Πυρκαγιές στην Πορτογαλία: Χιλιάδες αποτεφρωμένα στρέμματα, τουλάχιστον 9 τραυματίες πυροσβέστες

Η Πορτογαλία δίνει μάχη με τις πυρκαγιές εν μέσω του τρίτου καύσωνα που πλήττει φέτος την Ιβηρική Χερσόνησο
Πυρκαγιές στην Πορτογαλία
Πυρκαγιές στην Πορτογαλία
ΑΡ
2'

Οι πυροσβέστες στην Πορτογαλία δίνουν μάχη για να περιορίσουν τις πυρκαγιές που τυλίγουν χιλιάδες στρέμματα Γης, εν μέσω της ανόδου της θερμοκρασίας. Περίπου 800 άτομα συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς κοντά στη νότια πόλη Οντεμίρα τη νύχτα της Δευτέρας, με περισσότερους από 1.400 ανθρώπους να πρέπει να απομακρυνθούν.

Τουλάχιστον εννέα πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί κατά την κατάσβεση των πυρκαγιών. Θερμοκρασίες άνω των 40 C αναμένεται να πλήξουν μεγάλο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου αυτή την εβδομάδα.

Τρεις μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν εκατοντάδες στρέμματα στην Ισπανία το Σαββατοκύριακο έχουν τεθεί υπό έλεγχο, αλλά οι καιρικές ειδοποιήσεις παραμένουν σε ισχύ σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Στην Πορτογαλία, τη Δευτέρα σημειώθηκε θερμοκρασία ρεκόρ 46,4 C , στην πιο καυτή ημέρα του έτους μέχρι στιγμής, που καταγράφηκε στο Santarém. Η φωτιά κοντά στην Οντεμίρα ξεκίνησε το Σάββατο και οδηγήθηκε νότια στο λοφώδες εσωτερικό του Αλγκάρβε, της κύριας τουριστικής περιοχής της Πορτογαλίας, από ισχυρούς ανέμους.

Μέχρι στιγμής έχει καταστρέψει περίπου 16.600 στρέμματα γης, ενώ συνολικά 19 χωριά, τέσσερα τουριστικά καταλύματα και ένα κάμπινγκ έχουν εκκενωθεί. Ο δήμαρχος της πόλης, Χέλντερ Γκερέιρο, είπε ότι η κατάσταση είναι «κρίσιμη, δύσκολη και περίπλοκη».

Στο κέντρο της χώρας, άλλες μεγάλες πυρκαγιές οδήγησαν στο κλείσιμο πολλών τμημάτων του αυτοκινητόδρομου, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του Α1 μεταξύ Λισαβόνας και Πόρτο. Δεκαέξι πυροσβεστικά αεροσκάφη έχουν αναπτυχθεί για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες πυρόσβεσης στις δύο περιοχές. Οι αρχές έχουν δηλώσει ότι περισσότεροι από 120 δήμοι σε όλη την Πορτογαλία διατρέχουν μέγιστο κίνδυνο πυρκαγιών.

Στην Ισπανία, οι πυρκαγιές κοντά στις νοτιοδυτικές παράκτιες πόλεις Cadiz και Huelva και στη βόρεια περιοχή της Καταλονίας έκαψαν περισσότερα από 2.470 στρέμματα συνολικά το Σάββατο και την Κυριακή. Ο καύσωνας αυτής της εβδομάδας θα είναι ο τρίτος που θα πλήξει την Ιβηρική χερσόνησο αυτό το καλοκαίρι.

Ο Ρούμπεν ντελ Κάμπο της Κρατικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ισπανίας είπε στο Reuters ότι προκλήθηκε από μια μεγάλη μάζα ζεστού, ξηρού αέρα από τη Βόρεια Αφρική και θα είναι «γενικά πιο έντονος, πιο διαδεδομένος και λίγο πιο μακροχρόνιος» από τους δύο του Ιουλίου.

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο του ζεστού, ξηρού καιρού που είναι πιθανό να τροφοδοτήσει τις πυρκαγιές. Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 C από τότε που ξεκίνησε η βιομηχανική εποχή και οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται εκτός εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν απότομες περικοπές στις εκπομπές.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή