ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Έπιασε σήμα «καρδιακού παλμού» του Voyager 2 μετά την «εξαφάνισή» του

voyager
Αρχείου AP

Η NASA δήλωσε ότι ένα σήμα από το Voyager 2 ελήφθη κατά τη διάρκεια μιας τακτικής σάρωσης του ουρανού

Η NASA έπιασε ένα σήμα «καρδιακού παλμού» από το σκάφος Voyager 2, αφού έχασε την επαφή μαζί του δισεκατομμύρια μίλια μακριά από τη Γη, ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία.

Τον περασμένο μήνα, το διαστημόπλοιο – που εξερευνά το σύμπαν από το 1977 – έγειρε την κεραία του για να στραφεί δύο μοίρες μακριά από τη Γη μετά από μια λανθασμένη εντολή που στάλθηκε.

Ως αποτέλεσμα, το σκάφος σταμάτησε να λαμβάνει εντολές ή να στέλνει δεδομένα.

Αλλά την Τρίτη, η NASA δήλωσε ότι ένα σήμα από το Voyager 2 ελήφθη κατά τη διάρκεια μιας τακτικής σάρωσης του ουρανού.

Το Voyager 2 εκτοξεύτηκε από τη Φλόριντα το 1977 για να μελετήσει το εξωτερικό ηλιακό σύστημα καθώς και τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα – και στάλθηκε μόλις μερικές εβδομάδες πριν από το πανομοιότυπο δίδυμό του, το Voyager 1. Εισήλθε στο διαστρικό διάστημα το 2018, έχοντας ανακάλυψεi μια σειρά από νέα φεγγάρια στον Ουρανό και ένα στον Δία.

Την ερχόμενη εβδομάδα, η κεραία Canberra - μέρος του δικτύου Deep Space της Nasa - θα βομβαρδίσει επίσης την περιοχή του Voyager 2 με τη σωστή εντολή, με την ελπίδα ότι θα το εντοπίσει, σύμφωνα με το Jet Propulsion Laboratory της NASA, το οποίο διαχειρίζεται τις αποστολές Voyager.

Διαφορετικά, η Nasa θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο για μια αυτόματη επαναφορά του διαστημικού σκάφους που θα αποκαταστήσει την επικοινωνία, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ακόμα σε επαφή με τη Γη, το Voyager 1 βρίσκεται τώρα σχεδόν 15 δισεκατομμύρια μίλια (24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) μακριά, καθιστώντας το το πιο μακρινό διαστημικό σκάφος της ανθρωπότητας.