ΚΟΣΜΟΣ

Βουλευτικές εκλογές στην Καμπότζη: Το κυβερνών κόμμα λέει πως κέρδισε συντριπτική νίκη

Βουλευτικές εκλογές στην Καμπότζη: Το κυβερνών κόμμα λέει πως κέρδισε συντριπτική νίκη
AP

Ο Χουν Σεν, 70 ετών, κυβερνά την Καμπότζη για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες

Το κυβερνών κόμμα της Καμπότζης ανακοίνωσε σήμερα ότι κέρδισε την πλειονότητα των κοινοβουλευτικών εδρών στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, καθώς επικριτές περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσαν πως οι εκλογές δεν ήταν «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες».

Το Λαϊκό Κόμμα της Καμπότζης (CPP), το οποίο κατέβηκε στις εκλογές ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο, ανακοίνωσε ότι κέρδισε 120 από τις 125 έδρες, ενισχύοντας την κυριαρχία του πρωθυπουργού Χουν Σεν στο πολιτικό τοπίο της χώρας πριν από μια ενδεχόμενη μεταβίβαση της εξουσίας στον γιο του Χουν Μάνετ.

«Δεν κερδίσαμε απλώς τις εκλογές, τις κερδίσαμε με συντριπτική πλειοψηφία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του CPP Σοκ Έισαν. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τον λαό με χαρά».

Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή αναφέρει σήμερα στον ιστότοπό της πως η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, αλλά δεν έκανε κάποιο σχόλιο για τα αποτελέσματα.

Ο Χουν Σεν, 70 ετών, κυβερνά την Καμπότζη για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, με αυξανόμενη σιδηρά πυγμή τα τελευταία χρόνια η οποία έχει εξαλείψει την αντιπολίτευση.

Το μοναδικό ουσιαστικά κόμμα της αντιπολίτευσης, το Κόμμα Φως του Κεριού, αποκλείστηκε από τις εκλογές λόγω μιας τεχνικής λεπτομέρειας και όσοι σκέπτονταν να απόσχουν αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο ποινών.

Την περασμένη εβδομάδα ο Χουν Σεν άφησε να εννοηθεί πως ο σπουδαγμένος στη Δύση στρατηγός του στρατού Χουν Μάνετ «θα μπορούσε να γίνει» πρωθυπουργός τον επόμενο μήνα.

Ο Χουν Μάνετ, που ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος, κέρδισε μια έδρα εκπροσωπώντας την Πνομ Πενχ στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με το CPP.

Το προσκείμενο στην κυβέρνηση κόμμα Funcinpec ανακοίνωσε ότι κέρδισε πέντε έδρες.

Μετά τις εκλογές της Κυριακής, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι σταματούν κάποια προγράμματα ξένης βοήθειας στην Καμπότζη και επιβάλλουν απαγορεύσεις θεωρήσεων εισόδου σε άτομα που όπως είπαν υπονομεύουν τη δημοκρατία.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ ανέφερε σε δήλωση πως η Ουάσινγκτον ανησυχεί για το γεγονός πως οι εκλογές, όπου το κόμμα του πρωθυπουργού Χουν Σεν δεν είχε κανέναν βιώσιμο αντίπαλο, δεν ήταν «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες».

Ο Μίλερ είπε πως πριν από τις εκλογές οι Αρχές της Καμπότζης ενεπλάκησαν σε ένα σχήμα απειλών και παρενόχλησης της πολιτικής αντιπολίτευσης, των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών.

Ομάδα βουλευτών χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας δήλωσε πως οι εκλογές ήταν μια «στέψη για τον Χουν Σεν και τους συνεργάτες του».

«Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της νομιμοποίησης αυτής της παντομίμας», δήλωσε η Έβα Κουσούμα Σουντάρι των Βουλευτών της ASEAN για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Περίπου 8,1 εκατ. άνθρωποι ψήφισαν στις εκλογές, ποσοστό συμμετοχής που φθάνει το 84%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Πολλοί ψηφοφόροι ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες που τους δείχνουν να καταστρέφουν ψηφοδέλτια σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο πρωθυπουργός Χουν Σεν τους κάλεσε να «ομολογήσουν», λέγοντας ότι διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν νομικές συνέπειες.