικός σχεδιαστής και ιδρυτής της Rationally Advanced Design Development (RADD) έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα.

Ένας από τους θύλους της μοτοσικλέτας έχασε τη ζωή του σε ατύχημα στις ΗΠΑ. Ο άτυχος Τζέιμς Πάρκερ, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, περπατούσε κοντά στο σπίτι του όταν ένα διερχόμενο όχημα ξέφυγε από την πορεία του και τον παρέσυρε τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Ο Parker μεγάλωσε στην Καλιφόρνια αλλά και στην Ινδία, ενώ σπούδασε Design στο Πανεπιστήμιο του Stanford. Στη δεκαετία του 1970 υπήρξε συνιδρυτής σε εταιρεία αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στη Santa Fe, όμως η μεγάλη του αγάπη ήταν η μοτοσυκλέτα, όντας κι ο ίδιος φανατικός αναβάτης, αγωνιζόμενος και σχεδιαστής πρωτότυπων μηχανολογικών εφαρμογών.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ίδρυσε την εταιρεία Rationally Advanced Design Development (RADD), ήτοι Λογικά Προηγμένη Σχεδιαστική Εξέλιξη, με κύριο στόχο την εξέλιξη και την προώθηση ενός επαναστατικού μπροστινού συστήματος ανάρτησης και διεύθυνσης για μοτοσυκλέτα.

Κύρια έμπνευση του Parker στον σχεδιασμό του RADD -που διαχώριζε τα συστήματα ανάρτησης και διεύθυνσης μπροστά-, ήταν η πρωτότυπη Elf X του Γάλλου σχεδιαστή Andre de Cortanze. Ο Cortanze με το δικό του επαναστατικό σύστημα ανάρτησης-διεύθυνσης είχε δηλώσει πως είχε 4 στόχους: να χαμηλώσει το κέντρο βάρους, να προσδώσει φυσικά χαρακτηριστικά αντί-βύθισης (antidive) στο σύστημα, να μειώσει το βάρος και να την ενσωματώσει στο πλαίσιο. Οι δευτερεύοντες στόχοι ήταν η επίτευξη του ιδανικού 50/50 στην κατανομή βάρους μπροστά και πίσω, η μείωση της οπισθέλκουσας (Cx), και η ταχύτερη αλλαγή τροχών -κυρίως για αγωνιστική χρήση. Επιπλέον βελτιωμένη ήταν η ροή αέρα στο ψυγείο και ρυθμιζόμενη η γεωμετρία της ανάρτησης και του συστήματος διεύθυνσης.