ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Δεύτερο πτώμα στον πλωτό αντιμεταναστευτικό φράκτη στον ποταμό Ρίο Μπράβο

fraktis
Φράχτης στα σύνορα ΗΠΑ Μεξικού
Photo: AP

Το δεύτερο πτώμα βρέθηκε περίπου πέντε χιλιόμετρα από το πρώτο, κατά τις μεξικανικές αρχές.

Δεύτερο πτώμα βρέθηκε στην περιοχή όπου έχει τοποθετηθεί πλωτός αντιμεταναστευτικός φράκτης από τις αρχές της πολιτείας Τέξας, σε τμήμα των συνόρων με το Μεξικό, ώστε να εμποδίζονται οι διελεύσεις, ανακοίνωσε η μεξικανική κυβέρνηση χθες Πέμπτη.

Προχθές Τετάρτη βρέθηκε πρώτο «πτώμα παγιδευμένο στους πλωτήρες, στο νότιο τμήμα» του επιπλέοντος φράκτη στα νερά του ποταμού Ρίο Μπράβο, ανέφερε το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας πως δεν είχαν εξακριβωθεί ούτε η εθνικότητα του θύματος, ούτε η αιτία θανάτου.

Το δεύτερο πτώμα βρέθηκε περίπου πέντε χιλιόμετρα από το πρώτο, κατά τις μεξικανικές αρχές.

Το ένα από τα δυο θύματα είναι υπήκοος Ονδούρας, 20 ετών, που αναγνωρίστηκε από τη μητέρα του χάρη στα τατουάζ του, διευκρίνισε το μεξικανικό ΥΠΕΞ χθες.

Ο πλωτός φράκτης εγκαταστάθηκε τον Ιούλιο, κατά διαταγή του κυβερνήτη του Τέξας, του Ρεπουμπλικάνου Γκρεγκ Άμποτ, ώστε να εμποδίζεται η διέλευση παράτυπων μεταναστών.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, έκανε λόγο για «πρόκληση» αναφερόμενος στο συγκεκριμένο μέτρο, κρίνοντας πως παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της χώρας του.

Στις ίδιες τις ΗΠΑ, το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον της πολιτειακής κυβέρνησης του Τέξας, με σκοπό να την αναγκάσει να απομακρύνει τον πλωτό φράκτη και να εμποδίσει την καθέλκυση νέων.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, πολλοί μπλέχτηκαν στον πλωτό φράκτη και χρειάστηκε να διασωθούν.