ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Τρία χρόνια φυλάκισης στον πρώην πρωθυπουργό Ιμράν Χαν

O Iμράν Χαν
O Iμράν Χαν
ΑΡ

Σε τρία χρόνια φυλάκισης για διαφθορά καταδικάστηκε ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ίμραν Χαν από δικαστήριο της χώρας 

Πακιστανικό δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην πρωθυπουργό Ίμραν Χαν σε τρία χρόνια φυλάκιση για παράνομη πώληση κρατικών δώρων, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο. «Ο δικαστής Humayun Dilawar ανακοίνωσε ότι η εμπλοκή σε πρακτικές διαφθοράς έχει αποδειχθεί», ανέφερε η πακιστανική τηλεόραση.

Καθώς ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, ένα πλήθος, στο οποίο συμμετείχαν ορισμένοι δικηγόροι, άρχισε να φωνάζει «Ο Ίμραν Χαν είναι κλέφτης» έξω από το κτήριο.

Η καταδίκη του για διαφθορά σημαίνει οτι αποκλείεται από την άσκηση μελλοντικών πολιτικών αξιωμάτων. Η δίκη σχετίζεται με έρευνα που διεξήχθη από την εκλογική επιτροπή η οποία έκρινε τον Χαν ένοχο για παράνομη πώληση κρατικών δώρων κατά τη διάρκεια της θητείας του από το 2018 έως το 2022.

Δικαστήριο στο Ισλαμαμπάντ τον έκρινε ένοχο επειδή δεν δήλωσε χρήματα που είχε κερδίσει από την πώληση κρατικών δώρων. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και λέει ότι θα ασκήσει έφεση. Μετά την ετυμηγορία, το κόμμα του PTI είπε ότι συνελήφθη στη Λαχώρη. Ο Χαν εξελέγη το 2018, αλλά εκδιώχθηκε μετά από πρόταση δυσπιστίας πέρυσι.

Τον Μάιο, συνελήφθη επειδή δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο όπως του ζητήθηκε. Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, καθώς η σύλληψή του κρίθηκε παράνομη. Έκτοτε, το κόμμα του δέχεται έντονες πιέσεις από τις αρχές. Πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν φύγει και χιλιάδες υποστηρικτές έχουν συλληφθεί, κατηγορούμενοι ότι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν τη σύλληψή του.