ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: «Βιαστική και τερατώδης» η απόφαση ένταξης στον Δρόμο του Μεταξιού της Κίνας

O Iταλός υπουργός  Άμυνας
O Iταλός υπουργός Άμυνας
ΑΡ

Ιταλία: Ολέθρια απόφαση χαρακτήρισε την επιλογή της Ρώμης να ενταχθεί στην κινεζική πρωτοβουλία κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης

Η Ιταλία πήρε μια «βιαστική και τερατώδη» απόφαση όταν εντάχθηκε στην Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη ένας Δρόμος» (Belt and Road, BRI) της Κίνας πριν από τέσσερα χρόνια, καθώς δεν έκανε πολλά για να ενισχύσει τις εξαγωγές της, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτo σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή (30.7).

Η Ιταλία εντάχθηκε στην πρωτοβουλία υπό μια προηγούμενη κυβέρνηση, και έγινε η μόνη μεγάλη δυτική χώρα που έκανε ένα τέτοιο βήμα. Ο Κροσέτο είναι μέρος μιας διοίκησης που σκέφτεται τρόπους να εγκαταλείψει μεν τη συμφωνία με το μικρότερο δε κόστος για τις διμερείς σχέσεις.

Η εν λόγω πρωτοβουλία προβλέπει την ανοικοδόμηση του παλιού «Δρόμου του Μεταξιού» για να συνδέσει την Κίνα με την Ασία, την Ευρώπη και πέρα από αυτήν, προβλέποντας μεγάλες δαπάνες για υποδομές. Οι επικριτές το βλέπουν ως εργαλείο για να εξαπλώσει η Κίνα τη γεωπολιτική και οικονομική επιρροή της.

«Η απόφαση για ένταξη στον (νέο) Δρόμο του Μεταξιού ήταν μια αυτοσχέδια και φρικτή πράξη» που πολλαπλασίασε τις εξαγωγές της Κίνας στην Ιταλία, αλλά δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα στις ιταλικές εξαγωγές στην Κίνα, δήλωσε ο Κροσέτο στην εφημερίδα Corriere della Sera.

«Το ζήτημα σήμερα είναι: πώς να φύγουμε (από το BRI) χωρίς να βλάψουμε τις σχέσεις (με το Πεκίνο). Γιατί είναι αλήθεια ότι η Κίνα είναι ανταγωνιστής, αλλά είναι και εταίρος», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

Μετά από συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είπε ότι η κυβέρνησή της εξακολουθεί να συζητά για το BRI και ανακοίνωσε ένα ταξίδι στο Πεκίνο στο εγγύς μέλλον.

«Θα λάβουμε μια απόφαση πριν από τον Δεκέμβριο», είπε ο Μελόνι στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Κυριακή, προσθέτοντας ότι το θέμα απαιτεί συζητήσεις με την κινεζική κυβέρνηση και εντός του ιταλικού κοινοβουλίου.

Η Μελόνι επανέλαβε την άποψή της ότι είναι «παράδοξο» ότι ενώ η Ιταλία είναι μέρος της BRI, δεν είναι η χώρα της G7 με το μεγαλύτερο εμπόριο με την Κίνα, και είπε ότι αυτό δείχνει ότι είναι δυνατό να έχουμε καλές σχέσεις με το Πεκίνο χωρίς την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη ένας Δρόμος».