ΚΟΣΜΟΣ

Καύσωνας στη Μάλτα: Eκτεταμένες διακοπές ρεύματος προκαλούν αγανάκτηση κατά της κυβέρνησης

Καύσωνας στη Μάλτα: Eκτεταμένες διακοπές ρεύματος προκαλούν αγανάκτηση κατά της κυβέρνησης
Photo: pixabay.com

Οι ξενοδόχοι επέκριναν την κυβέρνηση, λέγοντας πως οι διακοπές θα έχουν μακροπρόθεσμο αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό της Μάλτας

Οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε όλη τη Μάλτα τις οποίες προκάλεσε καύσωνας επτά ημερών έχουν οδηγήσει σε επικρίσεις της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Αμπέλα, με τις επιχειρήσεις να φοβούνται ότι θα μπορούσε να πληγεί ο θερινός τουρισμός στο νησί.

Η κρατικής ιδιοκτησίας ενεργειακή εταιρεία Enemalta ανέφερε πως οι θερμοκρασίες 40 έως 42,7 βαθμών Κελσίου που πλησιάζουν ρεκόρ προκάλεσαν μεγάλη αύξηση της ζήτησης και ενώ είχε άφθονη ικανότητα παραγωγής ενέργειας, καλώδια υπόγειας διανομής υπερθερμάνθηκαν και σταμάτησαν να λειτουργούν.

Ενώσεις επιχειρήσεων ανέφεραν πως οι πολύωρες διακοπές ρεύματος ανάγκασαν σουπερμάρκετ και εστιατόρια να πετάξουν αποθέματα τροφίμων αξίας χιλιάδων ευρώ καθώς τα ψυγεία αποψύχθηκαν. Μέσα ενημέρωσης έδειξαν πλάνα με άδεια ράφια σε ένα μεγάλο σουπερμάρκετ.

Το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε σήμερα πως το νοσοκομείο Mater Dei, το κεντρικό γενικό νοσοκομείο της Μάλτας, βυθίστηκε στο σκοτάδι το βράδυ χθες, Δευτέρα, στη διάρκεια μιας 35λεπτης διακοπής ρεύματος αφού οι γεννήτριες δεν λειτούργησαν παρότι, όπως είπε, είχαν δοκιμαστεί τη Δευτέρα.

Έρευνα είναι σε εξέλιξη, όμως το υπουργείο δήλωσε πως τα απαραίτητα μηχανήματα εξακολουθούν να λειτουργούν με μπαταρίες.

Σήμερα, το αντιπολιτευόμενο Εθνικιστικό Κόμμα ανέφερε πως νοσηλευτές σε κρατικό ψυχιατρείο χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν τους φακούς των κινητών τους τηλεφώνων όταν οι γεννήτριες στο νοσοκομείο Mt Carmel δεν λειτούργησαν, επίσης, πριν από μερικές νύχτες. Χαρακτήρισε την κατάσταση "ντροπή".

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δαπανά εκατομμύρια σε μια "διάτρητη" συμφωνία για την κατασκευή ενός νέου θερμοηλεκτρικού σταθμού αδιαφορώντας για τα προβλήματα του συστήματος διανομής.

Η συμφωνία για τον θερμοηλεκτρικό σταθμό, που υπογράφτηκε το 2014, επικρίθηκε στη συνέχεια σε μια έκθεση του γενικού ελεγκτή του νησιού και αποτελεί αντικείμενο έρευνας από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιων Λογαριασμών.

Ένωση που εκπροσωπεί ξενοδόχους, η MHRA, επέκρινε επίσης την κυβέρνηση, λέγοντας πως οι διακοπές θα έχουν μακροπρόθεσμο αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό, που στηρίζει την οικονομία της Μάλτας.

Ανέφερε πως πολλά μέλη της υπέστησαν οικονομικές ζημίες, λόγω αποθεμάτων τροφίμων που καταστράφηκαν, ακυρώσεων κρατήσεων και ζημιών στον εξοπλισμό που ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ. Το πιο σημαντικό, έχουν υποστεί βλάβη στη φήμη τους.

Η κυβέρνηση έχει πει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο καταβολής αποζημιώσεων και πως θα αυξήσει τις δαπάνες έτσι ώστε να βελτιώσει το δίκτυο διανομής ενέργειας. Πρόσφερε επίσης στους ηλικιωμένους που επηρεάστηκαν από τις διακοπές ρεύματος δωρεάν διανυκτέρευση σε οίκους ευγηρίας που διαθέτουν κλιματισμό.

Το μετεωρολογικό γραφείο του αεροδρομίου της Μάλτας ανέφερε ότι αναμένει ύφεση του καύσωνα μέχρι το πρωί της Τετάρτης όταν βορειοδυτικοί άνεμοι θα έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας γύρω στους 34 βαθμούς.