ΚΟΣΜΟΣ

«Να μπει τέλος στον διχασμό»: Ο Μαχμούντ Αμπάς στη σύνοδο των παλαιστινιακών παρατάξεων

«Να μπει τέλος στον διχασμό»: Ο Μαχμούντ Αμπάς στη σύνοδο των παλαιστινιακών παρατάξεων

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς έφτασε σήμερα στο Ελ Αλαμέιν της Αιγύπτου για τη σύνοδο των παλαιστινιακών παρατάξεων που θα διεξαχθεί αύριο Κυριακή, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων του Ισλαμικού Τζιχάντ.

Ο Αμπάς θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και «θα προεδρεύσει της συνεδρίασης» των ηγετών των παλαιστινιακών παρατάξεων, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa.

Το πρωί έφτασε στην Αίγυπτο και ο αρχηγός της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγιε, επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας της ισλαμιστικής οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ, ένα ένοπλο κίνημα που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει τη σύνοδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή ορισμένα μέλη του, καθώς και άλλων παρατάξεων, κρατούνται σε φυλακές της Παλαιστινιακής Αρχής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι δύο κυριότερες παλαιστινιακές παρατάξεις, η Φάταχ του Αμπάς και η Χαμάς, ήρθαν σε αντιπαράθεση μετά τις εκλογές του 2006, τις οποίες κέρδισε η δεύτερη. Την επόμενη χρονιά σημειώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ τους, οι οποίες οδήγησαν στη γένεση δύο ξεχωριστών πολιτικών συστημάτων: από τη μία η Παλαιστινιακή Αρχή, που εδρεύει στη Δυτική Όχθη όπου ζουν 2,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και από την άλλη η Γάζα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων, υπό αυστηρό ισραηλινό αποκλεισμό εδώ και χρόνια, όπου την εξουσία ασκεί η Χαμάς.

Η αυριανή σύνοδος έχει ως στόχο «να μπει τέλος στον διχασμό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συμμετέχοντες. Ο στόχος είναι «να συμφωνήσουμε ένα εθνικό σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε τις εξτρεμιστικές πρακτικές και την επιθετικότητα» του Ισραήλ, «να μπει τέλος στον διχασμό ώστε να σχηματιστεί ενιαία παλαιστινιακή κυβέρνηση και να οργανωθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές», πρόσθεσε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ένας σύμβουλος του Χανίγιε, ο Τάζερ αλ Νούνου, είπε ότι η Χαμάς θέλει οι Παλαιστίνιοι να υιοθετήσουν μια κοινή στάση και ένα εθνικό σχέδιο «για να αντιμετωπιστεί η ισραηλινή κατοχή».