ΚΟΣΜΟΣ

Καραϊβική: Το «βρώμικο μυστικό» που ανακαλύφθηκε στο βυθό του ωκεανού - SOS από τους επιστήμονες

Το μυστικό της Μεγάλης Μπλε Τρύπας στην Καραϊβική
Το μυστικό της Μεγάλης Μπλε Τρύπας στην Καραϊβική
ΑΡ

Στον πυθμένα μίας παρθένας, ανεξερεύνητης θάλασσας σην Καραϊβική, στην εμβληματική «Μεγάλη Μπλε Τρύπα», εντοπίστηκαν σκουπίδια, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για την πιο ισχυρή υπενθύμιση του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής

Οι δύτες έφτασαν στον πυθμένα της εμβληματικής «Μεγάλης Μπλε Τρύπας» της Μπελίζ, ανακάλυψαν ωστόσο ένα...βρώμικο μυστικό στο βάθος του παρθένου φυσικού θαύματος. Η «Μεγάλη Μπλε Τρύπα» είναι μια γιγάντια θαλάσσια καταβόθρα στην Καραϊβική στα ανοικτά των ακτών της Μπελίζ που έχει προκαλέσει δέος σε τουρίστες και επιστήμονες. Με μήκος 318 μέτρα και βάθος 124 μέτρα, είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της χώρας.

Η όμορφη, σχεδόν τέλεια κυκλική τρύπα έχει εξιτάρει τους ερευνητές από τότε που ανακαλύφθηκε, αλλά παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη λόγω έλλειψης εξοπλισμού. Μια αποστολή για την εξερεύνηση της Μεγάλης Μπλε Τρύπας, που χρηματοδοτήθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ολοκληρώθηκε το 2018, αλλά έγινε viral αυτή την εβδομάδα ως «απόδειξη ότι οι άνθρωποι είναι απαίσιοι».

Το 2018, ένα πλήρωμα από την Aquatica Submarines ξεκίνησε την κάθοδό του στον πυθμένα της Μπλε Τρύπας. Η αποστολή τους ήταν να δημιουργήσουν έναν τρισδιάστατο χάρτη του εσωτερικού της καταβόθρας, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα ανησυχητικό θέαμα στο κάτω μέρος.

Καθώς το πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένου του Μπράνσον, κατέβαινε, θαύμασαν τους συνήθεις ύποπτους: θαλάσσιες χελώνες, καρχαρίες υφάλου και γιγάντια κοράλλια. Αλλά καθώς έφτασαν στα 90 μέτρα, η ζωή άρχισε να εξαφανίζεται.

Η Eρικα Μπέργκμαν, η οποία ήταν στην αποστολή, εξήγησε ότι ένα παχύ στρώμα τοξικού υδρόθειου επεκτάθηξε σε όλη την καταβόθρα, εμποδίζοντας το οξυγόνο να βαθαίνει. «Βρήκαμε κοχύλια και καβούρια που είχαν πέσει στην τρύπα και είχαν πνιγεί», είπε σε συνέντευξή της εκείνη την εποχή.

Η ομάδα του Μπράνσον βρήκε ένα μπουκάλι coca cola δύο λίτρων που είχε φτάσει σε βάθος 124 μέτρων, καθώς και μια χαμένη κάμερα GoPro γεμάτη φωτογραφίες από τις διακοπές κάποιου. Δίπλα στα σκουπίδια υπήρχαν δύο ανθρώπινα λείψανα, που πιστεύεται ότι ανήκουν σε δύο από τους τρεις δύτες που χάθηκαν στη Μεγάλη Μπλε Τρύπα κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης αποστολής.

«Βρήκαμε τον τόπο ανάπαυσης μερικών ανθρώπων και με μεγάλο σεβασμό ενημερώσαμε την κυβέρνηση του Μπελίζ. Όλοι αποφάσισαν ότι δεν θα επιχειρούσαμε να τους φέρουμε στην επιφάνεια. Είναι πολύ σκοτεινά και ειρηνικά εκεί κάτω, απλά αφήστε τους να μείνουν», είπε ο Μπέργκμαν. Δεν ήταν όλες οι ανακαλύψεις της ομάδας τόσο ζοφερές. Βρήκαν επίσης σταλακτίτες - ένα είδος παγοειδούς σχηματισμού που συνήθως κρέμεται από την οροφή μιας σπηλιάς - που απέδειξε ότι η Μεγάλη Γαλάζια Τρύπα ήταν κάποτε ένα ξηρό σπήλαιο προϊστορικής ζωής.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το σπήλαιο σχηματίστηκε κατά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων, η οποία τελείωσε πριν από περίπου 14.000 χρόνια. Το σπήλαιο πλημμύρισε και κατέρρευσε καθώς τελείωσε η Εποχή των Παγετώνων και η στάθμη της θάλασσας άρχισε να ανεβαίνει, αφήνοντας πίσω τη Μπλε Τρύπα που βλέπουμε σήμερα. Οι ερευνητές προβλέπουν επίσης ότι δεν θα υπάρχει για πάντα. Καταρράκτες άμμου πέφτουν στην τρύπα κάθε μέρα, γεμίζοντας την σιγά σιγά. Αντιδρώντας στις ειδήσεις στο διαδίκτυο, πολλοί εξέφρασαν την έκπληξή τους για τις ανησυχητικές ανακαλύψεις.

«Θέλει κανείς να εξερευνήσει τη Μπλε Τρύπα μαζί μου; Ω, περίμενε, οι άνθρωποι την έχουν ήδη καταστρέψει», έγραψε ένα άτομο. «Ακόμη και ένα μέρος το οποίο οι άνθρωποι δεν είχαν επισκεφτεί ποτέ δεν είναι ασφαλές από τα σκουπίδια μας. Οι άνθρωποι είναι τρομεροί», πρόσθεσε ένας άλλος.

Ο Μπράνσον περιέγραψε την αποστολή ως «μια από τις ισχυρότερες υπενθυμίσεις για τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής [που είχε δει] ποτέ».

«Η Μπλε Τρύπα αποτελείται από ένα περίπλοκο σύστημα σπηλαίων που κάποτε σχηματίστηκαν σε ξηρά. Είναι απόδειξη του πώς οι ωκεανοί μπορούν να ανυψωθούν γρήγορα και καταστροφικά, έγραψε τότε. «Τα πραγματικά τέρατα που αντιμετωπίζει ο ωκεανός είναι η κλιματική αλλαγή — και το πλαστικό. Δυστυχώς, είδαμε πλαστικά μπουκάλια στο κάτω μέρος της τρύπας, που είναι μια πραγματική μάστιγα του ωκεανού. Όλοι πρέπει να απαλλαγούμε από τα πλαστικά μιας χρήσης»